Gazete Vatan Logo

Yunanistan askeri gücü 2022 kaçıncı sırada, dünya sıralaması ne, asker sayısı kaç? Yunanistan Türkiye askeri gücü (savaş gücü) karşılaştırması!

Yunanistan Türkiye savaş ve askeri gücü karşılaştırması aramalar arttı. Emekli Yunan komutan Yanis Egolfopulos'un yaptığı, "Larisa'dan üç füze atsak İstanbul Boğazı'ndaki köprüleri vururuz" şeklindeki provokatif açıklamaya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan sert tepki geldi. Çavuşoğlu, konuyla ilgili olarak, "Cesareti varsa yapsaydı. Boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok" yorumunda bulundu. Söz konusu gelişmelerin ardından Yunanistan askeri gücü 2022 kaçıncı sırada, dünya sıralaması ne? sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte Yunanistan Türkiye askeri gücü (savaş gücü) karşılaştırması 2022…

Yunanistan askeri gücü 2022 kaçıncı sırada, dünya sıralaması ne, asker sayısı kaç? Yunanistan Türkiye askeri gücü (savaş gücü) karşılaştırması!

Yanis Egolfopulos, Yunan savaş uçaklarının İstanbul'u bombalayabileceğini söyledi. Kardak krizi döneminde Ege'deki "Adrias" savaş gemisinin komutanı olan Egolfopulos, Yunan "Mega" televizyonunda katıldığı programda, "Rafale uçakları Larisa'dan üç Scalp füzesi atsa İstanbul Boğazı'ndaki köprüleri vurur. Sonra Türklere 'hadi gelin, konuşalım' deriz" ifadelerini kullandı. İşte Yunanistan Türkiye askeri gücü karşılaştırması…

YUNANİSTAN ASKERİ GÜCÜ 2022 NE, DÜNYA SIRALMASI KAÇ?

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri şu birimlerden oluşmaktadır:

Yunanistan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanlığı

Yunanistan Kara Kuvvetleri

Yunanistan Deniz Kuvvetleri

Yunanistan Hava Kuvvetleri

Paramiliter kuruluşu olarak Ticari Denizcilik ve Ada Siyaseti Bakanlığı'nın yetkisi altında bulunan Yunanistan Sahil Güvenliği savaş zamanında Yunanistan Deniz Kuvvetleri'ne yardım eder.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'DA ASKERLİK SÜRESİ

Yunanistan'da şu an 18 yaşın üstündeki erkeklere 12 ay zorunlu askerlik uygulanmaktadır. Kadınlar da Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet edebilir. Ancak askerlik yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Yunanistan'da askerlik yaşı 18'dir. Etkin personel sayısı 200.000'dir. Yunanistan'da savaş zamanı etkin personel sayısı 750.000'dir. Rezerve personel sayısı 220.500'dür.

Yunanistan'ın askeri harcama maliyeti 11.709.060.000 $ ve askeri harcamaların GSYİH paydası %5,6'dır.

YUNANİSTAN DENİZ KUVVETLERİ BÜYÜKLÜĞÜ

30,000 Personel

84 Savaş gemisi

49 Filo Destek ve diğer Gemiler

29 Uçak

YUNANİSTAN HAVA KUVVETLERİ BÜYÜKLÜĞÜ

33,000 personel

625 uçak

8 tür hava savunma sistemi

YUNANİSTAN TÜRKİYE ASKERİ GÜCÜ KARŞILAŞTIRMASI 2022

Türkiye'nin envanterinde yerli ve milli birçok silah, İHA ve SİHA bulunurken Yunanistan ABD ve Avrupa'dan kullanılmış uçak, helikopter gibi araçlar dilenmeye devam ediyor. 

Türkiye'nin aktif olarak 355 bin askeri personeli bulunurken Yunanistan'ın 107 bin personeli bulunuyor. 

Haberin Devamı

Türkiye toplam 1056 adet uçağa sahipken Yunanistan'da bu sayı 625'te kaldı. Türkiye'nin 206 adet savaş uçağı bulunuyor. Yunanistan'da ise 187 adet savaş uçağı bulunuyor. Envanterimizde 471 adet helikopter bulunurken Yunanistan'da 270 adet bulunuyor. Türkiye'nin taaruz helikopteri 104 iken Yunanistan'da bu sayı 29'da kaldı. 

Türkiye'nin 3045 adet tankı bulunurken Yunanistan'da sadee 1344 adet tankı bulunuyor. Türkiye'nin 11630 adet zırhlı aracı bulunurken Yunanistan'ın 3845 adet zırhılı aracı bulunuyor. 

Türkiye'nin 12 adet denizaltısı bulunurken Yunanistan'da da 11 adet bulunuyor. 

Bun karşın Türkiye'nin 16 adet fırkateyni bulunurken Yunanistan 13'te kaldı. 

Ayrıca Türkiye'de 10 korvet bulunurken Yunanistan envanterinde hiç korvet bulundurmuyor. 

Türkiye'nin İHA ve SİHA sayısı 100'ü aşarken Yunanistan'ın sadece İsrail'den 2020 yılında kiraladığı 2 adet Heron'u olduğu biliniyor. 

Öte yandan ABD merkezli, bağımsız Global Firepower'ın 2020 raporuna göre Türk Silahlı Kuvvetleri, dünyanın en güçlü 13'üncü ordusu konumunda bulunuyor. Aynı listede Yunan ordusu 33. sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN EMEKLİ KOMUTANA TEPKİ

Türk ordusunun "çok zayıfladığını" savunan emekli asker, bir sıcak çatışma yaşanması halinde Türk SİHA'larının "ekmek kırıntısı" gibi kalacağını savundu. Provokatif söylemlerini daha sonra çıktığı "Open TV" yayınında da sürdüren Yanis Egolfopulos, "Yunanistan ordusu için 2019'dan beri büyük paralar harcandı. Şu an silah üstünlüğü bizde. Türklerden korkmuyoruz. Keşke ilk adımı atsalar" dedi. Emekli koramiral, 1996 Kardak krizi sırasında dönenim hükümeti "vur" emri verseydi, Türkiye'nin bugün Yunanistan'ı tehdit edemeyeceğini de söyledi.

Emekli Yunan komutanın provokatif sözlerine bugün KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile katıldığı ortak basın toplantısında yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Cesareti varsa yapsaydı. Boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok" yorumunda bulundu.

"F-16'LAR İÇİN LOBİ YAPILMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Yunanistan'ın son günlerde yaptığı hamlelere de değinen Bakan Çavuşoğlu, "Yunanistan Başbakanı'nın ABD Kongresi'nde bizi övmesini beklemiyoruz. Fakat, iki NATO üyesi ülke ve NATO'da güvenlik ile ilgili dayanışma söz konusu. F-16'lar için lobi yapılması kabul edilebilir değil" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"YUNANİSTAN SÖYLEDİKLERİNİN TAM TERSİNİ YAPIYOR"

Bakan Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti; "Strateji belirleseler ne olacak, tatbikat yapsalar ne olacak? Dendias'ın Ankara'daki toplantı öncesi 'olumsuz bir şey' demeyeceğim deyip olumsuz basın konuşması yapması gibi, Cumhurbaşkanımıza 'aramıza 3. tarafları sokmayalım' deyip davet göndermemesi. Çok umurumuzda değil ama… Bunları demelerine rağmen aradan kısa süre geçmesine rağmen tam tersi davranışlarda bulunmaları kabul edilemez."