Gazete Vatan Logo

Sait Faik Abasıyanık eserleri nelerdir? Sait Faik Abasıyanık kitaplarının özellikleri...

Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık, 22 Kasım 1906 tarihinde Sakarya'da doğdu.

Sait Faik Abasıyanık eserleri nelerdir? Sait Faik Abasıyanık kitaplarının özellikleri...

1954 yılında vefat eden Abasıyanık, 48 yıllık yaşamına 2 roman, 1 şiir kitabı ve 10'dan fazla öykü kitabı sığdırdı. 

Sait Faik Abasıyanık Eserleri Nelerdir?

1- Kayıp Aranıyor 

1953 yılında yayımlanan Kayıp Aranıyor, Sait Faik Abasıyanık'ın iki romanından biridir. Romanda Nevin ve Cemal adlı karakterlerin üzerinden değişen dünyanın insanlarda bıraktığı izlenimler ve insan ilişkileri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. 

2- Lüzumsuz Adam 

Lüzumsuz Adam kitabın on dört hikaye yer almaktadır. Kitaba adını veren öyküde, hayatı boyunca doğduğu mahalleden dışarı çıkmamış bir adamın yaşadıkları anlatılmaktadır. Kitapta yer alan öykülerde, olaylardan çok izlenimlere yer verilmektedir. Çehov Tarzı hikayeciliğin özelliklerine sahip olan öykülerin tamamı İstanbul'da geçmektedir. 

3- Semaver

1936 yılında yayımlanan kitap, Sait Faik Abasıyanık'ın ilk öykü kitabıdır. Yazar, diğer kitaplarından farklı olarak ilk kitabında toplumsal meselelere eğilmiştir. Zenginlerle fakirlerin yaşamlarındaki farklılıkları sade bir dille aktaran yazarın Semaver adlı kitabında toplam on dokuz kısa öykü bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

4- Medarı Maişet Motoru 

Daha sonraki basımlarda Birtakım İnsanlar adıyla yayımlanan kitap, Sait Faik Abasıyanık'ın ilk romanıdır. Bu kitapta birbirleriyle bağlantısı olmayan insanların hayatlarından kesitler sunulur. Bazı eleştirmenlere göre Medarı Maişet Motoru, bir roman değil anlatıdır. 

5- Şimdi Sevişme Vakti 

1953 yılında yayımlanan Şimdi Sevişme Vakti, Sait Faik Abasıyanık'ın ilk ve tek şiir kitabıdır. Kitapta yer alan şiirler, Garip akımının özelliklerine sahiptir. Sade bir dille yazılan şiirlerde, aşk, ayrılık, memleket özlemi gibi bireysel konular ağırlıktadır. 

6- Alemdağ'da Var Bir Yılan 

Sait Faik Abasıyanık'ın en çok okunan kitaplarından biri olan Alemdağ'da Var Bir Yılan'da, toplumun ahlak kuralları eleştirilir. 

Sait Faik Abasıyanık Kitaplarının Özellikleri

1- Yazarın kaleme aldığı öykülerin büyük çoğunluğu İstanbul'un Beyoğlu semtinde geçmektedir. 

2- Yazar, kitaplarında herkesin anlayabileceği sade bir dil kullanılmıştır. 

Haberin Devamı

3- Öykülerinde günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlere sık sık yer verilmiştir. 

4- Sait Faik Abasıyanık, öykülerinde kadın - erkek ilişkilerini ve kentleşmenin beraberinde getirdiği sorunları anlatmıştır.