Gazete Vatan Logo

Türkiye haritası || (İller ve bölgeler) Şehir isimleri ile detaylı renkli büyük boy Türkiye Siyasi İller Haritası ile Deprem Risk Haritası

Türkiye Siyasi Haritası kuşbakışı bir düzlem üzerinden ülke sınırlarını, sınırlar dahilinde var olan askeri bloklaşmayı, kıta düzeylerini görmek isteyenlerin sık araştırdıkları konulardan birini oluşturuyor. Kullanım amaçlarına göre haritalar siyasi ölçekli harita, idari sınır ve kıta düzlemini belirtmek için kullanılır. Türkiye haritasını öğrenmek için ise öncelikle siyasi haritalar, özellikleri, neleri gösterir gibi detayları bilmek gerektiğinden haberimiz Türkiye İller Haritası ve haritalara yönelik merak edilenleri derledik.

Türkiye haritası || (İller ve bölgeler) Şehir isimleri ile detaylı renkli büyük boy Türkiye Siyasi İller Haritası ile Deprem Risk Haritası

Türkiye Haritası belli bir oran ölçüsünde ölçeklendirilmiş amacına uygun kullanılan haritalardır. Siyasi haritalar idari sınır ve kıta düzlemini belirtmek için kullanılır. Kuşbakışı düzlem üzerine çizilen bu haritada il ve ilçe olarak listelenmiştir. Haritalar fiziki ve siyasi olarak ayrılırken, bu haritalar yeryüzünün ya da bir parçasının kuşbakışı görünümünün belli oranda küçültülerek, bilgilerin işaretlenmesi ve düzlem üzerin de gösterilir.

SİYASİ HARİTA NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR, NEYİ GÖSTERİR, YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİ YANSITIR MI?

Kuşbakışı bir düzlem üzerine çizilen haritalardan biri olan s
iyasi mercekli harita türleri, ülke sınırlarını, sınırlar dahilinde var olan askeri bloklaşmayı, kıta düzeylerini gösterir.

Sınırlar içinde yer alan il, ilçe, köy gibi unsurlar ise idari birimleri yansıttığından dolayı siyasi haritalar idari bölünüş haritası olarak da bilinmektedir. Dağ, ova, plato gibi yeryüzü şekillerini yansıtmayan siyasi haritalarda, başkent Ankara olduğunu belirten simge, harita üzerinde kare içerisine sığdırılan siyah yuvarlak işaretle gösterilir, il merkezleri siyah noktayla işaretlenir, devlet sınırını belirtmek için ise kısa çizgi kullanılır. Türkiye sınırındaki bütün iller, siyasi haritada farklı olsa da renkli bir şekilde yer alır.

Haberin Devamı

(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Kaynak: cografyaharita.com

TÜRKİYE SİYASİ HARİTASI (ŞEHİR İSİMLERİ İLE DETAYLI RENKLİ BÜYÜK BOY)

Türkiye siyasi haritası; il, ilçe, siyasi sınırları, yerleşim alan merkezlerini, idari bölümleri yansıtır. yeryüzü şekillerinin barındırılmadığı haritada, uzunluk ve alan bulma hususları hakkında bilgi edinilir.

1/ 1.100 000 ölçekten daha küçük haritaları yansıtan bu harita türü eğitim, öğretim modeli için kullanılır.

Türkiye sınırları dahilinde toplam il sayısı 81'dir. Bunlar; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak'tır.

Haberin Devamı

(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Kaynak: cografyaharita.com

TÜRKİYE'DE KAÇ COĞRAFİ BÖLGE VAR?

Avrupa ve Asya kıtalarında toprağı olan Türkiye topraklarının %97'si Asya, %3'ü ise Avrupa'dadır. 7 coğrafi bölge bulunur. Konum, yer şekilleri, bitki örtüsü, iklim, nüfusun yerleşmesi, bölgenin ekonomik kazanç sağladığı kaynaklar bölgelerin şekillenmesinde incelenen hususlardır.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Marmara Bölgesi

Ege Bölgesi

Karadeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi

İç Anadolu Bölgesi

(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Kaynak: cografyaharita.com

TÜRKİYE'NİN MATEMATİK KONUMU

Türkiye 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° - 45° Doğu meridyenlerinde yer alır. Kuzey Yarım Küre'deki orta kuşakta yer alan ülkemiz Kuzey Kutbu ile Ekvator arasında Ekvator'a daha yakın bir konumda bulunur. Ülkemizin karadan ve denizden komşuları Bulgaristan, Yunanistan, Suriye, İran, Irak, Nahçıvan, Ermenistan, Gürcistan'dır.

(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Kaynak: cografyaharita.com

SİYASİ VE FİZİKİ HARİTA ARASINDAKİ FARKLAR

Siyasi haritalar kıtaları, komşu ülkeleri, askeri blokları gösterirken fiziki haritalar yeryüzü şekillerini ve coğrafi özellikleri gösterir. Siyasi ve fiziki haritalar farklı amaçlar için kullanılır. Siyasi haritalarda ülkeler için kullanıldığında her şehirde farklı bir renklendirme kullanılırken dünya için kullanıldığında her ülkede farklı bir renklendirme tercih edilir. Fiziki haritalarda kullanılan renklendirmeler yer şekillerinin denizden yüksekliğine göre yapılır.

Haberin Devamı

DEPREM RİSK HARİTASI

Yaşadığınız bölgenin deprem riskini ve fay hatlarını sorgulamak için E-Devlet sistemine giriş yaparak Deprem Haritası Sorgulama sayfasından aktif fay hatlarını görüntüleyebilirsiniz. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden fay hatlarını görüntülemek mümkün.

 

(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Kaynak: cografyaharita.com