Gazete Vatan Logo

Yenidoğan bebeğe namahrem sorular!

O sorulara İstanbul Tabip Odası itiraz etti

Yenidoğan tarama formlarına yeni eklenen “Çocuğun evlilik dışı olup olmadığı ve dini” gibi sorulara İstanbul Tabip Odası itiraz etti

Yenidoğan bebeklerin bir hastalığı olup olmadığının anlaşılması için yapılan ’Yenidoğan Tarama Formları’na yeni eklenen maddelere İstanbul Tabip Odası itiraz etti. İstanbul Tabip Odası, yenidoğan tarama formlarına eklenen, “Baba TC kimlik numarası, çocuğun evlilik içi ya da dışı olup, olmadığı ve çocuğun dini” gibi alanlarla hasta mahremiyetinin ihlal edileceği uyarısında bulundu.

‘Ayrım yapılamaz’

‘Yenidoğan Tarama Formları’na eklenen bazı maddelere ilişkin basın toplantısında konuşan İstanbul Tabip Odası Üyesi Feray Kara, Yenidoğan Taraması’nın, doğumsal metabolizma hastalıklarının bir kısmında erken tedaviyle geriye dönüşümü olmayan kalıcı hasarların ya da ölümün önlenmesi için yapıldığını anlattı.

Tarama programının Türkiye’de devlet sorumluluğunda yürütüldüğünü aktaran Kara şunları söyledi: “Bu yenidoğan tarama formlarında eski formlardan farklı olarak baba TC kimlik numarası, çocuğun evlilik içi ya da dışı olup olmadığı ve çocuğun dini de bildirilmesi istenen bilgiler arasında yer almıştır. Üstelik babanın TC numarası verilen formda kayıt edilmesi zorunlu alan haline getirilmiştir. Hiçbir veri çocuğun doğmuş olması dışında, zorunlu tutulamaz. Çocuklar, babalarının varlığı veya resmi bir evlilik içinde doğmuş olmalarına göre ayrılamaz. ”

‘Sakıncalı olur’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de “Eskiden beri doldurulmakta olan br form şekli varken yeni değişiklikte bebeğin dininin ne olduğu, evlilik içi mi, yoksa evlilik dışı mı doğduğu ve mutlaka babasının T.C. numarasının zorunlu olarak isteniyor olması, ister istemez bu kayıtların başka bir takım amaçlarla yapılmak durumunda olduğunu akla getiriyor. Bu bilgilerin bu şekilde doldurulmasının sakıncalı” dedi.

Haberin Devamı