Gazete Vatan Logo

Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören kaç yaşındaydı? İşte 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi Rasim Özdenören’in şiirleri ve sözleri!

Türk edebiyatının usta yazarlarından, 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi, ‘Gül Yetiştiren AdamRasim Özdenören hayatını kaybetti. 82 yaşında, hayatını kaybeden Türk edebiyatının usta kalemlerinden Rasim Özdenören sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Peki, Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören kaç yaşındaydı? İşte 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi Rasim Özdenören’in şiirleri ve sözleri!

Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören kaç yaşındaydı? İşte 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi Rasim Özdenören’in şiirleri ve sözleri!

Türk edebiyatının usta kalemlerinden, “7 Güzel Adam’ın son temsilcisi” ve “Gül Yetiştiren Adam” olarak anılan Rasim Özdenören hayatını kaybetti. Acı haberin ardından siyaset ve edebiyat camiası usta yazarın ardından başsağlığı mesajları paylaştı. Peki, Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören kaç yaşındaydı? İşte 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi Rasim Özdenören’in şiirleri ve sözleri!

RASİM ÖZDENÖREN KİMDİR?

Rasim Özdenören, 20 Mayıs 1940'ta Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Şair Alaaddin Özdenören ile ikiz kardeştir. Küçük yaşlardan itibaren okumaya ve yazmaya çok meraklıydı. Çocukluk döneminde farkı şehirlerde ikamet etti. Rasim Özdenören, ilk ve orta öğrenime bir dönem Kahramanmaraş'ta, bir dönem Malatya'da, bir dönem ise Tunceli'de devam etti. Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü başarı ile tamamladı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başladı. 1967'de buradan da mezun oldu.

1970'te mesleki hayatına katkıda bulunmak ve yüksek lisans yapmak amacı ile Amerika'ya gitti. Yaklaşık 2 sene boyunca burada kaldı. Daha sonra yeniden Türkiye'ye dönüş yapan Rasim Özdenören, 1971'de Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak göreve başladı. 1975'te Kültür Bakanlığı'nda Bakan Müşaviri olan Rasim Özdenören, 3 sene boyunca da aynı kurumda müfettişlik görevine devam etti. Daha sonra yazar olabilmek maksadı ile görevinden ayrıldı.

Haberin Devamı

1980'de Kültür Bakanlığı'ndaki görevine geri dönen Rasim Özdenören, 1981'de Yayın Temsil Dairesi Başkanı oldu. Alanında sürekli bir yükselme kaydeden Özdenören, 1984'te Genel Sekreter Yardımcısı, 1988'de ise Genel Sekreter olarak çalışmalar yürüttü. 2004'te ise emekliye ayrıldı.

YEDİ GÜZEL ADAM DİZİSİNDE RASİM ÖZDENÖREN…

2014-2015 döneminde seyirci ile buluşan Yedi Güzel Adam dizisinde Rasim Özdenören'in hayatı işlendi.

Edebi kişiliğe sahip 7 yazar ve şairin hikayesini konu alan 'Yedi Güzel Adam' isimli dizide Rasim Özdenören karakterini Mertcan Sevimli canlandırmıştı.

'Yedi Güzel Adam' 1950’li yıllarda Kahramanmaraş Lise’sinde hayatları kesişen ve sonrasında birbirlerinden ayrılmayan şair ve yazarların hayatını anlatıyor.

Haberin Devamı

1970li yıllarda Maraş’daki yaşamlarından kesitler sunan dizi, adını Cahit Zarifoğlu’nun Yedi Güzel Adam şiirinden alıyor.

RASİM ÖZDENÖREN ESERLERİ

-Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler

-Kafa Karıştıran Kelimeler

-Müslümanca Yaşamak

-Yaşadığımız Günler

-Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı

-Çarpılmışlar, Çözülme

-Çok Sesli Bir Ölüm

-Gül Yetiştiren Adam

-Hastalar ve Işıklar

-Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti

-Ruhun Malzemeleri

-Ben ve Hayat ve Ölüm

-Yeniden İnanmak

-Denize Açılan Kapı

-Red Yazıları

-Acemi Yolcu

-İpin Ucu

-Çapraz İlişkiler

-Kent İlişkileri

-Kuyu

-Edebiyat ve Hayat

-Yüzler

-Köpekçe Düşünceler

-Düşünsel Duruş

-Toz

-Aşkın Diyalektiği

-Eşikte Duran İnsan

-Yazı, İmge ve Gerçeklik

-Ansızın Yola Çıkmak

-Hışırtı

-İki Dünya

-İmkânsız Öyküler

-Siyasal İstiareler

-Açık Mektuplar

RASİM ÖZDENÖREN SÖZLERİ VE ŞİİRLERİ

-Okuyup anlamak, bilmek gerek. Çünkü insan en çok bilmediğine düşmandır.

-Hem bu deveyi güdecek, hem bu diyarda kalacağız. Çünkü deve de bizim, diyar da

Haberin Devamı

-Sözünün söylenmeye değer olduğuna inanan kimsenin bu sözünü söylemekten vazgeçtiğine tanık olunmamıştır.

-Oysa zaman belki bir ömür boyu süren bir tek andır.

-Hep kendi yüreğine dalmak kurtuluş bundadır.

-Kuru ağacı canlandırma niyetiyle sulayabileceğin gibi, onu çürütmek için de sulamanın yolu açıktır. Üstelik her ikisi için gerekli olan eylem birbirinin aynıdır.

-Eğer ilim, hazmıyla birlikte gelmezse, o ilim insanı bozar, yolunu şaşırtır.

 -Özlemek ora ile bura arasında gerili durmaktır.

-Bol bol okuyun ve okumayı terk etmeyin. Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur. Asıl mesele bir derdimizin olmasıdır.

-Müslümanın anti emperyalist oluşu, basit bir siyasi tavır alma meselesi olarak yorumlanmamalı.

-Görmenin düzenini Allah öğretti. Onun öğrettiği yol dışında bir yol denemek boşuna uğraşmaktır. İnsan sahiden görmek istiyorsa, kendisine öğretilen yola teslim olacaktır.