Mahremiyet ilk 6 yılda öğretilmeli!
Mahremiyet ilk 6 yılda öğretilmeli! Çocuğun gelişiminde özel alan kavramı ve mahremiyet duygusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mahremiyet kavramının yaşamın ilk 6 yılında mutlaka öğretilmesi gerektiğini söyledi. Özel alan ve mahremiyet konusunda özellikle aileye çok önemli görevler düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 4 yaşına kadar çocuğa tuvalet ve banyoyu tek başına kullanmayı, yalnız uyumayı, tek başına giyinmeyi öğretmek gerektiğine dikkat çekti. Tarhan, çocuğu severken cinsel bölgelerinin ise sevgi alanı olarak kullanılmaması gerektiğinin de altını çiziyor.
10.04.2022 Sağlık
Ramazan yeniden düşünmek için fırsat sunuyor!
Ramazan yeniden düşünmek için fırsat sunuyor! Ramazan ayının anlam boyutunun kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişinin bu özel ayı, hayat ve varoluşla ilgili düşünmek, kenidini revize etmek ve yeniden değerlendirme yapmak için bir fırsat olarak görmesi gerektiğini kaydetti. “Ramazan farklı bakış açısı getirme ayı olarak değerlendirilebilir” diyen Tarhan, Ramazan’ın kişiye sağlamlık eğitimi verdiğini, aile ve toplum açısından da dayanışma, yardımlaşma ve empati konusunda aileye önemli katkılar sunduğunu vurguladı.
2.04.2022 Ramazan
Hayır deme becerisi, çocuğu tehlikelerden koruyabilir!
Hayır deme becerisi, çocuğu tehlikelerden koruyabilir! Hayır demenin sonradan öğrenilen bir beceri olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu becerinin erken yaşlardan itibaren kazanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kurallı bir ortamda büyüyen çocuğun bu beceriyi kolaylıkla edindiğini kaydeden Tarhan, çocuğun bağımlılık ve istismardan korunmasında bu becerinin çok önemli bir rolü olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eleştirilme ya da dışlanma korkusunun bu becerinin gelişmesine engel olabileceği uyarısında da bulunuyor.
21.11.2021 Sağlık