Gazete Vatan Logo

Zarf Fiil Ekleri Nelerdir, Nasıl Kodlanır? Zarf Fiil Örnekleri...

Fiilimsiler konusu öğrencileri zorlayan konulardan birisidir. Fiillere getirilen ekler ile fiilimsiler oluşur ve 3’e ayrılır. Bunlar isim, sıfat ve zarf fiil olmak üzeredir. Bu sebeple fiilimsiler konusunda gelen eklerin ezberlenmesi önemlidir. Sorulara doğru yanıt verebilmek içinde öğrenilmesi gereken bir konudur.

Zarf Fiil Ekleri Nelerdir, Nasıl Kodlanır? Zarf Fiil Örnekleri...

Zarf Fiil Ekleri Nelerdir?

Fiilimsi grubunda zarf fiil ekleri ezberlenmesi en zor ek grubudur. Bu konu öğrencilerin kafasını da karıştırır. Zarf fiil ekleri diğer isim ve sıfat fiil eklerine göre daha çoktur. Bu sebeple öğrencilerin öğrenmesi ve ezberlemesi daha zordur. Fakat zarf fiil ekleri söylendiği kadar zor değildir.

Ezberlenmesi zor olan zarf fiil ekleri vardır. Bunlar -ken, -maz, -madan, -ip, -ince, -arak, -dıkça, -meksizin, -casına, -dığında şeklindedir. Bu şekilde yazıldığı zaman zor görünen zarf fiil ekleri kodlama şeklinde ezberlenebilir. Böylelikle ezberlendiğinde unutulması zor bir hal alır.

Zarf Fiil Nasıl Kodlanır? 

İsim fiil ekleri ve sıfat fiil ekleri düşünüldüğü zaman daha azdır. Zarf fiile göre ezberlenmesi daha kolaydır. Zarf fiil ekleri uzun olduğundan ezberlemesi ve akılda tutması oldukça zor olur. Zarf fiil eklerini ezberleme de zorlanan öğrenciler kodlama şeklinde ezberlemeye çalışırlarsa zarf fiillerini daha kolay öğrenebilirler. Böylelikle akıllarında daha rahat kalır.

Haberin Devamı

Zarf fiil eklerini gelişi güzel öğrenmeye çalışan öğrencilerin ezberleme işi oldukça zorlaşacaktır. Zarf fiil kodlama ile uzun ve karışık ekleri kolay bir şekilde ezberlemeyi sağlayacak bir yöntemdir. Kodlama yöntemi sadece zarf fiillerini ezberlemek için değildir. Ezber gerektiren bazı derslerde kodlama işi faydalı olmaktadır. Kodlama yapmak isteyen öğrenciler ilk baş nasıl kodlama yapacaklarını bulmakta birtakım sorun yaşayabilirler.

Bunun için belli başlı kodlamalar öğrencilere verilir. Öğrenciler bu kodlamaları ezberlediğinde konuyu daha iyi anlayıp soru çözebilirler. Bu kodlamaları ezberlemek için sürekli tekrar etmek gerekebilir. Öğrenci çalışma masasına veya dolabına asabilir. Telefonunun duvar kağıdı yapabilir. Zarf fiil kodlama örnekleri aşağıdaki gibidir:

- Kenyalı asiye ince ipi araklamadan gittiğinde oldukça

-Ali Madan dağında yaramazken ince ip atarak incelmeksizin dikçe durdu.

Zarf Fiil Örnekleri

Zarf fiil eklerinin örnekleri oldukça çeşitlidir. En fazla kullanılan eklerin örnekleri şunlardır:

Haberin Devamı

- -asiye ve -esiye eki: Sevgilisini ölesiye seviyor ve değer veriyordu.

- -ıp ve -ip eki: Bozuk telefonu onarıp bize sattılar.

- -arak ve erek eki: Teyzem evdekilere söylenerek telefonu kapattı.

 - -ınca ve -ince eki: Tatil bitince tekrar işe dönecekler.

- -dıkça ve -dikçe eki: Onlar birbirinden ayrıldıkça daha da üzülüyorlar.

- -madan ve -meden eki: Arkadaşlarıyla telefonda durmadan konuşuyor.

- -maz ve -mez eki: Döner dönmez evine ve işine uğradı.

- -alı ve -eli eki: Havalar ısınalı sürekli meyve topluyoruz.

- -ken eki: Yer değiştirirken ayağını hızlı bir şekilde çarptı.

- -meksizin eki: Hiçbir şey görmeksizin detayları incelemeye çalıştı.

- -dığında eki: Okulu bitirdiğinde hemen işe başlayacak.