Gazete Vatan Logo

Yargı düzenlemesinde 11 maddeye kabul

Yüksek yargıda görev süresini 12’ye düşüren maddeyi de içeren kanun tasarısının 11 maddesi mecliste kabul edildi

Yargı düzenlemesinde 11 maddeye kabul

Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Tasarısı’nın 11 maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Temel kanun” olarak görüşülen tasarının 1. Bölümü’nde yer alan 11 maddesine göre, Danıştay üyeliğine seçilemeyenler, HSYK ilgili dairesi tarafından, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. Danıştay üyelerinden HSYK üyeliğine seçilen ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla HSYK üyeliği devam edenler, bu görevlerinin bitmesine 3 ay kala, ilgisine göre HSYK veya Cumhurbaşkanı tarafından yeniden Danıştay üyeliğine seçilebilecek. Yeniden seçilenler, HSYK üyeliğinin sona ermesinden itibaren 12 yıl görev yapacak. Yeniden seçilmeyenler başka göreve atanabilecek. Bir kişi iki defa Danıştay üyesi seçilemeyecek.

MHP önergesi geçti

Öte yandan MHP’nin önergesiyle 11. madde değiştirildi. Sabaha karşı saat 05.40’ta kabul edilen önergeye göre; mevcut dosyaların makul sürede karara bağlanabilmesi amacıyla daha önce 3 yıl olarak belirlenen İdari Dava Daireleri Kurulu’nun sürekli görev yapan bir kurul haline getirilmesi ve bu kapsamda kurulda görevli üyelerin dairelerinde heyete katılmaması kararı 31 Aralık 2019’a kadar uzatılıyor. Önerge üzerine konuşan MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, milletvekillerine seslenerek “iş yükünün azaltılmasını öngörüyoruz. İdari Dava Daireleri Kurulu’nun görev süresinin, tasarıda belirlenenden bir sene daha ileriye atılmasını, bir kolaylık sağlama açısından, düşünüyoruz. Önergemize destek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Uyuyanları uyandıralım’

Önerge oylamasına geçilmeden önce Genel Kurul salonunda uyuyan milletvekilleri olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye Büyük Millet Meclisi yan gelip yatma yeri değil” derken, oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’a seslenerek, “lütfen, uyuyanları uyandıralım” ifadesini kullandı. Aydın da, “kapatıyoruz artık, bir şey kalmadı” dedi ve önergeyi oylamaya sundu. MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “kabul edildi” diye seslenirken Aydın, “Tamam, kabul etmeyenleri de soruyorum. Önerge kabul edilmiştir, doğrudur” dedi. Genel Kurul’da muhalefetin oylarıyla MHP önergesi kabul edilmiş oldu.

Haberin Devamı