Gazete Vatan Logo
Magazin Seks olmazsa olmaz mıdır?

Seks olmazsa olmaz mıdır?

Kadınlarda çok sık görülen cinsel isteksizlik sorununda sekse bir görev, mecburiyet, eş için yapılan bir uğraş şeklinde yaklaşıldığını sıklıkla gözlemliyoruz. Bu olumsuz hisler çiftlerin tedavi olmasını ve mutlu bir cinsel yaşama kavuşmasını engelliyor. Oysa seksin ilişkinize olan faydasına odaklandığınızda keyifli bir cinselliğe kavuşmanız daha kolay.

Rakamlar ne diyor?

Araştırmalara baktığımızda tüm dünyada kadın ve erkeklerin cinselliğe önem verdiğini görüyoruz. 29 ülkede 27 bin’den fazla kişiyi inceleyen bir araştırma göre erkeklerin yüzde 80’i, kadınların yüzde 60’ı seksi önemsiyor. Herhangi bir ilişki için seksin önemli olduğuna inananların sayısı daha da yüksek.

Sorunları geciktiren çok

Bu kadar yüksek rakamlar karşısında herkesin son derece düzenli ve keyifli bir cinsel yaşama sahip olduğunu düşünmeyin. Her 3 yetişkinden birinin en az bir cinsel sorunu var. Kadınların yüzde 70’inden fazlası cinsellikte zevk almamaktan ve tatmin olmamaktan şikayet ediyor. Neredeyse 2 kadından biri cinsel isteksizlikten muzdarip. Ancak bu kadınların çoğu cinselliğe önem verseler de utanma nedeniyle yardım almıyor.

Haberin Devamı

Bir uğraş gibi görmeyin

Cinsel sorunu olan kadınlar için ilk başlarda cinselliğe verilen önem azalmasa da zamanla cinsellikten kaçınma, soğuma ve cinsel isteksizlik gelişebiliyor. Cinsellikten alınan zevk ve tatmin düştükçe seks giderek daha anlamsız ve gereksiz bir aktivite olarak algılanıyor. Bu durum olumsuz bir kısırdöngü yaratıyor. Pek çok kadın cinsel isteksizlik yaşadıkları dönemlerde seksin faydalarını unutuyor. Eşleri için cinselliğe devam ettiklerini, eşleri talep etmese seksi akıllarına bile getirmeyeceklerini belirtiyor. Oysa seksin hem fiziksel, hem de psikolojik sağlığa önemli katkıları var. Seksi gereksiz bir uğraş olarak gördüğünüzde seks hayatınızı canlandıracak enerjiyi kendinizde bulamazsınız. Seksin size getirdiği olumsuz duyguları ve yükleri bir yana bırakıp, mutlu bir cinsel yaşamın hayatınıza ne gibi katkılar yapabileceğine odaklanırsanız çözüm üretmeniz çok daha kolay.

Haberin Devamı

Ödül etkisi var

Keyifli bir seks sonrası oluşan tatmin hissinin en önemli nedeni cinsellikte salgılanan ve ödül hormonu olarak bilinen dopamin. Dopamin beyindeki ödül merkezini uyararak seks sonrası kendimizi keyifli, mutlu ve rahatlamış hissetmemizi sağlıyor. Üstelik seksin ödül etkisiyle bir sonraki cinsellik için motivasyon da oluşuyor.

Mutluluk hormonlarını arttırır

Seks sırasında pek çok mutluluk hormonu salgılanıyor. Bu mutluluk hormonları genel ruh halini iyileştiriyor, duygu durumu düzenliyor. Özellikle mevsimsel geçişlerde oluşan duygusal gel gitler için seks doğal bir çözüm.

Stresi azaltır

Günlük hayattaki stres vücudunuzda bir dizi stres cevabına yol açıyor. Kalp atışları-nefes alış verişler hızlanıyor, kaslar gerginleşiyor, baş ağrıları, iştah sorunları, uykusuzluk, kabızlık gibi birçok sorun ortaya çıkıyor. Seks vücudunuzda biriken stresin atılmasına yardımcı oluyor. Vücudunuzda genel bir rahatlama cevabı yaratarak stresin yarattığı olumsuz etkilerle baş etmenizi kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Tartışmaları hafifletir

Mutlu bir seks sırasında partnerler arasında bağlılık hormonu olarak bilinen oksitosin salgılanıyor. Bu hormon partnerlerin birbirine karşı hissettiği duygusal ve fiziksel çekimin devam etmesine yardımcı. Hatta bu yüzden tartışmalar sonrasında seks yapıldığında partnerler birbirine karşı çok daha uzlaşmacı ve olumlu yaklaşıyor.

İlişkiyi destekler

İngiltere’de yapılan bir çalışmada, boşanmaların yarısından fazlasının cinsel sorunlar nedeniyle gerçekleştiği gösterildi. Bu yönden bakınca mutlu bir ilişkide olmazsa olmaz parçalarından birinin cinsel hayat olduğunu hemen anlayabiliriz.

Anti-aging etkili

Seks konusunda yapılan pek çok çalışmada, düzenli seks hayatı olan kadın ve erkeklerin çok daha uzun yıllar kaliteli bir yaşam sürdürdüğü gösterildi. Seksin genel sağlık durumuna olumlu katkısı var.

Üstelik haftada 3 kez seks yapan çiftler 10 yıl da genç gösteriyor.

Kilo verdirir

Haftada 2 kez seks yapmanız yılda yaklaşık 80 km koşmaya eş değer. Hazırlık aşamasında ve seks sırasında yapılan aktivitelere göre değişse de cinsellik hiç de fena bir egzersiz değil.

Haberin Devamı