Gazete Vatan Logo

Yeni Papa'dan herkes hoşnut olmadı

Rus Patriği II. Alexis, yeni seçilen Papa XVI. Benedict'e, Ortodoks ve Roma Katolik kiliseleri arasında yüzyıllardır süren anlaşmazlığa son vermesi çağrısında bulundu

Patrik, "ruhsuz modern dünyanın", bu iki kilisenin birlikte çalışmasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

II. Alexis, yaptığı açıklamada, "Kiliselerimiz, Hıristiyan değerlerin modern insanlığa ulaştırılması için güçlerini birleştirmelidir. Ruhi yönünü giderek kaybeden dünyanın, birleşmemize şahit olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı var" dedi.

Açıklamada ayrıca, Kardinal Joseph Ratzinger'i (78) Papa seçilmesinden dolayı kutlayan Rusya'nın Ruhani Lideri, "Zat-ı alilerinizin papalığının, kiliselerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve verimli bir Ortodoks-Katolik diyaloğuna vesile olmasını umuyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada, "Rusya, küresel problemlerin çözülmesine, adalet ve insanlık değerlerinin yayılmasına katkıda bulunmak için, Papalık'la yapıcı bir siyasi diyalog ve işbirliğine devam etme niyetindedir" şeklinde konuştu.

Moskova'nın Katolik Başpiskoposu Tadeusz Kondrusiewicz, bir papa ziyaretinin muhtemel olduğunu, Ortodokslar'ın Dışişlerinden Sorumlu Başkanı Mitropolit Kirill de Papa'nın değişmesinin yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacağını umduğunu söyledi.

Rusya medyasındaki yorumlar ise genel olarak bu görüşlere muhalifti. "Ortodoksluğa karşı Ortodoks ( muhafazakar)" ifadelerini satırlarına taşıyan Gazeta adlı Rus günlük gazetesi, "Kardinaller Kurulu'nun seçimi, Moskova Patrikhanesi ile Vatikan arasındaki anlaşmazlığın devam edeceğini gösteriyor. Bu seçim, Katolik Kilisesi içindeki her şeyin Papa II. Jean Paul'ün zamanındaki gibi süreceği anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

İzvestia Gazetesi, "80 yaşına yakın olan kişileri, kuvvetli reformistler olarak hayal etmek zordur; özellikle de görüşleri, reformist görüşlerden çok uzak olarak biliniyorsa" ifadelerini satırlarına taşıdı.

Sadece Vremya Novostei Gazetesi seçimi desteklediğini ifade etti. Gazete,"Yeni Katoliklik İlmihali 10 yıl önce Rusça'ya çevrildiği zaman, Moskova Patrikhanesi'nden danışman bir ilahiyatçı istenmesini öneren, Kardinal Ratzingerdi. Yeni Papa, muhafazakar olmasına rağmen, bu durum II. Aleksi tarafından iyi karşılanır. İkisi de inancın saflığını ve muhafazakar görüşleri savunuyor" cümlelerine yer verdi.

Haberin Devamı