Gazete Vatan Logo

YÖK başarı sırası barajını genişletti

YÖK dün toplandı, kaliteyi artırmak için uyguladığı başarı sıralaması baraj sisteminde değişikliğe gitti. Geçen yılki puan türlerinin azaltılmasından sonra öğrencilerin mağdur olmaması için 40 bin olan tıp barajı 50 bine, 150 bin hukuk barajı 190 bine, 240 bin olan mühendislik barajı 300 bine çıkarıldı

YÖK başarı sırası barajını genişletti

Devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasındaki farkı kaldırmak ve eğitimin niteliğini artırmak için tıp, hukuk ve mühendislik gibi bölümlere başarı sırası barajı getiren YÖK, dün toplandı ve baraj rakamlarını yükseltti. VATAN Gazetesi eğitim yazarı Sadık Gültekin’in dile getirdiği sorun üniversiteye girişte uygulanan yeni sistemde TM, MF3 ve MF4 puan türlerinin birleştirilmesi nedeniyle zıktı. Geçen yıl 22 bininci sıradaki bir aday birleştirme nedeniyle bu yıl 40 bininci sıraya kadar düştü. 40 binde bulunan bir adayın yeri ise 60 bine indi. Sayısalda geçen yıl ile bu yıl arasındaki fark neredeyse yarı yarıya çıktı. Böyle olunca üniversitelerin tercih döneminde büyük kontenjan boşluklarıyla karşılaşacağı anlaşıldı.

Simülasyon çalışması

Sadık Gültekin’in dile getirdiği bu sorunu ciddiye alan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç danışmanlarına bu konuyla ilgili bir simülasyon çalışması yaptırdı. Mağduriyetin görülmesi üzerine değişiklik yapılması için düğmeye basıldı. Eğitim uzmanı Sadık Gültekin, “Sınav sistemi değiştiği için geçen yılki sıralarla bu seneki sıralar birbirine denk gelmiyor. Sayısalda bugünle geçen yıl arasında yarı yarıya fark çıkıyor. Böyle devam edilirse sıralama dışı çok öğrenci olacak ve üniversiteler boş kalacak. YÖK’ten müjdeli haber çıkabilir. 40 bin olan tıp barajı 60 bine, 150 bin hukuk barajı 170 bine çıkabilir. Böylece üniversiteler ve öğrenciler rahatlar” dedi.

Haberin Devamı

İşte yeni başarı sıralamaları

YÖK dün toplandı ve 2015’ten beri uyguladığı başarı sırası barajlarında değişikliğe gitti. Buna göre tıp için sayısal puan türünde başarı sırası 40 binden 50 bine, hukukta eşit ağırlık puan türünde 150 bin olan son başarı sırası 190 bine, mühendislikte sayısal puan türünde 240 bin olan başarı sırası 300 bine, mimarlıkta sayısal puan türünde 200 bin olan başarı sırası 250 bine ve öğretmenlikte 240 bin olan son başarı sırası 300 bine çıkarıldı.