Gazete Vatan Logo

Yılbaşı kutlamak günah mı? Yılbaşı ağacı süslemek, pastasını yamak haram mı, yeni yıl kutlamak caiz mi?

Yılbaşı kutlamak günah mı, haram mı? 2022 yılı için az bir süre kala bu yıl da yılbaşı kutlamaları hakkında merak edilenler için araştırma yapıldı. Yeni yılı karşılamak için kutlama planı yapacaklar, yılbaşı ağacı süsleyecekler "Yılbaşı kutlamak günah mı?", "Yılbaşı ağacı süslemek caiz mi?" gibi sorulara yanıt arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı konu hakkında açıklama yaptı. Peki, yeni yılı kutlamak haram mı? İşte yılbaşı kutlamaları ile ilgili merak edilen detaylar…

Yılbaşı kutlamak günah mı? Yılbaşı ağacı süslemek, pastasını yamak haram mı, yeni yıl kutlamak caiz mi?

Yılbaşı kutlamak günah mı? Bir yılbaşı daha koronavirüs gölgesinde geçecek. 2022 yılının başlamasına saatler kala yılbaşı kutlaması yapacak olan vatandaşlardan bazıları yılbaşı kutlamalarının günah olup olmadığını sorguluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı merak edilen soruların yanıtını verdi. Peki, Yılbaşı kutlamak günah mı? Yılbaşı ağacı süslemek caiz mi? Yeni yıl kutlaması haram mı?

YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI, HARAM MI?

"Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S.)'in Mekke'den Medine'ye hicreti, Kamerî takvimde yılbaşı olarak kabul edildiği gibi, Hz. İsa'nın doğumu da, Milâdi takvimde yılbaşı kabul edilmiştir.

Hz. İsa'nın doğum tarihinin 1 Ocak olduğu kesin olmamakla birlikte, Hristiyan âlemi yılbaşı gecesini Hz. İsa'nın doğum yıldönümü olduğu mülâhaza ve inancıyla kutlarlar; o gece için özel yemekler ve eğlenceler yaparlar, çocukları için önceden alıp hazırladıkları bazı hediyeleri efsanevî bir kişi olan Noel Baba'nın getirmiş olduğunu söyleyerek, çocuklarına verirler, onları buna inandırırlar.

Yeni yıl dolayısıyla tebrikleşmekte bir sakınca yoktur. Ancak bir Müslümanın yılbaşı gecesi için özel yemek ve eğlenceler hazırlayarak Hristiyanların örf ve geleneklerini taklit etmesi uygun değildir."

Haberin Devamı

YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK CAİZ Mİ?

Yılbaşında ağaç süsleme uygulaması Hristiyanlık ve pagan kültürü kökenli bir gelenektir. 'Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır.' (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır.

YILBAŞI PASTASI YAPMAK CAİZ Mİ?

Diyanet TV'de yayınlanan 'Diyanet'e Soralım' programında, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Fatih Mehmet Aydın yılbaşında pasta yapmanın caiz olup olmadığını açıkladı.

Aydın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İslam'ın yasakladığı bir şeye destek olmak, alet olmak caiz olmaz. Hristiyanlar kendi bayramlarını kutlayabilir. Onlardan nereden tedarik ederse etsinler ama bir müslüman onların Noellerine yardımcı olacak şekilde hareket etmemeli ve rızkını başka yerlerden aramalı. Yoksa pasta yapmakta bir sakınca olmaz. Ama bunu Noel için ve Noel'in figürleriyle, ifadeleriyle yapmak İslam'a yakışır, yaraşır bir şey değildir."

Haberin Devamı