Gazete Vatan Logo
Magazin Survivor’ın prodüksiyon kalitesi çoğu diziden iyi!

Survivor’ın prodüksiyon kalitesi çoğu diziden iyi!

7 Ağustos’ta izleyiciyle buluşacak ‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’ sinema filminin yönetmeni Biray Dalkıran ile yeni filmi ve projelerini konuştuk. Ünlü yönetmen samimi açıklamalar yaptı.

Survivor’ın prodüksiyon kalitesi çoğu diziden iyi!

Röportaj: Olcay Ünal Sert

olcayunalsert@gmail.com

Sinema aşkı nasıl başladı?

Rahmetli dedem 8 yasından itibaren trt 2 de oturtup, gece 12 de başlayan film kuşağını izletmeye başladı. Tarkovsky’le o zaman tanıştım. Ondan sonra da her harçlığımı sinemaya yatırmaya başladım.

“Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu”nda izleyiciler nasıl bir film izleyecek?

Çok gülecekleri, eğlence garantili bir film. Ama benim hayatımdaki en sert film oldu. Filmde kullanılan dil ve tipler gereğinden fazla gerçek. Kadınlar için erkek arkadaşının en gizli arkadaş toplantısını izlemek ve erkeklerin kızlar hakkında yaptığı dedikodular gibi oldu. Film bittiğinde ilk lafım herhalde hayatım boyunca bu kadar sert bir filme cesaret edemem demek oldu. Ama sunu söyleyeyim bitmiş halini 8 kez izledim hala gülüyorum...

Kadroyu oluştururken nelere dikkat ettiniz?

Kafamdaki tiplere, yetenekli ve tiplere kendileri de katkı sağlama yeteneği olanlara, egosu olmayan sette biz olmayı başaran ve set dışında da gördüğümde iyi ki senle çalışmışım diyeceğim dostlarla çalışmak istedim. Çünkü bu filmin eski mahalle sıcaklığında olması gerekiyordu bunun içinde zeki, egosuz dostların kaynaşması gerekti.

Haberin Devamı

Filmde Tuğçe Sarıkaya, Atılgan Gümüş gibi genç oyuncuların yanı sıra, Orçun Kaptan, Serhat Özcan, Asuman Dabak, Recep Aktuğ, Zeynep Dizdar gibi usta isimler de var… Maceralı film oldu diyebilir miyiz?

Hepsi zeki, egosuz, çok yetenekli oyuncular. Her saniye karakteri genişletip filme katkı yapma peşindeydiler ve bazen ekip sahneler oynanırken güldükleri için tekrar almak zorunda kaldık...

NORMAL FİLM ÇEKMEMİŞİM

Özellikle Atılgan Gümüş ve Serhat Özcan’ın sahneleri çok konuşuldu. İstediğiniz performansı aldınız mı her iki oyuncudan da? Bu sahneyi çekerken ilginç bir anınız varsa bizimle paylaşır mısınız?

Serhat Özcan, Atılgan Gümüş ve Orçun Kaptan için hayatlarındaki en hafif kostümlü set oldu. Çünkü nerdeyse tüm filmi bornoz, boxer, atletle oynadılar. Filmin tamamı acayip sahnelerden oluşuyor desem yalan olmaz. Orçun’la Serhat’ın jakuzi sahnesi, Asuman’ın postane sahnesi, Recep Aktuğ’un idman sahnesi, Deniz ve Demet’in Emre Koç’la sahnesi. Nerdeyse ondan fazla acayip sahne var. Normal bir film çekmemişim onu anladım bu soruda.

Haberin Devamı

70’li yıllar ve 80’li yıllarda cesur filmler çoğunluktaydı, hızla muhafazakarlaşıyor muyuz toplum olarak?

Fazlasıyla muhâfazakarlaşıyoruz. Zaten bu filmden korkumda o. Dil ve kurulan dünya olarak çok cesur oldu. Ama böyle bir şey yapmasaydım pişman olurdum.

Daha önce Fahriye Evcen, Engin Altan Düzyatan, Emre Kızılırmak, Burcu Kıratlı, Gizem Karaca, Barış Kılıç gibi genç oyunculara filmlerinizde yer verdiniz. İlk sinema filmlerini sizlerle çektiler. Dokunduğunuz kişi yükselişe geçiyor diyebilir miyiz?

Doğru oyuncularla iyi bir enerji ve çok çalışma...

Türkiye güzeli Tuğçe Sarıkaya ile çalışmak nasıl? Oyunculuktan önce podyumda yer alması avantaj mı?

Ekibe en son katılan o oldu. Ve en az tecrübesi olan da oydu. İşin güzel yanı bunun farkındaydı, en fazla çalışan oyunculardan biri oldu. Hem okuma provalarında hem de sette herkesin taktirini kazandı.

Haberin Devamı

Asuman Dabak, Recep Aktuğ gibi sevilen oyuncuları bu filmde oynamaya nasıl ikna ettiniz?

Asuman’la ‘Seni Seviyorum Adamım’ filminde çalışmıştık. Muhteşem bir yetenek. Tek telefonla kabul edip gelmesi, hatta nerdeyse soru bile sormadan gelmesi bana güvenini gösterdi bu da benim üstümde ki sorumluluğu arttırdı. Asuman’ın doğaçlama performansıyla muhteşem bir sahnemiz oldu. Zaten internette en çok tıklanan 3 videodan biri Asuman Dabak’ın “Vermiycem” performansı oldu. Recep Aktuğ oyunculuk dışında çok başarılı bir şarkıcı. Onun bir klibini yönetmiştim ve keyifli bir iş çıkmıştı. Bana ‘bir dahaki filminde sana açık çek istediğinde gelirim’ demesine Türkiye de hayır diyecek yönetmen ve yapımcı yoktur. O da filmin en dramatik ve en komik sahnelerini canlandırdı. İkisi de benim için çok özel dostlar…

Bir diğer sürpriz de Zeynep Dizdar. Filmin müziklerinde Zeynep hanımın sesine de yer verdiniz mi? Özellikle buzdolabı sahnesi gülme krizine sokmuş herkesi, çekim öncesi sakinleştirdiniz mi Zeynep hanımı?

