Gazete Vatan Logo

Yanarak can verdiler

Pilotun siste iniş inadı bir ‘devlet’i yok etti!

İKİNCİ Dünya Savaşı’nda Stalin’in emriyle katledilen
22 bin Polonyalı’nın 70’inci anma törenlerine katılmak için Rusya’ya giden 88 kişilik Polonya resmi heyeti ve 8 mürettebat uçak kazasına kurban gitti

SİSTE iniş için ısrar eden ve pisti 3 kez pas geçen pilot Cumhurbaşkanı, First Lady, 4 bakan yardımcısı, 15 milletvekili, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları dahil üst düzey yöneticilerinin ölümüne neden oldu

Polonya dün dünya tarihinin görüp görebileceği en dramatik uçak kazalarından biriyle yasa boğuldu. Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve beraberindeki 87 kişilik heyet ile 8 mürettebat, İkinci Dünya Savaşı’nda Stalin’in emriyle katledilen 22 bin Polonya askerinin ölümünün 70’inci yıldönümü anısına inşa edilen anıtın açılışına katılmak için başkent Varşova’dan Rusya’ya hareket etti. Uçakta 60 yaşındaki Kaczynski, First Lady Maria, 4 bakan yardımcısı, 15 milletvekili, komutanlar, G.Kkurmay Başkanı, başpiskopos ve Merkez Bankası Başkanı ile aileleri bulunuyordu.

Pilot kuleyi dinlemedi

Tupolev Tu-154M tipi resmi cumhurbaşkanlığı uçağı kalkıştan 1 saat 7 dakika sonra, yerel saatle 10:30’da Smolensk kentine iniş için alçalmaya başladı. Aralık ayında askeri üsten sivil havaalanına dönüştürülen Smolensk havaalanından iniş izni isteyen pilota Rus kule görevlileri “Çok fazla sis var, bu şartlarda inmenize izin vermiyoruz. 200 kilometre uzaklıktaki Minsk Havaalanına ya da Moskova’ya gidin” uyarısında bulundu. Pistte ILS (otomatik iniş sistemi) olmadığı için elle ve görerek indirmek gerekiyordu. Bu da sisli havada hem de 60’ların teknolojisini kullanan uçakla çok zordu. Ancak pilot kuleyi dinlemedi. Tam 4 kez uçağı indirmek için manevra yaptı.

Yanarak can verdiler

Üçünde pisti pas geçti, son denemesinde ise 400 metre kala ağaçlara çarparak yere çakıldı. Oysa ki bir önceki uçağın pilotu pisti 2 kez pas geçtikten sonra inat etmeyip Moskova’ya inmişti. Düşüşün etkisiyle paramparça olan ve yanmaya başlayan uçaktakilerin tamamı öldü. Rus kurtarma görevlileri, havaalanının 1.5 kilometre uzağındaki enkaza 29 dakika sonra ulaşabildi. Ama cesetlerin hepsinin yanmış halde olduğunu görünce ambulans çağırma gereği bile duymadılar.

Niye aynı uçakta gittiler?

Kaza sonrasında Polonya medyasında bu kadar üst düzey yetkilinin aynı uçağa neden bindiği tartışılmaya başlandı. Bir çok ülkede, devletin üst düzey yetkilileri “güvenlik” gerekçesiyle aynı uçakta seyahat etmiyor. Türkiye’de de Cumhurbaşkanı, başbakanla aynı uçağa hiç binmiyor..

Putin soruşturacak

Rusya Devlet Başkanı Medvedev kazadan hemen sonra Başbakan Putin başkanlığında bir soruşturma komisyonu kurdu. Putin hemen kazanan yaşandığı Smolensk’e hareket etti.

Seçime gidiyorlar

Polonya anayasasına göre Cumhurbaşkanı’nın ölümünden sonra yerine geçici olarak Meclis Başkanı geçiyor. Kaczynski’nin yerine Komorowski vekalet edecek. Ülkede 14 gün içinde erken seçim kararı alınacak. En geç 60 gün içinde başkanlık seçimleri yapılacak.

İKİZLERİ ÖLÜM AYIRDI

1949’da Varşova’da doğan Lech ile ikizi Jaroslaw Kaczynski, politikaya birlikte atıldı. Lech Walesa’yla komünist rejimin yıkılması için mücadele eden ikizlerden Lech Kaczynski, 2005’te cumhurbaşkanı seçildi. Jaroslaw’ı da 2006’da Başbakan olarak atadı. Ancak Jaroslaw 2007’de koltuğunu Donald Tusk’a kaptırdı.

‘UÇAN TABUT’UN 66’NCI KAZASI

Bugüne kadar 66 kazada yüzlerce kişinin ölümüne neden olan Tupolev-154 tipi uçak, ‘Uçan tabut’ olarak anılıyor. İşte son 10 yıldaki en ölümlü kazaları:

* 3 Temmuz 2001: Sibirya-145 ölü n Ekim 2001: Ukrayna-78 ölü, n 12 Şubat 2002: İran-119 ölü, n 1 Temmuz 2002: Almanya-71 ölü, n Ağustos 2006: Rusya-170 ölü n Eylül 2006: İran-80 ölü, n Temmuz 2009: İran-168 ölü

Parasızlıktan değiştirilemedi

Polonya Devlet Başkanlığına ait Tupolev 154 tipi uçağın 20 yaşında olduğu açıklandı. 60’ların teknolojisini kullanan Tupolevler yüksek iniş hızına sahip olduğu için elle indirmesi en zor uçaklardan biri. 1996’dan beri başkanlık uçağı olarak kullanılan Tupolev’in yenilenmesi için uzun süredir gündemdeydi ancak yeterli bütçe olmamasından dolayı uçaklar değiştirilemedi. Rus Havayolları Aeroflot, eskidikleri gerekçesiyle Tu-154 tipi uçakları kullanımdan çekmişti. Düşen başkanlık uçağının Şubat ayında tam bakımdan geçtiği ortaya çıktı.

1 HAFTA YAS İLAN EDİLDİ

39 milyonluk Polonya halkı kaza haberiyle şoka girdi. Ülkede bir hafta yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Başbakan Tusk “Polonya’nın savaş sonrası tarihinin en trajik olayını yaşadığını” belirterek, “Sağ sol ayrımı yok Ulusal yasımız için birleştik” dedi. Başkanlık sarayının önüne toplanan Polonyalılar mum yakarak dua etti. Tüm spor müsabakaları ve eğlenceler iptal oldu.

ÖLENLERİN LİSTESİ

Polonya battı!


* Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczysnki

* First Lady Maria Kaczynska

* Polonya Eski Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski

* Ulusal Güvenlik Bakanı Aleksander Szczyglo

* Genelkurmay Başkanı Gen. Franciszek Gagor

* Kara Kuvvetleri Komutanı Tadeusz Buk

* Deniz Kuvvetleri Komutanı Andrzej Karweta

* Hava Kuvvetleri Komutanı Andrew Blasik

* Cumhurbaşkanı Yardımcısı Pawel Wypych

* Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mariusz Handzlik

* Meclis Başkan Yardımcısı Jerzy Szmajdzinski

* Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Kremer

* Anıtlardan sorumlu bakan Andrzej Przewoznik

* Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek

* Başpiskopos Tadeusz Ploski

Haberin Devamı