Gazete Vatan Logo
Magazin İlişki sorunu mu seks sorunu mu?

İlişki sorunu mu seks sorunu mu?

İlişki sorunu mu seks sorunu mu?

Eşiyle seks hayatında ve ilişkisinde eski mutluluğunu yakalayamayan pek çok kişi ciddi bir soru işareti yaşıyor: Acaba seksüel problemler ilişki sorunlarından mı kaynaklanıyor, yoksa seks hayatı kötü gittiği için ilişki mi etkileniyor?

Seks sorunları ilişkiyi yıpratır

Kadın ve erkeklerde birçok değişik cinsel sorun görülebiliyor. Kadınlarda özellikle isteksizlik, orgazm sorunu ve cinsel ağrı yaygın şikayetler. Erkeklerde de sertleşme problemi, erken boşalma ve libido kaybına sık rastlanıyor. Sorun tek taraflı olsa bile mutlaka çifti birlikte etkiliyor. Yani eşlerden biri cinsel sorun yaşadığında karşı tarafta da cinsel mutsuzluk görülüyor. Örneğin eşinde erken boşalma olan bir kadın orgazm sorunu yaşayabiliyor. Veya eşinde cinsel ağrı olan bir erkek seksten uzak durmaya başlayabiliyor. Sonuçta seks keyifsiz geçtiği için cinsel motivasyon düşüyor.

İlişki seksi nasıl etkiler?

Seksin fiziksel bir dürtü olduğu kadar psikolojik ve duygusal yönleri de var. İlişki kaleleri güçlü, iletişimi kuvvetli, sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilen çiftlerde seksüel zorlukları, sıkıntıları aşmak daha kolay oluyor. Tam tersine ilişkisinde sorunlar yaşayan, çeşitli konularda anlaşmazlıkları-çatışmaları olan çiftlerde ilişki stresi libido ve uyarılmayı düşürebiliyor. Stres bu noktada beyinde cinsel arzuyu bastırıcı bir etki gösteriyor. Kadın cinselliğinde psikoloji ve duygular çok ön planda. Birçok kadın için cinsellik yatak odasından çok önce başlıyor. Romantik sözler, duygusal bir yaklaşım kadınları cinsel olarak motive ediyor. İlişkisinde bu yakınlığı bulamayan kadınlar için cinsellikten alınan tatmin de azalıyor.

Haberin Devamı

Ayırt etmek önemli

Kısacası cinsel sorunlar ve ilişki problemleri genelde bir arada seyrediyor. Bu nedenle öncelikle esas sorunun ne olduğunu belirlemek önemli. Hangi sorun ilk başladı, ne kadardır devam ediyor, seksin iyi gittiği zamanlar var mı gibi sorular sizi doğru yönlendirebilir. Böyle bir durumda hemen bir çıkarım yapmak yerine serinkanlı ve dikkatli bir düşünce süreci daha yardımcı. Örneğin seks hayatınız kötü gittiği için kesinlikle ilişki sorunu yaşayacaksınız veya bu sorun ilişkiden kaynaklanıyor, aranızdaki çekim, ten uyumu, erotizm azaldı diye bir şart yok. Unutmayın seks sorunları her 3 kişiden birini etkiliyor ve oldukça yaygın fiziksel nedenleri var. Bu nedenle kendi kendine falcılık yapmamak, bu sorunların altında ciddi organik problemlerin de yatabileceğini bilmek gerekiyor. Cinsel sorunlarınızda partnerinizle konuyu konuşmak faydalı.

Haberin Devamı

İlişkiyi tek bir hap kurtarır mı?

Eğer seks sorunlarınızın ana kaynağı ilişkiniz ise, önce bu problemlerin hafifletilmesi gerekiyor. Çiftin birbirine olan duyguları ve düşünceleri belli bir seviyede iyileşme kaydettiğinde cinsel tedaviler de daha başarılı oluyor. Bu şekilde çift birbirine tensel yaklaşımda bulunmak için daha motive hale geliyor. İlişkinizdeki sorunları tek bir hapla çözmeniz imkansız. Bunun yerine doğru iletişim ve birbirinize destekle yol kat edebilirsiniz.

Mutlu çiftlerin sırrı

Mutlu çiftler ‘benim sorunum’ veya ‘senin sorunun’ değil ‘bizim sorunumuz’ diyebilen, ilişki ve cinsel sorunlarını çözebileceğine inanan, karşılaştıkları sıkıntılar için yapıcı çözümler arayan çiftlerdir. Özellikle eşler birbirini desteklediğinde hem ilişki sorunları hem de cinsel sorunların çözümü kolaylaşıyor.

Haberin Devamı

Cinsel sorunları bireysel sorunlar olarak gören, partnerini suçlayan, tedaviye katılmak istemeyen, “Bu senin problemin, sen tedavi ol” anlayışıyla hareket eden çiftlerde ise evlilik ve cinsel sorunların tedavisi güçleşiyor. Önemli olan partnerinizle birlikte hareket etmeniz ve sorunlarınıza çözüm arayışına gitmeniz.

Erkek kaynaklı sorunlarda çiftler çok yaygın kullanılan sertleşme ilaçlarıyla deneme yapabiliyor.

Erkeğin eşin cinsel sorununda 5 yanlışı

1. Sorunu tamamen partnerinin sorunu olarak görmek.

2. “Başka bir kadın olsa, bu sorunu yaşamaz” diye düşünmek.

3. Partnerinden ve evden uzaklaşmak.

4. Partnerin tedavi arayışında ve sürecinde yanında olmamak.

5. Partnerin sorununu görmezden gelip, cinsellik için baskı yapmak.

Haberin Devamı

Kadının eşin cinsel sorununda 5 yanlışı

1. “Beni beğenmiyor”, “Beni aldatıyor” diye sorunu kişisel algılamak

2. “Bana nasıl zevk vereceğini bilmiyor”, “Hep kendi zevkini düşünüyor” diye eşi suçlamak

3. Cinsel sorunları konuşmayıp, günlük tartışmaları büyütmek

4. Sorunu zamana bırakmak, çözüleceğine inanmak

5. Problemin sadece psikolojik olduğunu düşünmek.