Gazete Vatan Logo
GündemYeni teşvik paketi için ne dediler?

Yeni teşvik paketi için ne dediler?

.

Tanıl Küçük / İSO Başkanı: Paket olumlu ama geç kalındı

Yenİ teşvik ve istihdam paketi, genel çerçeve itibarıyla beklentilerimize bir ölçüde cevap verdi. Ümit ediyoruz ki, daha sonraki aşamalarda, işletmelerde mevcut istihdamın korunmasına yönelik özel prim ve vergi destekleri de gündeme gelecektir. Sonuç olarak paket olumludur ama geç kalmıştır. Kısa vadede bir diğer çok önemli konu, KDV ve ÖTV indirimlerinin tüm sektörleri kapsayacak şekilde devam etmesidir.


Hikmet Tanrıverdi: İHKİB BaşkanıGüneydoğu’ya taşınmak zor


Sektörün yeni teşvik paketiyle Doğu’ya taşınması oldukça zor. Sadece SSK işveren payı üstlenilerek ve nakliye desteği verilerek, tekstil ve hazır giyim sektörünün kolay kolay Doğu’ya taşınacağına inanmıyorum. Bu iki desteğin taşınma alt yapı destekleri ve çeşitli finansal enstrümanlarla da desteklenmesi gerekiyor. Diğer yandan 7 yıl ile sınırlanan Doğu ve Güneydoğu’ya taşınacak fabrikalara ilişkin verilecek desteklerin en az 10 yıllık bir zamana yayılması gerekiyor.


Mehmet Büyükekşi : TİM Başkanı Krizden çıkışa yardım edecek


PAKET, bütün sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyasının ortak görüşlerinin bir yansımasıdır. Devlet ve özel sektör arasında yaşanan bu işbirliği, ilerisi için büyük umut veriyor. Yeni teşvik sisteminin getirdiği en büyük yenilik bölge ve sektör tanımlarının yapılması. Bu yasa yalnızca Türkiye’nin krizden çıkmasına yardımcı olmayacak, aynı zamanda orta ve uzun vadede rekabet gücümüzün artışına çok büyük katkıda bulunacaktır.


Murat Yalçıntaş : İTO Başkanı İstihdam ve üretim için yeni başlangıç

AÇIKLANAN paketle ekonomiye destek, moral ve motivasyon sağlandı. Bu paketlerin de sağlayacağı olumlu destekle Türkiye, çevresinde krizden en hızlı çıkan ülke olacaktır. Verilecek teşviklerle, Türkiye’nin yüksek teknolojili mal üreten bir ekonomiye dönüşmesi hedefi örtüşmektedir. Mesleki beceri kazandırarak 200 bin işsize, iş dünyasının talepleri doğrultusunda eğitim verileceğinin açıklanması, gerek istihdam, gerekse üretim açısından yepyeni bir başlangıçtır.


Sami Evren : KESK Genel Başkanı Yine sermaye kesimi kollandı


BU teşvik paketi emekçilerin sorunlarına çözüm içermiyor. Yeni teşvik sistemi kriz karşısında gün geçtikçe ezilen emekçiler, yoksullar ve işsizler için hiçbir ciddi önlem içermiyor. Hükümet bu pakette de tamamen sermaye kesiminin çıkarlarına odaklandı. Uygulamaya konacak teşviklerin finansmanı kısmen emekçilerin birikimleriyle oluşan İşsizlik Fonu, kısmen Hazine kaynakları olarak ortaya konmuştur. Türk-İş de paketin olumlu ancak yetersiz bir adım olduğunu açıkladı.

Abdullah Kiğılı : Kiğılı’nın sahibi Doğu’ya lojistik merkezi kuracağız

Yenİ istihdam yaratma ve yatırımlar açısından çok doğru bir adım atıldı. Fevkalade bir paket. Piyasaya önemli bir hareket kazandıracak. Hazır giyimciler bugüne kadar fazla destek bulan bir sektör değildi ama bu iyi oldu. Biz de Kiğılı olarak Doğu ve Güneydoğu’da bir lojistik merkezi kurmayı düşünüyoruz. 152 mağazaya ulaştık. Bu nedenle artık bir ihtiyaç haline gelen lojistik merkezimizi de teşvikten yararlanıp Doğu’da kurmak cazip.

Mehmet Nane : AMPD Başkanı Moral olur, hemen satışlara yansır

TeŞvİk paketiyle bu konuda en optimal nokta bulundu. Gelir ve istihdam artışı açısından çok önemli bir çalışma. Bu tür paketler piyasaya moral veriyor bu da anında satışa yansıyor. Sektörümüzün de morali artacak ve bu ekosistemin tüm kanallarına yayılacak. Teşvik paketinin özellikle know- how transferi anlamında etkili olacağını düşünüyorum. Çünkü Türk elektronikçileri tüplü TV’de yakaladıkları hareketliliği panel TV teknolojisinde yakalayamamıştı. Bu konuda teknolojik bir destek olacak.

Galip Ensarioğlu : DSTO Başkanı Trabzon varken Şırnak’a gidilmez

Türkİye geneli için düşündüğümüzde iyi bir uygulama. Ancak bölgemizi ele alırsak eksikler var. Bizim Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri 4. bölgede yer alıyor. Buna Trabzon da dahil edilmiş. Bu yanlış bir uygulamadır. Trabzon gibi limana sahip bir şehir ile Şırnak, Bitlis ve Hakkari’nin aynı grupta yer alması yanlıştır. Trabzon varken kimse Şırnak’a yatırım yapmaz. Bazı siyasiler ağırlığını koyup kendi illerini dahil ediyor.

Haberin Devamı