Gazete Vatan Logo
Magazin Oscar’a ırkçılık boykotu

Oscar’a ırkçılık boykotu

ABD’li yönetmen Spike Lee ve aktris Jada Pinkett Smith, 88. Oscar adaylarının çoğunun beyaz olması nedeniyle töreni boykot edip katılmayacaklarını duyurdular

Oscar’a ırkçılık boykotu

Spike Lee, Instagram hesabından paylaştığı mesajda ‘bembeyaz’ bir ödül törenini ‘destekleyemeyeceğini’ söyledi. Spike Lee, iki yıl üst üste 40 beyaz aktörün aday gösterilmesini eleştirip “Biz oyunculuk yapamıyor muyuz?” diye sordu. Will Smith’in aktris eşi Jada Pinkett Smith ise Facebook hesabından paylaştığı bir video mesajda törene katılmayacağını şu sözlerle duyurdu: “Kabul görmek için yalvarmak hatta sormak itibarı ve hatta gücü zayıflatıyor. Biz itibarlı insanlarız ve güçlüyüz.” 88. Oscar ödüllerine aday gösterilmeyenler arasında ‘En İyi Film’ kategorisinden hiphop grubu N.W.A’ın yükselişini anlatan ‘Straight Outta Compton’ filmi ile ‘En İyi Aktör’ kategorisinden ‘Concussion’ filminde oynayan Will Smith de var.

Lee ve Smith’in açıklamaları ABD’de siyasi ve insan hakları lideri Martin Luther King anısına ulusal tatil ilan edilen Martin Luther King Günü’ne denk geldi.

Geçen yıl da beyaz aktörlerin aday gösterilmesi üzerine boykot çağrıları yapılmıştı. Fakat Lee ve Pinkett Smith bu çağrıyı yapan en prestijli iki isim oldu. Geçtiğimiz perşembe günü adayların açıklanmasından sonra sosyal medyada ‘OscarsSoWhite’ (Oscar çok beyaz) etiketi trend oldu.

Haberin Devamı

Bu yıl 28 Şubat’ta yapılacak Oscar törenini Cheryl Boone Isaacs sunacak. Oyunculuk dalında tüm adayların beyaz olmasından ‘hayal kırıklığı’ yaşadığını söyleyen Isaacs, törende konukları ağırlaması için siyah komedyen Chris Rock’a sahne veriyor.

Bugüne kadar oyunculuk dalında Oscar ödülünü kazanan siyah aktörler, Forest Whitaker (2006), Jamie Foxx (2004), Denzel Washington (2001), Halle Berry (2001) ve Sidney Poitier (1963) oldu.