Gazete Vatan Logo

Yaz gündönümü nedir, 21 Haziran yaz gündönümü özellikleri ve ritüelleri? Yaz gündönümü ne demek, neden olur, ne zaman başlar?

21 Haziran yaz dönümü bugün başladı. Kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılan 21 Haziran, Güneş’in gökte en tepede olduğu zamanı temsil ediyor. Peki, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede 21 Haziran yaz gündönümü özellikleri ve ritüelleri nelerdir? Yaz gündönümü nedir, ne demek, neden olur ve ne zaman başlar?

Yaz gündönümü nedir, 21 Haziran yaz gündönümü özellikleri ve ritüelleri? Yaz gündönümü ne demek, neden olur, ne zaman başlar?

Yaz gündönümü, 21 Haziran tarihi ile başladı. Gündönümleri mevsimler arası geçişlerin belirlerler, 21 Haziran da kuzey yarımkürede yazın gelişini müjdeliyor. Peki, Yaz gündönümü nedir, 21 Haziran yaz gündönümü özellikleri ve ritüelleri? Yaz gündönümü ne demek, neden olur, ne zaman başlar?

Yaz gündönümü nedir, 21 Haziran yaz gündönümü özellikleri?

Yaz gündönümü, Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa (yaklaşık 21 Haziran'da) dik geldiği an. Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarımkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Bu tarih, bâzı bazı ülkelerde kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bâzı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlıyor ve Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanıyor. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken Güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge meydana gelir ve gölge boyları kısalır. Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilier. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda Güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanıyor.

Haberin Devamı

Yaz gündönümü ne demek, neden olur, ne zaman başlar?

21 Haziran günü Kuzey Yarımkürede Yaz'ın başlangıcı demektir. 21 Haziran günü Yengeç ve Oğlak dönencelerine Güneş ışınları farklı açılarla gelir.

Yaz gündönümü ne zaman başlar?

Bu sene gündönümü 21 Haziran günü saat 09:14 sıralarında gerçekleşecek.

Yaz gündönümü ritüelleri

Yaz Hedeflerinizi Belirleyin!

Şükredin

Doğayla iç içe olun.