Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin zafer anıtı

Dünyanın kıskanarak takip ettiği 3. Havalimanının açılışı dünya liderlerinin katıldığı görkemli törende Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. “Zafer anıtı dikiyoruz” benzetmesi yapan Erdoğan, muhteşem eserin ismini de açıkladı: Paha biçilmez bu şehre yaptığımız bu büyük eserin adını İstanbul verdik.

Türkiye'nin zafer anıtı

Cumhuriyet’in 95. Yılı dünyanın yeni sembolü olan İstanbul Yeni Havalimanı’yla taçlandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dünya liderlerinin katıldığı törende, “Zafer anıtı dikiyoruz” dediği üçüncü havalimanının açılışını yaptı. Yeni havalimanının resmi ismini de açıklayan Erdoğan, şunları söyledi…

2 BÜYÜK MUTLULUK: Değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerle burada 2 büyük mutluluğu bugün burada yaşıyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını bugün burada açıyoruz. Tüm dünyaya, bölgemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Cumhuriyetimizin 95’inci kuruluş yıl dönümünün gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 95’inci yılı kutlu olsun.

EN DEĞERLİ MARKA: İstanbul bizim sadece şehrimiz değil, ülkemizin en değerli markasıdır. Bu İstanbul şehri ki ona paha biçilmez, öyle bir incidir ki iki deniz arasında yeridir dünyada güneş ile tartılsa.... Paha biçilmez bu şehre böylesine yaptığımız bu büyük esere, işte bunun için adını ‘İstanbul’ verdik.

ATATÜRK HAVALİMANI: Atatürk Havalimanı faaliyet verdiği alanlarda Atatürk Havalimanı ismi ile hizmet verecektir. Atatürk Havalimanı’nın faaliyet dışındaki alanları ‘millet bahçesi’ olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da İstanbulumuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı ve burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.

Haberin Devamı

GÜZEL GÖLLER: Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Buraların kömür sahası olduğu zamanları iyi bilirim. Burayı havalimanı olarak yapalım ama yetmez dedik. Kuzey Otoyolu ile ilgili olarak, devasa çukurları çevre düzenlemesi suretiyle güzel göller haline getireceğiz. Oralardan geçerken yeşili, gölleri görerek geçmek insanlara keyif verecektir.

KAZIKLARDAN HABERİN VAR MI?: 2011’de yer belirlenip, inşaat başladığında bile tereddütler devam ediyordu. TV’de kendini beğenen birisi orası çöker diyor. Yumuşak arazi diyor. Bu teknolojinin olduğu yerde yumuşak arazi mi olur? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı? Finansından, inşaatına dünyada eşine az rastlanır bu eseri sizlerle birlikte açıyoruz. İlk etapı yılda 90 milyon yolcu kapasitesindedir. Bu kapasite tüm etaplar bitince 150 milyon hatta 200 milyona kadar çıkarılabilir. Tüm etapların tamamlanması 2028 olarak öngörülüyor.

Haberin Devamı

YENİLİĞE İMZA: Havalimanımızdaki her birim son teknolojiyle tasarlandı. Alternatifli ulaşım sağlanacaktır. Hava ulaşımı ve güvenliği konusunda da bu projeyle birçok yeniliğe imza atılacak. Devlete ödenecek kira 32,4 milyar ekonomik büyüklüğü ortaya çıkarıyor.

HAZİNE GARANTİSİ YOK: Bu projede herhangi bir hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, 12 yıla mahsus 342 milyon euro dış hat yolcu geliri garanti edilmiştir. Dünyada örnek olacak, yüz akı bir projedir.

AKILLI HAVALİMANI: Coğrafi olarak ülkemiz özellikle de İstanbul hep stratejik konumda yer almıştır. İstanbul Havalimanı’nın devreye girmesiyle en önemli transit bölge haline geldik. Biz bu havalimanını sadece ülkemize değil, dünyaya büyük bir hizmet olarak görüyoruz. Burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak hizmet verecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için, kıtalar arasın uçuşların güzergahı da değişecektir.

Haberin Devamı

SALDIRI VE TUZAK: Destinasyon olarak dünyada bir numarayız. Havacılık sektörümüzün cirosu 25 milyar dolara yükseldi. Bu başarılara nice provakasyon, tuzak ve saldırıya rağmen imza attık.

DAHA DA GÜÇLENDİK: Cumhuriyetimizin ilanının 95’inci yılında hizmete aldığımız bu eserle Cumhuriyetimizin temeli daha da güçlenmiştir. Milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı bir kez daha tebrik ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin buraya gelmesinde emeği, kanı olan tüm kahramanlarımızı hasretle yad ediyorum.

BARIŞ MESAJI: Bize samimiyetle yaklaşan herkesle yol yürümeye hazırız. Gelin, hepimiz için müreffeh, güvenli, huzurlu bir dünyayı birlikte inşa edelim.

Dualı açılış

Başkan Erdoğan, konuşmasının ardından Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkilileriyle fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ayrıca Hava Trafik Kontrol Kulesi’nin minyatürü hediye edildi. Erdoğan, konuşmasının ardından konuk liderleri sahneye davet ederek, fotoğraf çektirdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptırdığı açılış duasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki liderler, kürsüdeki dümeni hareket ettirip dev ekrana simülasyonla yansıtılan uçağı havalandırarak, İstanbul Havalimanı’nın ilk fazının açılışını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İlk bilet Erdoğan’a
Başkan Erdoğan, kullandığı elektrikli araçla bilet işlemlerinin yapıldığı THY kontuvarına giderek görevlilerle sohbet etti. Görevliler de Erdoğan’a, günün anısına biniş kartı takdim etti. Erdoğan’a 20.15 Ankara uçuşunda 1A, eşine ise 1B koltuğu verildi. Bu sırada çekilen fotoğraf yolcuların kilolarının da ölçüldüğünü ortaya çıkardı. Ekranda yansıyan bilgilere göre Erdoğan 90.6, eşi ise 51.9 kilo...

Yıldırım: Hayal gerçeğe dönüştü

Törende TBMM Başkanı Binali Yıldırım da konuşma yaptı. “Hayal gerçeğe dönüştü” diyen Yıldırım şunları söyledi: Bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar, mühendisler ve 7/24 çalışan işçilerimizdir. En büyük tebriği onlar hak ediyor. Çalışmaktan uslanmadık, eleştirilerden yılmadık, ‘inat da murattır’ diyerek hamdolsun bugünlere ulaştık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedeflerinin birisi daha bu açılışla birlikte gerçeğe dönüşmüştür.

Tarihi ana tanık oldular

Törene Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, eşi işadamı Kıvanç Oktay ile Demirören Medya Grubu Başkanı ve Vatan İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Merva Ulusoy ve Erhan Kamışlı da katıldı. Yıldırım Demirören açılışın ardından yapılan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda Yargıtay Başkanı İsmail Cirit ile (sağda) sohbet etti.

Açılıştan sonra resepsiyon verildi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın açılış töreninin ardından resepsiyon alanına geçti. Erdoğan çifti, konuk devlet başkanları ve hükümet temsilcileriyle selamlaşarak, bir süre sohbet etti. Resepsiyona 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller, bakanlar kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, milletvekilleri, yüksek yargı organlarının başkanları, şehit yakını ve gaziler, yüksek düzeyli bürokratlar ile azınlık cemaatlerinin dini liderleri de katıldı.