Gazete Vatan Logo

Zemheri ne demek? Zemheri ayı ne zaman başlıyor, hangi ay?

Meteoroloji uyardı, zemheri soğuğu başladı. Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinde etkisini gösteren güneşli hava, iki gün aranın ardından yerini sağanak ve kar yağışlı havaya bırakacak. Marmara ve Kıyı Ege ile Batı Akdeniz'e de kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı yapıldı. Meteoroloji tarafından yapılan uyarının ardından zemheri kışı hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, zemheri ne demek, zemheri kışı nedir? Zemheri ayı ne zaman başlıyor, hangi ay?

Zemheri ne demek? Zemheri ayı ne zaman başlıyor, hangi ay?

Zemheri ayı ne zaman başlıyor, hangi ay, zemheri kışı nedir? Meteoroloji Genel Müdürlüğü son hava durumu tahminlerinde birçok ili soğuk hava hakkında uyardı ve zehmeri soğuğunun başladığını aktardı.

ZEMHERİ NE ZAMAN BAŞLARI, HANGİ AY?

Zemheri ayı 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük döneme ifade eder. Zemherinin en belirgin özelliğinin ise bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu söyleniyor.

ZEMHERİ NEDİR?

Zehmeri, Arapça kış anlamına gelen "zem" ile Farsça uğultu anlamındaki "harir" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Zemheri ayı, soğuk havaların en çetin yaşandığı dönem olarak bilinmektedir. Halk arasında kış aylarının en soğuk olduğu 40 günlük döneme, zemheri ayı denir.

Meteoroloji uzmanlarına göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. Örneğin, 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner.