Gazete Vatan Logo

Yer: TBMM, Konu: Güvenlik, Sonuç: 5 yaralı

İç güvenlik paketinin görüşüldüğü TBMM’de önceki gece kavga çıktı. Kapalı oturumda 4 CHP’li ve 1 HDP’li vekil yaralandı. Yaralılar, “AK Partililer tokmakla saldırdı” dedi.

TBMM Genel Kurulu önceki gün, içerdiği bazı hükümler bakımından temel hak ve özgürlükler açısından muhalefet tarafından eleştirilen İç Güvenlik Paketi’ni görüşmek üzere toplandı. Gündemdışı konuşmalar ve verilen aranın ardından TBMM Genel Kurulu akşam saat 21.30’da yeniden açıldı. MHP ’kapalı oturum’ talebinde bulundu. Milletvekilleri ve stenograflar haricindeki herkes dışarı çıkartıldı. CHP ve HDP’lilerin aktardığına göre, kapalı oturumda HDP’li Hasip Kaplan söz istedi. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı reddedince, Sebahat Tuncel de başkanlık kürsüne gitti. CHP’li Levent Gök de söz istedi. Anlatımlara göre AK Partili bazı milletvekilleri CHP ve HDP’lilere tekme, tokmak, kürsüdeki kırtasiye malzemeleriyla saldırdı. HDP’li Ertuğrul Kürkçü, CHP’li Musa Çam, Mahmut Tanal, Refik Eryılmaz ve Aykut Erdoğdu yaralandı. HDP ve CHP’li vekiller kapalı oturumda yaşananları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘Tokmak göğüs kemiğime geldi’

CHP’li Aykut Erdoğdu: Arbede arasında kalıp darp edilen HDP’lilere yardım etmek istedik. Mahmut Tanal, HDP’lilere yapılanın fotoğrafını çekiyordu. Ona saldırdılar. Kürsünün önünde 2 kişiydik. Hep beraber saldırdılar. Oktay Saral, Zeyit Aslan, Metin Külünk ön saflardaydı. Oktay Saral’ın attığı tokmak göğüs kemiğimin uç kısmına geldi. Biri sürahi attı, Başkanlık Kürsüsü’nde stenografların önünde ne varsa fırlattılar. Musa Çam düşerken tırabzana çarptı. Durumu çok kötüydü. Toplamda 3-4 dakika sürdü.

‘Görüntüleri isteyeceğiz’
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: AKP Grup Başkanvekili iki kadın milletvekilimizi darp etmeye yöneldi. Kendisini takip eden bazı AKP’li vekiller de pek çok muhalefet milletvekilini darp etmiştir. Gerçeklerin açığa çıkması için kamera kayıtlarının incelenmesi amacıyla Meclis Başkanlığı’na başvuracağız.” HDP’li Sebahat Tuncel de AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş’in kendisini ittiğini söyledi.
Bardak, delgeç tekme, ne varsa...
CHP’li Mahmut Tanal: Hasip Kaplan söz istedi ve kürsüye gitti. Grup Başkanvekilimiz Levent Gök de söz istedi. Başkanvekili Bahçekapılı söz vermeyince Kaplan kürsüden ayrılmadı. Sebahat Tuncel kürsüye gitti. AKP’liler kürsünün etrafını sararak saldırdı. Meclis Başkanvekilinin tokmağıyla saldırdılar. 20 kişinin arasında kaldım. Ne varsa kafamıza atıldı; kürsüdeki tokmak, bardak, delgeç, zımba ne varsa atıldı. Musa Çam’ın Atatürk çiçeğinin üzerine düştüğünü gördüm.
‘Saldırıyı yapan Oktay Saral’dı’
HDP’li Ertuğrul Kürkçü: Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel arkadaşlarımız kürsünün önüne geldiklerinde, arkadaşlarımıza karşı erkek milletvekillerinin darp ederek kendine yol açmaya çalışması, onu izleyen AKP’lilerin hücum etmeleri sonucunda arkadaşlarımızın yardımına gitmek zorunda kaldık. Sebahat Tuncel’e yönelen yumruğu savurmak için gittiğimde, yumruk benim kafama geldi ve devamı da geldi. Adının Oktay Saral olduğunu öğrendiğim bu milletvekilinin bütün vekillere saldırdığına da tanık oldum. Aykut Erdoğdu’yu tokmakla yaralayan da oydu. Mahmut Tanal’a saldıran da oydu. Asıl can acıtan Meclis’in giderek biz mezbahaya doğru dönüşüyor olmasıdır.
‘İlk kanı Meclis’te döktüler’
TBMM’de önceki gece kapalı oturumda yaşananlara CHP, HDP ve MHP’den tepkiler geldi:
- HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan: İç Güvenlik Yasası gelmeden ilk kanı Meclis’te döktüler. Elitaş, bizim saldırdığımızı söylemiş. Yalan bu. Grubumuza ve ana muhalefete yapılan saldırılar paketin yansımasıdır.
- CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Meclis’te parlamento tarihinin en kanlı günlerinden birisi yaşanmıştır. Çekiçlerle, koparılan sandalyelerle milletvekillerimize ağır saldırılar gerçekleştirilmiştir. Sayın Elitaş, ’Bize saldırdılar’ diye açıklama yapmış. Dört yaralı CHP’de. Utanmadan, sıkılmadan yalan söylüyorlar.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Şiddet devletini zorbalıkla kabul ettirmek için mecliste terör estirmek, vekillerine saldırmak, halka yaşatacaklarının başlangıcıdır. Milletin vekillerinin meclis çatısı altında can güvenliği yokken AKP’nin, milleti korumak için yasa çıkarma yalanına kimse inanmaz.
- MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri: TBMM’deki her kavgada muhalif milletvekillerinin yaralanmış olması olanın bitenin ne anlama geldiğini gösteryor. AKP’nin kabadayılık kontenjanından Meclis’e girmiş milletvekilleri var. Bunlar dün yumruklarını konuşturmuşlardır.

Haberin Devamı