Gazete Vatan Logo

Yeni Türk Ceza Yasası'nın 12 maddesi kabul edildi

Yeni Türk Ceza Yasa Tasarısı'nın TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmelerine başlandı. Komisyonda öğleye kadar yapılan çalışmalarda tasarının 12 maddesi kabul edildi. Komisyon çalışmalarına ara verdi

Kabul edilen maddeler yasa tasarısının amacının yanı sıra şu hükümleri içeriyor:

- Ceza Kanunu'nun amac,ı kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.

- Kanunun, açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemeyecek ve güvenlik tedbiri uygulanamayacak. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka ceza ve güvenlik tedbirlerine hükmolunamayacak. Aynı hüküm çerçevesinde idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamayacak. Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamayacak. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açabilecek biçimde geniş yorumlanamayacak.

- Suç işleyen kişi hakkında işlenen fiil ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunacak. Ceza kanunun uygulamasında kişiler arasında, ırk, dil, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden, ayrım yapılmayacak ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmayacak.

- Sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak bir suç işlemeyen kimse cezaen sorumlu olmayacak.

- Bu kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanacak.

İŞTE TCK'DAKİ YENİ KAVRAMLAR VE ANLAMLARI
- Ceza kanunlarının uygulanmasında; vatandaş deyiminden, fiil işlendiği sırada Türk vatandaşı olan kişi; çocuk deyiminden, henüz 18 yaşını doldurmamış kişi; Kamu görevlisi deyiminden, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla yada herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak atanan kişi; yargı görevi yapan deyimlerinden, yüksek mahkemeler ve adli, idari ve askeri mahkemeler üye hakimleri ile Cumhuriyet Savcısı ve avukatlar; gece vakti deyiminden, güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden süre; silah deyiminden, ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici aletler, saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler; basın yayın yolu ile deyiminden, her türlü yazılı görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçlarıyla yapılan yayınlar; ihtiyadi suçlu deyiminden, kasıtlı bir suçun temel şeklini yada daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekillerini bir yıl içinde ve farklı zamanlarda ikiden fazla işleyen kişi; suçu meslek edinen kişi deyiminden, kısmen de olsa geçimini suçtan elde ettiği kazançla sağlayan kişi; örgüt mensubu suçlu deyiminden, bir suç örgütü kuran, yöneten, örgüte katılan veya örgüt adına diğerleriyle birlikte veya tek başına suç işleyen kişi anlaşılacak.

- İşlediği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre, suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemeyecek ve güvenlik tedbiri uygulanamayacak. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cazalandırılamayacak ve hakkında yine güvenlik tedbiri uygulanamayacak. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuş ise infazı ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkacak. Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanacak ve infaz olunacak. Güvenlik tedbirleri hakkında infaz rejimi yönünden hüküm zamanında yürürlükte bulunan kanun uygulanacak. Geçici veya süreli kanunların, yürürlükte bulundukları süre içinde işlenmiş olan suçlar hakkında uygulanmasına devam edilecek.

FEHRİYE ERDAL VE BENZERLERİ, TÜRKİYE'DE YENİDEN YARGILANACAK
- Türkiye'de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanacak. Fiilin kısmen veya tamamen Türikye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılacak. Suç, Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında, açık denizde ve bunun üzerindeki hava sahasında, Türk deniz ve hava araçlarında veya bu araçlarla, Türk deniz ve hava savaş araçlarında veya bu araçlarla, Türkiye'nin kıt'a sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgesinde tesis edilmiş sabit platformlarda veya bunlara karşı işlendiğinde yine Türkiye'de işlenmiş sayılacak.

- Türkiye'de işlediği suçtan dolayı yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olan kimse, Trükiye'de yeniden yargılanacak.

- Yabancı ülkede Türkiye namına memuriyet veya görev üstlenmiş olup da bundan dolayı bir suç işleyen kimse, bu fiile ilişkin olarak yabancı ülkede hakkında mahkumiyet hükmü verilmiş bulunsa bile, Türkiye'de yeniden yargılanacak.

Haberin Devamı