Gazete Vatan Logo

'Fatih iyi ama...'

Dün gösterime giren 17 milyon dolarlık Fetih 1453'ü tarihçiler değerlendirdi

FATİH Sultan Mehmet’in, 1453’te İstanbul’u fethini konu olan 17 milyon dolarlık devlet bütçeli ‘Fetih 1453’ adlı film dün gösterime girdi. Yapımcılığını Faruk Aksoy’un yaptığı film dün 14.53’te Türkiye’de 450 kopya ile 900 sinema salonunda gösterildi. Günler öncesinden yayınlanan fragramları milyonlarca kişi tarafından izlenen filme büyük ilgi gösterildi. VATAN, İstanbul’un fethini konu alan bu ilk yapımı konunun uzmanı iki tarihçi ile birlikte izledi, onların filmle ilgili eleştiri ve beğenilerini aldı.

Tarihi akış doğru



Prof. Dr. Fahameddin Başar, tarihi kurgu içinde değerlendirdiğinde, filmin olayların akışı içinde güzel anlatıldığını belirterek, “Özellikle kuşatma öncesi hazırlıklar her iki cepheden de detayları ile güzel anlaşılmış. Hazırlık aşaması sadece bir tarafından gözün izleyiciye aktarılmamış. Hem Bizans’ta yapılan hazırlıklar hem de Osmanlı’da yapılan hazırlık aşaması gayet güzel ve tatminkar olmuş. Özellikle Urban usta tarafından dökülen top sahneleri beni etkiledi. Rumeli Hisarı’nın inşaası da iyi olmuş” dedi. Kostümlerin gayet başarılı olduğunu söyleyen Başar, şunları söyledi: “Örneğin afişte Fatih Sultan Mehmet’in sağ omuzunda ‘Allah’ sol omuzunda ise Hazreti Muhammed yazıyor. Osmanlı savaş felsefesini yansıtacak şekilde kalbinin üzerinde ise Allah yazısı var. Kollarında ise Kelim-i Tevhid var. Bunlar gerçeğiyle aynı. Ancak zırh ve kılıçlar konusunda sorun göze çarpıyor. Afişteki Fatih karakteri beni biraz rahatsız etmişti. Buna karşın filmde izlediğimde rahatsız etmedi. Film genel olarak beklentimi karşıladı.”

Ulubatlı eleştirisi

Tarihçi Prof. Dr. Mahmut Ak ise, genellikle her tarih filminde dini konularla ilgili hata yapıldığını ve bu filmde de bu hataları gördüklerini kaydederek, “Örneğin ‘Rasulallah” kelimesi hem yanlış yazılmış hem de yanlış telaffuz edilmiş durumda. Biz ‘Mehmet’ diyoruz ancak o dönemde ‘Mehmed’ denir. ‘Ya ben İstanbul’u alırım ya İstanbul beni’ Fatih Sultan Mehmet tarafından söylenen bir söz ancak bu film akışında erken dile getirilmiş. Filmde Fatih’in vezirleri ile olan toplantısı da aktarılıyor ancak burada vezirler kendi aralarında kavga ediyor. Bu usule uygun değil. Divan toplantılarında tartışma çıkardı ama kavga olmazdı. Bu görüntü uymamış. Bir de Ulubatlı Hasan gözünü budaktan esirgemeyen bir karakterdir filmde ise daha çok Ataköy delikanlısı gibi olmuş” diye konuştu.

‘Fetih 1453 rekor kırabilir’

Fatih Aksoy’un yönetmenliğini yaptığı Fetih 1453’ü izleyen eleştirmen Alper Turgut, filmin hasılat rekoru kırabileceğini söyledi.

Tarihi filmde Fatih Sultan Mehmet’i oynayan Devrim Evin “Fatih gibi önemli birine can vermekten onur duydum” dedi.

Ulubatlı Hasan’ı oynayan İbrahim Çelikkol ise “Ovalarda elime kılıç alıp çalıştım. Böyle bir film çekileceğini öğrenince kitaplar aldık öğretim görevlileriyle görüştük. Role öyle hazırlandık” diye konuştu.

Filmde Ulubatlı’nın sevgilisi Hera’yı oynayan Dilek Serbest ise filmin çok güzel olduğunu söyledi.

Şahan Gökbakar da izledi

Filmi izleyen Şahan Gökbakar gazetecilerin sorularını yanıtladı: “Bugün buradayım. Aramızda bir tatsızlık olmadığı görüldü. Yazılanlar doğru değil. Benimle hiç ilgisi yok. Yasal bir sürece de girmiş. İman gücü ile savaş sahnelerinin çekilmesinden çok etkilendim.”

‘Savaş sahneleri başarılı’

Serdar Akbıyık (Eleştirmen):
Beklentilerimden daha üst seviyede özellikle savaş sahneleri çok başarılı. Teknik ve çekimler de öyle. Bu film Cüneyt Arkın’ın oynadığı Malkoçoğlu ile karşılaştırılamaz. Türk sinemasına borcunu ödeyecek.

Recep İvedik’i geçebilir

Alper Turgut (Eleştirmen):
Başroldekilerin oyunculukları iyi, yan rollerin ise kötüydü. Sağlam bir gişe yapacağını düşünüyorum. Recep İvedik rekorunu kırabilir.

Dev bütçeli film

Faruk Aksoy’un yapımcılığını üstlendiği 17 milyon dolar bütçeli “Fetih 1453” filmi yaklaşık 3 yıllık hazırlık ve yapım aşamasından tamamlandı. İstanbul’un fethini konu alan filmde, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan fetihlerine kadar olan süreç anlatılıyor. Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre, KKTC, Ortadoğu ülkeleri, Endonezya, Malezya, Rusya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna- Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Yunanistan, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD’de de gösterime girecek olan filmde, Fatih Sultan Mehmet’i Devrim Evin oynuyor. Ulubatlı Hasan’ın İbrahim Çelikkol, Era’yı Dilek Serbest, Konstantin’i Recep Aktuğ ve Justiniani’yi Cengiz Coşkun canlandırıyor. Toplam 15 bin yardımcı oyuncunun rol aldığı filmin son etabının çekimleri 11 haftada tamamlandı. Oyuncuların büyük çoğunluğunun at ve kılıç eğitiminden geçirildiği filmde toplam 44 bin metre kumaş kullanılarak kostümler ve aksesuvar malzemeleri hazırlandı. Filmin müziklerini Benjamin Wallfisch yaptı. Yapımcı Faruk Aksoy, “İstanbul’un Fethi tarihteki en önemli olaylarımızdan başında geliyor. Bu olayı bütün dünyaya duyurmak istedim.Şu ana kadar gelen tepkiler de bunu başarabileceğimizi gösteriyor. Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış bir proje. Birşey yapıp ortaya çıkarsanız birçok eleştiriyle karşı karşıya kalırsıznız. Bu normal. Ama yeter ki eleştiriler insaflı olsun. Bu film milletimizin uzun yıllardır neden yapılmadı dediği bir film. Takdir milletimizindir diyorum” dedi.

Haberin Devamı