Gazete Vatan Logo

Osman Hamdi Bey eserleri nelerdir? Osman Hamdi Bey eserlerinin özellikleri!

Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu, arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey ressam, arkeolog, eğitimci ve müzeci kimliği yanında, farklı alanlarda üstlendiği bazı girişimci rolleriyle de öne çıkıyor. Türkiye'de figürlü resmin ilk temsilcisi Osman Hamdi Bey’in eserleri ve eserlerinin özellikleri sıklıkla merak ediliyor. Peki, Osman Hamdi Bey kimdir? Osman Hamdi Bey eserleri nelerdir? Osman Hamdi Bey eserlerinin özellikleri

Osman Hamdi Bey eserleri nelerdir? Osman Hamdi Bey eserlerinin özellikleri!

30 Aralık 1842 tarihinde doğan Osman Hamdi Bey, hem ressam hem de arkeologdur. Aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin kurucularından biri olan Osman Hamdi Bey, hukuk eğitimini tamamladıktan sonra Paris'te iki yıl boyunca resim eğitimi aldı. On dört yıl boyunca Müze-i Humayun'da müdürlük yapan ünlü ressam, 24 Aralık 1910 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

 OSMAN HAMDİ BEY ESERLERİ NELERDİR?

1- Pembe Başlıklı Kız

Osman Hamdi Bey'in "kırmızı başlıklı kız" masalından esinlenerek yaptığı bu tabloda, Nazlı adındaki kızını resmetmiştir. 1904 yılında tamamlanan tablo 1933 yılından bu yana Pera Müzesinde sergilenmektedir.

2- Kaplumbağa Terbiyecisi

Yaklaşık 2 milyar liraya satılan Kaplumbağa Terbiyecisi, Türkiye'deki en pahalı tablolardan biridir. İki farklı versiyonu bulunan tabloların birinde dört, birinde beş kaplumbağa bulunmaktadır. Tablodaki kaplumbağa terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'dir.

Gerçek yaşamda ''kaplumbağa terbiyeciliği" gibi bir meslek olmadığı için bu tablo, gerçeküstü ögelerle bezenmiştir. Tabloda, kaplumbağaları izleyen bir adamın elinde ney bulunmaktadır.

Haberin Devamı

3- Naile Hanım'ın Portresi

52 cm × 41 cm ölçülerinde yağlı boya tablo olan Naile Hanım'ın Portresinde, Osman Hamdi Bey'in eşi resmedilmiştir. Yan profilden çizilen Naile Hanım'ın üstünde siyah bir elbise bulunmaktadır. Fonda ise altın yaldız kullanılmıştır.

4- Kökenoğlu Rıza Efendi

Mevlevi bir dervişin yer aldığı tabloda, Osman Hamdi Bey'in çizdiği tasavvufi resimler arasında yer almaktadır. Siyah ve haki renklerinin yoğun olarak kullanıldığı yağlı boya tablo, 2014 yılından bu yana Sakıp Sabancı Müzesinde sergilenmektedir.

5- Leylak Toplayan Kız

Osman Hamdi Bey'in son dönem eserlerinden biri olan Leylak Toplayan Kız, 1881 yılında tamamlanmıştır. Tabloda mor ve sarı renkleriyle kontrast oluşturulmuştur.

OSMAN HAMDİ BEY ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ

1- Eserlerinde sık sık gerçeküstü ögelere yer veren Osman Hamdi Bey, Türkiye'nin ilk sürrealist ressamlarından biridir.

2- Portrelerinde yüz hatlarını çok detaylı bir şekilde çizen ressam, 50'den fazla portre resmi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

3- Osman Hamdi Bey'in bazı eserleri empresyonizm akımının özelliklerini yansıtır. Bu akıma göre nesnelerin nasıl göründükleri değil nasıl algılandıkları önemlidir.

4- Ressam, tablolarında, kontrast renkleri uyumlu bir şekilde kullanmıştır.