Sünnette yapılan hatalar?
Sünnette yapılan hatalar? Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Sünnette yapılan hatalar? Ülkemizde avrupa birliği uyum yasaları sonrasında ortaya çıkan düzenleme ile sünnet işleminin sadece yasal hekimlik diploması alan kişiler tarafından yapılması kararlaştırılmıştır. Cerrahi bir eğitim almamış kişiler tarafından sünnet yapıldığı taktirde ciddi sünnet hataları ortaya çıkabilmektedir.
3.02.2016 Sağlık
Çocuklarda idrar kaçırma
Çocuklarda idrar kaçırma Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Çocuklarda idrar kaçırma Çocuklarda idrar kaçırma aslında çok ihmal edilen ama hiç ihmaledilmemesi gereken durumlardan bir tanesidir. Çocuk iki bucuk yaşına geldikten sonra tuvalet eğitimi mutlaka verilmelidir.
3.02.2016 Sağlık
Çocuklarda yatak ıslatma sorunu
Çocuklarda yatak ıslatma sorunu Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Çocuklarda yatak ıslatma sorunu Çocuklarda yatak ıslatma ya da gece işemesi denilen durum oldukça karşılaşılan bir durumdur. Pek çok aile tarafından ciddiye alınmayan bu durum çocukta psikolojik hasarlar yaratabileceği için önemlidir. Bu tip çocuklarda yatak ıslatma yani gece işemesi ve mesanefonksiyon bozukluğu varsa çocuk gündüzde idrar kaçırabilir.
3.02.2016 Sağlık
Çocuk ve ergenlerde güvercin göğsüde formiteleri
Çocuk ve ergenlerde güvercin göğsüde formiteleri Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Çocuk ve ergenlerde güvercin göğsüde formiteleri Çocuk ve ergenlerde göğüs duvarı deformiteleri arasında sıklıkla karşılaşılan durum Pektuskarinatum adı verilen güvercin göğsü deformiteleridir. Bu durumda çocuğun imam tahtası adı verilen göğüs duvarı kemiği öne doğru sivri bir şekilde çıkmasıdır. Bununla beraber yandaş anomali olarakta doğum salkal panomalileri birlikte gösterebilir.
3.02.2016 Sağlık
Çocuklarda gömük penis nedir? Nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda gömük penis nedir? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Çocuklarda gömük penis nedir? Nasıl tedavi edilir? Çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi kliniklerine başvuru sebepleri arasında en sık karşılaşılan sorun gömülü penis yada penis boyu ile ilgili ailelerin endişeleridir. Bazı çocuklarda gerçekten penis boyu ile ilgili problemler karşımıza çıkar bu durumun mutlaka bir çocuk endokrinoloyu tarafından takip edilmesi gerekir.
3.02.2016 Sağlık
Çocuk ve ergenlerde kunduracı göğsü deformiteleri
Çocuk ve ergenlerde kunduracı göğsü deformiteleri Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Çocuk ve ergenlerde kunduracı göğsü deformiteleri En sık görülen göğüs duvarı bozuklukları Pektuseks kavatumdur. Bu durum doğuştan gelen bir yapı bozukluğudur. Bu yapı bozukluğunun büyük çoğunluğu ilk yıl içerisinde fark edilmektedir.Bu yapı bozukluğuna tıp dilinde PektusEkskavatum denilirken halk arasında ise çökük göğüs veya kunduracı göğsü denilmektedir.
3.02.2016 Sağlık
Çocuk ve ergen dönemindeki varikosel mutlaka tedavi edilmeli.
Çocuk ve ergen dönemindeki varikosel mutlaka tedavi edilmeli. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yağmurlu cevaplıyor; Çocuk ve ergen dönemindeki varikosel mutlaka tedavi edilmeli. Günümüzde erişkinlerde ki kısırlık sebeblerinin en başında gelen durum varikoseldir. Varikosel yumurtalıkların etrafındaki damarlarda ortaya çıkan varies şeklindeki genişlemelerdir. Testis dediğimiz yumurtalıkların torbalarda dolmasının bir sebebi vardır oda sperm denilen üreme hücrelerinin normal vücut sıcaklığından bir ile bir buçuk derece soğuk ortamda yapılıyor olmasıdır. Bu damarlardaki varies şeklindeki genişleme testiste aşırı bir şekilde ısı artışına yol açarısı artışı olunca spermler olumsuz olarak etkilenir ama bu durum sadece erişkinlerde görülmez aynı zamanda çocuklarda ve ergenlerde de görülmektedir.
3.02.2016 Sağlık