Gazete Vatan Logo

YAŞ'ta ihraç kararı neden çıkmadı?

Erdoğan ile Koşaner, açığa alınan subayların durumunu görüştü

YAŞ’tan önce Erdoğan ile Koşaner yarım saat baş başa, açığa alınan subayların durumunu görüştü. Bu Şura’da ihraç kararı çıkmadı. Kulislere göre bunun nedeni güncellenen Kırmız Kitap

Balyoz sanığı iki general ve bir amiralin açığa alınmasının ardından Başbakan ve Milli Savunma Bakanı ile ordunun komuta kademesi, dün, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında ilk kez bir araya geldi. YAŞ kış dönemi olağan toplantısı Başbakan Erdoğan başkanlığında yapıldı. YAŞ’ta, geçen yıl 2 ihraç kararının çıktığı Kış Şurası’nın aksine bu yıl ihraç kararı çıkmadı. YAŞ açıklamasında, TSK’nın harbe hazırlık durumu ve hudut güvenliği konularının masaya yatırıldığı belirtildi. Bu yılki ikinci olağan YAŞ, Çakmak Salonu’nda yarım saat gecikmeyle saat 10.15’te başladı.
Açığa alınma mı konuşuldu?

Gecikmeye, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner’in, toplantıdan önce yarım saat baş başa görüşmesi neden oldu. Görüşmede, üç komutanın açığa alınma süreciyle ilgili de değerlendirme yaptıkları iddia edildi.
YAŞ’a öğle saatlerinde verilen arada ise Anıtkabir ziyareti gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan’ın liderliğinde üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk eşliğinde Aslanlı Yol’da yürüyen YAŞ üyeleri, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundular. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, deftere yazdıklarını yüksek sesle okudu. TSK’ya övgülerde bulunan Erdoğan, deftere özetle şunları yazdı: “Küresel sorunların pek çok ülkeyi derinden sarstığı bir dönemde Türkiye bölgesinde güven ve istikrar sembolü olarak örnek gösterilen bir konuma ulaşmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de ülke içinde üstlendiği savunma görevleri yanında, ülke dışında yürüttüğü uluslararası misyonları da başarıyla yerine getirmektedir.”
Gül Kazakistan’a gitti

Anıtkabir’deki törenin ardından ise teamüllere göre Cumhurbaşkanı’nın Şura üyelerine verdiği öğle yemeği bu yıl gerçekleşmedi. Köşk’te verdiği 29 Ekim Resepsiyonu’na katılmayan askerlere aynı gün sitem eden Gül, saat 11.25’te AGİT Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya hareket etti.
Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Toplantıda; Türk Silahlı Kuvvetlerinin harbe hazırlık durumu incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirler değerlendirilmiş, hudutların mevcut durumu üzerinde durulmuş ve hudut güvenliği konusunda alınması gereken tedbirler görüşülmüştür.”

Kırmızı kitap etkiledi mi?

YAŞ’ta ihraç kararının çıkmaması ise akıllara güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni getirdi. Güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi sonrasında irticai faaliyetlerin iç tehdit değerlendirmesinden çıkarılması dikkatleri Kış Şurası’na çevirmişti. Bunun, TSK içinde irticai faaliyette bulunan personel ile ilgili tasarrufları etkileyip etkilemeyeceği de merak konusu olmuştu. Başbakan sıfatıyla YAŞ’a başkanlık ettiği dönemde “ihraç kararlarına şerh koyma” uygulamasını başlatan Gül, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından YAŞ kararlarına onay veriyordu. Başbakan Erdoğan ile Bakan Gönül ise ihraç kararlarına yargı yolunun kapalı olması gerekçesiyle şerh koyuyordu.

Haberin Devamı