Gazete Vatan Logo
Magazin ‘30 yıllık üretimimi bu albümde topladım’

‘30 yıllık üretimimi bu albümde topladım’

Türk pop müziğinin en önemli besteci, söz yazarı ve yorumcularından Eda-Metin Özülkü çiftinin şarkıları ‘Özülkü Project-Bizim Şarkılar’ albümünde piyasaya çıkıyor. Metin Özülkü, şu günlerde ikinci bir heyecan daha yaşıyor. 30 yıldır kendisine yapılan trilyonluk teklifleri reddeden ancak nihayet Metin Özülkü ile çalışmayı kabul eden Türkan Şoray’ın albümü yakında sevenleri ile buluşacak

Hayırlı uğurlu olsun, Metin. Bu kaçıncı albüm oldu? Ah, Arzu öyle zor bir soruyla başladın ki! Bu kaçıncı oldu cidden saymadım. Ama bir proje veya hürmet albümü olarak bakarsan, benim ilk albümüm. Gerçi 1988 yılında ‘Müzik Yolcuları’ ile yaptığım özel bir çalışmam da vardır. ‘Şarkılarla A.Kadir’ albümüm de, bir proje sayılabilir. Öte yandan Eda ile benim 10’ar tane albümümüz var. Besteci Adnan Ergil ile yaptığımız ‘Grup Çağrı’ olarak bir albümüm var. 90’larda yaptıklarım var; var da var (kahkahalar).

Bu yeni albüm sana ne hissettiriyor?

Bu albümün ana fikri şu oldu; 30 yıllık üretimimizi burada toplamak istedik. Tüm şarkılar Eda ile beraber evlendikten sonra yaptığımız şarkılar. Evliliğimiz 28, beraberliğimiz de 31’inci senesinde... Bu şarkılardan bazıları biliniyor, bazıları ise sıfır şarkı, ilk kez duyacaksınız.

Albümdeki isimleri nasıl seçtiniz?

Aşkın Nur Yengi, yıllar önce benden bir beste istemişti, Ben de ona, ‘Unutulmuş muydum?’ şarkımı yolladım ama baktım, önce cevap gelmedi. Sonra Aşkın beni aradı, “Yok sağ ol. Bu şarkı bu albüme uymadı” dedi. Ardından biz İclal’in (Aydın) şiir okuduğu, benim de okuduğum aynı şarkıya bir klip çektik ve çok ses getirdi. Aradan bir sene geçti, Aşkın ile karşılaştık. “Sen en güzelleri kendine saklıyor, kötüleri de bana yolluyorsun” dedi. Ben de ona, “Sen eve git, demoları bir dinle” dedim. Akşamına aradı beni, “Ay inanamıyorum Metin” diye bağırıp, “Ama ben bu şarkıyı bir gün mutlaka okuyacağım” demişti. İşte o gün bugünmüş! ‘Sen Daha Dur’ şarkımızı Kuşadası Altın Güvercin Yarışması’nda söylediğimizden beri, Yaşar beni ne zaman görse “Abi şu şarkınız var ya, ‘Sen Daha Dur’, ben ona bayılıyorum, sıkı şarkı” derdi. Bu albümde onu söylemeyi özellikle kendisi istedi. Gülben ise, beni nerede görse “‘Seninle Olmak Var Ya’, bu şarkıyı bir de benden dinlemelisin” derdi. Meğer evde hep onu mırıldanırmış, işte o gün bugünmüş.

Haberin Devamı

Hande Subaşı ve Hülya Avşar gibi, hürmet albümlerinde pek rastlanmayan iki isim dikkat çekiyor.

Hande Subaşı, tıpkı yüzü gibi sesi de naif, kibar bir kız. Ben onunla çok çalışmak istiyordum, bu albümde de güzel bir şarkı söyledi. Hülya Avşar ile birkaç yıl önce bir proje üzerinde çalışmıştık ama sonra vazgeçildi. Hülya “Bu şarkıyı başka türlü mü yapsak?” derdi, kısmet bugüneymiş.

Haberin Devamı

10 yılda 400 aranje

Senede 140, 10 yılda bin 400 aranje yapmışım. Bunlardan 300 tanesinin bestesi benim. O yıllarda yeniden doğuş gibi bir şey olmuştu.

‘Hülya şarkıya ruhunu kattı’

Sen titiz adamsın, Hülya Avşar’ın şarkıcılığını nasıl buluyorsun? Yeterli mi?

Titiz adamım, o yüzden iki sene çalıştım (kahkahalar). Müziğe ruhunu katabilmek önemli. Bazen ummadığın bir şarkıyı insan öyle bir heyecanla söyler ki, içinde ufak tefek detoneler de olsa çok güzel olur ve onu bozmamak lazımdır.

Hülya da bu şarkının ruhunu inanılmaz yakaladı. Bak, her şarkıda yakalar mı bilmiyorum ama… Bu şarkı ona çok yakıştı ve Hülya Avşar çok iyi bir performans gösterdi. Bu albüme başlarken, bana “Tarkan da okusa, Ajda da okusa” telkinleri yapıldı ama kabul etmedim. Çünkü o zaman o ismi satmış oluyorsun. Benim albümüm satacak ise kendi ruhuyla satmalı. O anda en çok satan kim varsa, hadi iş bu gazla yürüsün olayını sevmiyorum. Benim için şarkılarımı sahiden seven ve isteyen birilerinin okuması, satmasından daha önemli!

Haberin Devamı

Asuman Krause’yi görünce şaşırdım, döver gibi şarkı söylerdi.

Bu kez ‘Boşu Boşuna’ gibi tatlı bir şarkımızı söyledi. Şarkıcılık ve kimlik arayışı içinde olanlar insanların, kiminle çalıştığı da önemli. O zaman öyle söylemiş olabilir. Ama şimdi Asuman çok daha iyi. Bizim aramızda doğan sinerjinin sonucunda bu kez daha farklı ve iyi söyledi.

‘Türkan Şoray su gibi bir kadın’

Şimdi bir de Türkan Şoray’ı sorayım, onun da albümünü nihayet bitirdin. Kurbanını kestin mi?

Kestim. Türkan Hanım, en müstesna isimlerimizden biri hem karizması hem güzelliği hem oyunculuğu hem iyiliği ile çok müstesna, su gibi bir kadın. İki sene onunla olmak benim için çok büyük bir keyifti. 30 senedir ülkede bir Türkan albümü efsanesi dolaşıyordu ama onca teklife rağmen hiç sahneye çıkmadı. Bu işi en sonunda benimle yapmaya karar vermişler. Piyasada en sabırlı ve sakin adam sensindir, bence ondan.

Haberin Devamı

Olabilir, öyleyimdir. Çok iyi bir dost kazandım. Eda ile ben, hayranı olduğumuz bir insanla arkadaş olduk. Türkan Hanım, Tanju Okan’dan ‘Hasret’, ‘Sen Uzaklarda Değilsin Kanımsın’ gibi bilinen sekiz şarkı söyledi.

Zaten şarkıcılık iddiası yok. Bu albümü hem bir anı hem de hayranlarına bırakacağı bir malzeme olarak düşünüyor. Herkes stüdyoda ayakta şarkı söyler ama Türkan Hanım, tıpkı bir sultan gibi, bir pufa oturarak şarkı söyledi.