Gazete Vatan Logo

Üç Aylar ne zaman başlıyor? (Üç Aylar 2017)

İslam dininde mübarek olan aylardan Üç Aylar ne zaman başlıyor? sorusu merak ediliyor. Ramazan ayının müjdecisi olan Üç Aylar 2017 yılında hangi tarihe denk geliyor. İşte Üç Aylar ile ilgili tüm merak edilenler...

Üç Aylar ne zaman başlıyor? (Üç Aylar 2017)

2017 yılının Üç Aylar'ına az bir zaman kala heyecan da arttı. Müslüman alemi için oldukça önemli olan Üç Aylar bu yıl ne zamana denk geliyor? Üç Aylar'da önem verilmesi gereken ibadetler neler? 2017 Diyanet takvimi nasıldır? Tüm bilinmesi gerekenleri haberimizde derledik...

2017 YILINDA ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Müslüman Alemi için son derece önem arz eden Üç Aylar'a başlangıç tarihine güç geçtikçe yaklaşıyoruz.Üç Aylar Regaip Kandili'nin gelişi ile 30 Mart 2017 Perşembe gecesi başlayacaktır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile bitecek.

30 Mart 2017 tarihinde başlayacak üç aylara toplamda 30 gün kaldı

Üç Aylar'ın Başlangıcı
Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat’le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram”a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.
Bu mübarek ayların manevi değerine Hz. Peygamber işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır:
“Recep Allah”ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)
“Ey Allah’ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)
“Allah’ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!”

Haberin Devamı

Peki üç aylarda hangi ibadetler yapılmalı?

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Haberin Devamı

– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

Haberin Devamı

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.