Gazete Vatan Logo

Üç dönem için özel komisyon

Üç dönem için özel komisyon

AK Parti’de aday adaylığı için başvuru süresi dolarken, ‘üç dönem’liklerin durumunun özel tüzük komisyonununda ele alındığı belirtildi.

AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvuru süresi önceki gün sona erdi. Gözler şimdi kimlerin yeniden aday olup olmadığında. AP’nin haberine göre AK Parti hükümetlerinde görev almış Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin ve Ayşenur İslam adaylık başvurusunda bulunmadı.

‘Durumları inceleniyor’

Başbakan Davutoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Partimizin tüzüğünde de olan ‘üç dönem’le ilgili husus, oluşturduğumuz özel bir tüzük komisyonunda inceleniyor, Mehmet Ali Şahin başkanlığında. Bir görüşme yaptım. Kural kalmakla birlikte arkadaşlarımın aday olabilmesini temin edecek bir çerçeve hazırladık. ”

Tamamı başvurdu

Anadolu Ajansı’nın haberine göre üç dönem kuralına takılarak 7 Haziran seçimlerinde listede yer alamayan eski milletvekillerinden bazılarının, 1 Kasım seçimlerinde üç dönem kuralına takılan isimlerin de tamamının aday adaylığı başvurusu yaptığı öğrenildi. 24. dönemde üç dönemlik olduğu için 7 Haziran seçimlerine giremeyenler ile 25. Dönemde üç dönem kuralına takılan isimlerin de aday adaylığı başvuruları kabul edildi.

Haberin Devamı

3 bin başvuru

AK Parti’de milletvekili adayı olabilmek için, engelli başvuruları hariç, 1217’si parti genel merkezine olmak üzere, yaklaşık 3 bin kişinin başvurduğu belirtildi. Üç dönem kuralına takılan isimlerden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binalı Yıldırım ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da adaylık başvurusunda bulunmuştu.

Geçici düzenleme yapabiliriz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, NTV canlı yayınında üç dönemle ilgili şunları söyledi: “Gençlerin önü açılsın diye, 26. dönem için adaylık başvurusunda bulunmadım. 25. dönem 1 Kasım’da bitmiş olacak, aslında bir engelimiz yok, 70’e yakın arkadaş olarak. Genel başkanımızın benim başvurmamamdan haberi yok. Anlayışla karşılayacağını düşünüyorum. 25. dönemde 3 dönem sebebiyle aday olamamış arkadaşların engeli kalktı. Bazı arkadaşlarımızın 26. dönemle ilgili yasağı başlıyor. 25. dönem birkaç ay sürüyor görüyosunuz. Bu arkadaşlarımızla ilgili geçici bir düzenleme yapma düşüncemiz var. Netleşmiş değil. Muhtemelen tüzüğümüze geçici bir madde koyarak 25. dönemin sayılmamasını öngören bir düzenleme yapmayı planlıyoruz. Öyle bir düzenleme yaparsak bu seçimler dolayısıyla 3 döneme takıldığı için hiç kimse aday adaylığı ya da adaylık başvurusunda bulunma hakkından mahrum kalmayacak. 3 döneme takılmış 25. dönemde aday adayı olamamış arkadaşlardan da müracaat edenler var. Güç kaybına yol açacağını düşünmüyorum.”

Haberin Devamı