Gazete Vatan Logo
Magazin Dünyayı insanlar değiştirir müzik ilham verir

Dünyayı insanlar değiştirir müzik ilham verir

Bilge kadın’ olarak adlandırılan dünyaca ünlü müzisyen, şair ve yazar Patti Smith, bugün Zorlu PSM’de grubuyla beraber konser verecek. Konser öncesi basının sorularını yanıtlayan Smith, “Dünyayı insanlar değiştirir, müzik ilham verir” dedi

Dünyayı insanlar değiştirir müzik ilham verir

Smith, konser öncesi düzenlediği söyleşide hayattan, aşktan ve sanatından bahsetti. “Türk müzisyenlerinin sesleri çok güzel. Seslerinde tarihi, his ve duayı hisedebiliyorsun” diyen Smith’in söyleşisinden satır başları şöyle:

-Hayatta olmak bence en büyük mutluluk. Birçok sevdiğim insanı kaybettim. Eşim, arkadaşlarım başta olmak üzere. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Salvador Dali’yi bir zamanlar Chelsea Otel’de birlikte görürken bu yetenekli harika insanlar artık yok. Bu yüzden hayatta olup işimi yapabildiğim için çok mutluyum.

-Gençken Türk mimarisi ve şiirinden çok etkilendim. Rumi’nin şiirlerini bestelemeye çalışıyorduk ve çok seviyorduk. İnanılmaz kuvvetli kültürel bir zenginliğiniz var.

-Türk müzisyenlerinin sesleri çok güzel. Seslerinde tarihi, his ve duayı hisedebiliyorsun. Sanki “N’olursa olsun hiç umrumda değil. Güçlüyüm!” hissini alıyorsunuz. Şarkılarınızın içinde de bir punk tavrı var zaten.

-Biz, 1970’lerde barışçıl protestolar yapıyorduk. Mültecilerin hayatının değişmesi için toplu bir ses çıkması gerekiyor. Bütün dünya insanlarının ses çıkarması gerekiyor. Çocukların gidecek yerleri yok. Onlara kapısını açacak insanlar olmalı. Onlar için dua ediyorum. Her gün mutsuz ve üzgünüm. Bu boyumuzu aşan bir şey. Dünyayı müzik değiştirmeyecek. Dünyayı gazeteciler, anneler ve insanlar değiştirecek. Müzik sadece ilham verecek. Örneğin, Vietnam Savaşı esnasında Neil Young’ın savaşa karşı silahsız barışçıl bir şekilde karşı çıkan 4 masum gencin ölümü üzerine bestelediği ‘Ohio’ şarkısından hepimiz ilham aldık.

Haberin Devamı

-Benim için aşkın 3 çeşidi var. İnsanlara karşı, Tanrı’ya karşı, kocam olan adama karşı...

-Herhangi bir şeyin kraliçesi olmak gibi bir niyetim yok. Benim amacım insanlarla iletişim kurmak. Hepimiz insanız sonuçta hepimiz birleşmiş hissediyoruz. O yüzden de insanlar benimle rahatlıkla iletişim kurup yanıma gelebiliyor.