Gazete Vatan Logo

Vtec Nedir, Ne İşe Yarar? Vtec Nasıl Çalışır?

Değişken zamanlı supap zamanlaması ve açılma kontrolü olarak da bilinen vtec birçok farklı araçta yer almaktadır. Genel çerçevede elektronik olarak sübapları kontrol eden bir sistem olduğunu ifade etmek gerekir. Özellikle kullanıcının sürüş sitelerine uygun şekilde supapların açılma miktarı ile birlikte zamanlamasını sağlayan bir sitem olduğunu söylemek mümkün.

Vtec Nedir, Ne İşe Yarar? Vtec Nasıl Çalışır?

Böylece aracın performansı ile beraber aynı zamanda konforunu daha üst seviyeye çıkaran bir sistem olarak yer almaktadır. Birçok farklı marka ve model kapsamında araçlarda yer alan sistem olduğunu söylemek mümkün.

Vtec Nedir?

Türkçe üzerinden ele alındığı zaman değişken zamanlı subap zamanlaması ve açılma kontrolü üzerinden ifade edilmektedir. Aynı zamanda uluslararası düzeyde İngilizce kapsamında da tanımlanması yer alır. Genel çerçevede ise otomatik bir sistem olduğunu söylemek gerekir.

Bu sistem subapları kontrol etmektedir. Daha doğrusu subapların açılma miktarı ile beraber zamanlamasını kontrol eden bir otomatik sistemi olarak ön plana çıkar. Bu durum başta aracın konforu olmak üzere birçok yapı üzerinden önemli bir potansiyel teşkil eder.

Vtec Ne İşe Yarar?

Genel olarak vtec sistemi otomatik bir sistemdir. Görevi ise sübapları kontrol etmektir. Cevapları kontrol etmesi ile beraber aynı zamanda açılma miktarı ve zamanlamasını dengeler. Bu da aracın daha konforlu ve sağlıklı bir şekilde, düzenli, yüksek performans üzerinden kullanılmasına imkan tanımaktadır. Daha doğrusu kullanıcının sürüş stiline bağlı olarak subapların zamanlaması ile açılma miktarını kontrol etmektedir.

Haberin Devamı

Zamanlamasını değiştirmesiyle beraber subapları üzerinden araçlar çok daha kontrollü ve sağlıklı biçimde kullanılabilir. Özellikle de aracın performansını arttırma noktasında oldukça önemli bir görev taşıdığını ifade etmek mümkündür.

Vtec Nasıl Çalışır?

Gaz pedalına daha fazla basılması ile birlikte motor 5500 devre geçtikten sonra vtec çalışmaya başlar. Böylece subapların kontrolü ele alınır ve zamanlaması ile beraber açılma miktarı gerçekleşmektedir. Motoru kontrol ünitesi kapsamında daha büyük kamın devreye girmesi doğrultusunda havanın artış göstermesi gerçekleşir. Böylece vtec devreye girer ve buna bağlı olarak sistem üzerinden subap kontrolü ele alınır.

Genel çerçevede ise yol esnasında gaz pedalına basılması üzerinden motorun 5500 devri açması ile birlikte bu sistem otomatik olarak ortaya çıkar. Yani diğer bir ifadede otomatik bir sistem olduğunu ifade etmek mümkündür. Özellikle aracı daha yüksek performans ile ve daha konforlu birimde kullanabilmek amaçlı önemli bir yere sahiptir. Diğer yandan şoförün veya sürücünün stiline uygun bir sürüş modu sağladığını ifade etmek gerekir.

Haberin Devamı