Haberin Devamı

Zeynep hanımın yeni parçasını filmde de kullanmak üzere anlaştık. Bence bu filmin parlayan yıldızlarından biri de Zeynep Dizdar’ın performansı olacak. Zeynep hem çok yetenekli hem de çok doğal.

SPOR HAYATIMIN BİR PARÇASI

Düzenli olarak spor yapıyorsunuz ve sosyal medyadan da paylaşıyorsunuz? Sizi ‘Survivor’ gibi sürpriz bir proje de mi göreceğiz yoksa?

‘Survivor’ oğlumun sayesinde izlediğim en çok proje oldu. Garip bir şekilde ‘Survivor’ın prodüksiyon kalitesi çoğu diziden iyi. Ben sporu hayatımın içine sokmuş durumdayım. Zaten beslenme alışkanlığımda spora uygun olan cleanfood.

Teklif gelirse Survivor’a katılır mısınız?

Teklif gelmediği için pek düşünmedim ama hayat zaten yarıştır. Kazanmak da keyiflidir. Ve sanırım oğlumun beni orada görmek isteme sebebi bile yeterli bir motivasyon olur. Haftanın bir günü oğlumu görebiliyorken o sayede her gün oğlum beni görebilir. Bu beni motive eder. Neden olmasın?

BENİM ÖNCELİĞİM İYİ BİR SENARYO

Bundan sonraki projenizde çalışmak istediğiniz oyuncular kimler var? Son dönem Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Çağatay Ulusoy, Bergüzar Korel, Beren Saat gibi oyuncular tırmanışta malumunuz.

İnanın senaryo benim önceliğim. Sırf celebrity’le çalışmak için film çekmek istemem. Eğer celebrity’i o dünyaya hizmet ediyor ve yeni bir yolculuğa çıkmaya cesareti varsa isterim.

Dizi sektörü yükselişe geçti ve yurt dışına film ihraç eden ülke konumuna geldik. Buna rağmen ‘Türk Sineması halen endüstri olamadı’ diye yakınan Yeşilçam oyuncuları hatırlıyorum. Sizce endüstri olduk mu?

Zamanı var... Ama bunun cevabı bende 8 sayfa daha.

Dizi sürelerinin uzunluğu bir yönetmen olarak sizi de rahatsız ediyor mu? Tek kanallı TRT döneminde diziler 45-50 dakika idi. Sonradan reklam pastası yüzünden 1,5 saate çıkarıldığı yazılıyor, katılıyor musunuz?

Kaliteden ödün vermeye başladık. Bu işin 10 yılda 40 dakikadan 4 katına nasıl çıktı kimler izin verdi bilemiyoruz.

‘Recep İvedik’ ile absürd komedi türü tırmanışa geçti… Bu tür filmlerde ki argo sizi rahatsız ediyor mu? Kemal Sunal, Şener Şen gibi ustaların oynadığı ‘Hababam Sınıfı’ gibi klasikleşmiş filmlerin biplenmesini nasıl buluyorsunuz?

Ben her tür filmi izlerim. Ve bence çocuklar yapılan yaş değerlendirmeleriyle küfürden korunuyor. Her zaman değil ama gerekli yerlerdeki küfürler inandırıcılığı arttırıyor. Adamın ayağından araba geçtiğinde ‘lanet olsun pis beyaz’ diye bağıran bir Türk’ü inandırıcı bulmuyorum. Ben; Şener Şen, Kemal Sunal ve tüm Yeşilçam ustalarının zamanında, daha doğrusu Ertem Eğilmez, Atıf Yılmaz ve o kuşak yönetmenlerin yaptığı filmlerde argo zaten kıvamdaydı. Bence gereksiz ve filmden soğutan bir çaba bu. Ebeveynlerin çocukları ‘ağzına biber sürerim’ diyerek tehdit etmesi gibi bir şey.

İYİ BİR PROJE BEKLİYORUM

Bundan sonra farklı türlerde filmler mi gelecek?

Esasında şanslı bir yönetmenim. Korku olarak ‘Araf’ ve ‘Cehennem’ 3d filmlerini, komedi olarak ‘Bana Bir Soygun Yaz’ ve ‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’ filmleri, dram olarak ‘Peri Masalı’ , romantik komedi olarak ‘Seni Seviyorum Adamım’ gibi farklı türlerde film çektim. Benim sinemasal film olarak çekerken en keyif aldığım animasyonlarla zenginleşen ‘Cennet’ filmi. Aksiyon dram türünde ‘Kanıt’ ve ‘Gazi’ dizileri. Ve tarihi olarak ‘Çanakkale’ ve ‘Son Balo Zeybek’ belgeselleri. Nerdeyse her türde keyif aldığım gurur duyduğum işler yaptım. 50 den fazla reklamım ve 100’den fazla klibim var. Bundan sonra ne yapacağımı bende bilmiyorum ama bu deneyimlerimi daha doğru daha iyi bir projede kullanmak için sabırsızlanıyorum.

Günümüzde çekilen filmleri nasıl buluyorsunuz? Sizi en çok kim güldürür?

Cem Yılmaz’a gülüyorum ben en çok. Ama diğer oyuncuları da beğenerek izliyorum. Hepsi çok yetenekli insanlar.