Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en büyük ilçesi

1 milyon nüfuslu Gaziosmanpaşa, Türkiye’nin 64 ilinden daha kalabalık. Her yıl % 4 büyüyor. En çok göçü Karadeniz ve Doğu Anadolu’dan alıyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Türkiye’nin 2007 yılı itibarıyla nüfusu 70 milyon 586 bin olarak açıklandı. En kalabalık il 12 milyon 573 bin kişi ile İstanbul, en kalabalık ilçe ise 1 milyon 13 bin kişi ile Gaziosmanpaşa. Türkiye’nin en büyük ilçesi Gaziosmanpaşa bu nüfusuyla tam 64 ili geride bırakıyor.

Gaziosmanpaşa’nın 43 yaşındaki AKP’li Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, ilçenin nüfus profilini şöyle çıkarıyor: “Gaziosmanpaşa’nın nüfusu yıllık yüzde 4 artıyor. Bunun yüzde 2’si göçle, yüzde 2’si ise doğumlarla oluyor. 2000 yılında nüfusumuz 760 bindi. Şimdi 1 milyon 13 bin. Alınan göçlerle nüfus ağırlıklı olarak Karadeniz ve Doğu Anadolulu’lardan oluşuyor. Merkezde Balkan göçmenleri ağırlıklı olarak yaşıyor. Samsun, Sinop ve Kastamonu’-dan gelenlerin büyük çoğunluğu da Gaziosmanpaşa’ya yerleşmiş durumda. Burayı Küçük İstanbul gibi düşünebilirsiniz.”

Başkan Erhan Erol, Türkiye’nin en kalabalık ilçesi oldukları gibi en genç ilçelerinden biri olduklarını da söylüyor:

“Gaziosmanpaşa nüfusunun da yarısından fazlası 18 yaşın altında yer alıyor.” Gaziosmanpaşa olası büyük İstanbul depreminden de çok endişe duymuyor. Erol “Deprem sorunu olmayan birkaç ilçeden biriyiz. Çünkü zeminimiz çok sağlam. Kayalık zemin” diyor.

Haberin Devamı