Gazete Vatan Logo
Magazin Rock’n roll için Türkiye'deyiz!

Rock’n roll için Türkiye'deyiz!

Rock’n roll için Türkiye'deyiz!

Son dönemde 27’nin ‘Muhtemel Aşk’ şarkısı inanılmaz popüler. Şarkı bana göre Türkçe sözlü rock müziğin patlama yaptığı 2000’lerden gelmiş gibi... 27 grubu Amerika’da tanışan 3 arkadaşın hikayesi. Grubun hayata bakışı da müzikleri gibi oldukça rock’n roll. 27 ile Amerika-Türkiye hattını konuştuk. Diğer şarkılarını da merakla bekliyorum...

27’nin Amerika macerası nasıl başladı? Oraya gidişiniz tamamen müzik miydi yoksa yolun sizi yönlendirmesiyle mi ilerlediniz?

Okan Şarlı: İlk olarak 2001 yılında gittim. Murat, 1999’da... Saddler da dört yıldır Amerika’da. Türkiye’de normalde de müzik yapıyordum. Üniversiteyi yarıda bırakıp Türkiye’den uzaklaşmak istedim. Hayatı başka bir açıdan yaşamak istiyordum. Gittikten iki yıl sonra kendi grubumu kurmaya karar verdim. 27 ise 2007 yılında kuruldu.

Murat Arıkan: Ortaokul, lise ve üniversiteyi Amerika’da okudum. Üniversitede psikoloji bölümünü bitirdim. Fakat okulları okurken bir yandan müzik yapıyordum.

Saddler Saimayoa: Üniversitede müzik okumak için Amerika’ya gittim.

Haberin Devamı

Amerika’da müzik yaparak tanınmak buradan daha zor. 27’nin ilk hayali MTV’de çalmak mıydı?

Okan: Bir hedefimiz yoktu. Müzik bizim için yaşam biçimi. Los Angelas’da tanınmak tabii ki zor ama kendimize ait bir kitle oluşturduk. Yabancı şarkılarımızda Türk ezgilerinin olması insanlara değişik gelmeye başladı. Türklerin tanıdığı Amerikalılar da konserlerimize gelmeye başladı. Oradaki birçok yarışma ve filmde şarkılarımız yayınlandı.

Murat: Her şeyi akışına bıraktık. Müziğe dayanan bir dostluğumuz vardı.

Okan: Burning Man festivalinde ilham kaynağı olduğumuz için ödül verdiler. Hayalini kursak yapamayabilirdik.

Özlemlerimiz şarkı oluyor

Şarkı yazarken neler size ilham veriyor?

Okan: Hayat ve özlem. İnsanlarla olan ilişkilerimiz…

Murat: Doğa ve tabiat. Gündelik şeyler de oluyor tabii. Yaşadıklarınızı ya ezgiye döküyorsunuz ya da günlük olarak tutuyorsunuz. Bazı şarkıları çalarken, tam o güne geri dönebiliyorsunuz.

Muhtemel Aşk şarkısı ne zaman yazılmıştı?

Okan: 5-6 yıl önce yazıldı. Birlikte yazdığımız ilk Türkçe şarkı. Zaman içinde değişti. Birol’un da şarkı sözleri eklendi. Şarkılar bizimle büyüyor.

Haberin Devamı

Uzaktan Türk müzik piyasası nasıl gözüküyor?

Murat: 2000’lerden sonrasını bilmiyoruz. 70’ler kuşağı bizi çok etkiledi. Barış Manço mesela soundumuza etkisi büyüktür.

Okan: Evrilmiş ve boyut değiştirmiş.

En son LA’de hangi konserlere gittiniz?

Murat: Darkside.

Okan: Miami’nin konseri.

MÜZİK EVRENSELDİR

Türkiye’de tanınmayı neden bu kadar istediniz? Orada kalmak yerine…

Murat: Orada yaptığımızı buraya getirmek istedik. “Amerika’da da Türk piyasasını etkileyecek Türk müzisyenler çıkabiliyor”u göstermek istedik.

Okan: LA’de çalmadığımız mekan kalmadı. Amerika’da başka şehirlere de turneler yapıyoruz. Bir nevi bu Türkiye’ye dönüş değil, sanki konserlerimize devam ediyoruz gibi. Rock’n roll için buradayız. Dünyadaki birçok yere gitmek istiyoruz. Müzik evrenseldir.

Türklerle çalışmak zor mu?

Saddler: Gayet iyi. Bizim aramızda sorun yok. En çok geleneksel Türk müziğini beğeniyorum. Farklı bir tadı var müziğinizin ve çok ilginç. Müziğe çok daha farklı açıdan bakıyorsunuz.

Haberin Devamı

Okan: Tarkan’ı çok beğendi mesela. Latin tonları bulduğu için hoşuna gitti.

Murat: Daha önce Saddler’ın müzik öğretmeni “Ritim üzerine ilerlemek istiyorsan odaklanman gereken iki ülke var” demiş. Bunlardan biri de Türkiye. Bunun üzerine bizimle tanıştı.

REKOR KIRACAĞIMIZI BEKLEMİYORDUK

Yabancı sözlü şarkılarınızın vokalleri de nağmeli mi ya da Türk enstrümanları kullanıyor musunuz?

Okan: Nağme ve ezgi oluyor. Yaptığımız İngilizce müziklerde hafiften de olsa bir esinti vermeye çalışıyoruz.

Murat: Geleneksel rock’n roll yapmıyoruz.

Okan: Dreamcatcher diye bir şarkımız var. Gitar akorları farklı ve Türk nağmeleri var.

Birol Namoğlu ile tanışmanız nasıl oldu?

Murat: Gripin Amerika turnesinde bizi keşfetti ve ön grup olma teklifi ile geldi. Bizi ilk defa Amerika’da dinlemişler.

Kafanızda Türkiye’de bir single çıkarma gibi plan var mıydı?

Okan: Yılda iki kere konsere gelirdik. Ama böyle bir şarkı yapıp ve daha çok insana ulaşmak bizi başka bir boyuta taşıdı.

Haberin Devamı

Murat: Gripin’e kadar Türkiye’de albüm yapıp, listelere gireceğimizi planlamıyorduk.

Kiralık Aşk dizisinde şarkınızın çalması esas tanınmanızı sağladı. Diziden sonra Youtube’da izlenme oranınız kaçlı rakamlara vardı?

Okan: O gece rekor kırmışız. Önemli bir sahnede şarkı tamamen yayınlanmış. Dizi şarkının patlamasında kırılma noktası oldu.