Gazete Vatan Logo

YÖK'te kritik denge

YÖK Başkanı Prof.Dr.Yusuf Ziya Özcan yarın ilk kez YÖK Genel Kurulu’na başkanlık yapacak

Yeni YÖK’ün gündemi katsayı

Yarınki toplantıda özellikle imam hatipleri ilgilendiren, meslek liselerindeki katsayı sorununun ele alınacağı belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Gül’ün 21 üyeli YÖK Genel Kurulu’na önceki gün yaptığı dört atama ile üye sayısı 20’ye ulaştı. Son atamalarla birlikte kulislerde iktidara yakın olduğu konuşulan isimlerin sayısı 10’u buldu. Prof.Dr.Celal Şengör’ün ilgili kararının henüz Köşk’e ulaşmamasından dolayı, bir üyelik boş bulunuyor.
Yarın yapılacak ve YÖK Başkanı’nın ilk kez başkanlık edeceği toplantıda, hükümete yakın olan isimlerin çoğunlukta olmasından dolayı, yıllardır gündemden düşmeyen “imam hatiplere katsayı engelinin kaldırılmasına” yönelik düzenlemenin ele alınması bekleniyor. Halen 20 üyesi bulunan YÖK Genel Kurulu’nda karar oy çokluğu ile alınıyor.
Katsayı düzenlemesi, ÖSS’de imam-hatiplere avantaj sağlanmasını içeriyor. YÖK Genel Kurulu’nun katsayıya ilişkin düzenlemeyi 2008 yılı ÖSS sınavına kadar düzenlemeyi yetiştirmeye çalıştığı ileri sürülüyor.
Mevcut katsayı uygulamasına göre, Sosyal Bilimler, Fen ve Türkçe-Matematik. Bu alanlarda seçimlerini yaptıkları takdirde, yani lisede seçmiş oldukları alandan bu alanlara ilişkin tercihler yapıldığı zaman, bunların kendi alanlarında başarıları 0.8 katsayısı ile çarpılıyor. Alan değiştirmek isterlerse, bunların değerlendirilmesi 0.3 katsayısı ile oluyor.

Haberin Devamı