Gazete Vatan Logo

Türkiye Almanya'daki oylamaya kilitlendi

1915 olaylarına ilk kez 'soykırım' nitelemesi yapan yasa, Alman parlamentosunda bugün öğle saatlerinde oylanıyor. Başbakan Merkel'in katılmayacağı oylamada tasarının kabul edilmesi bekleniyor.

Türkiye Almanya'daki oylamaya kilitlendi

Almanya Federal Parlamentosu, 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını bugün oyluyor. Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde meclise getirilen ancak hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) desteklediği ‘soykırım’ tasarısının kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, oylamada 'fire' beklenmediğini duyurdu.

Tasarı, '1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması' başlığını taşıyor. Almanya'da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen 'soykırım' olarak nitelendiriliyor.

Muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) 'soykırım tasarısını' onaylayacağını açıklasa da, olaylarda Almanların rolüne ilişkin ek bir dilekçeyi meclis gündemine getireceğini açıkladı. Tasarının büyük bir çoğunluklukla kabul edilmesi durumunda, mülteci anlaşması ve vize muafiyeti nedeniyle son dönemde görüş ayrılıklarının yükseldiği Türkiye-Almanya ilişkilerinin gerilmesi sürpriz olmayacak.

Haberin Devamı



Ankara tepkili Türkiye’nin bugünkü oylamadan sonra Almanya’daki Türkiye Büyükelçisi’ni istişare için ülkeye çağırarak tepki göstermesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tasarının yasalaşmasının Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik, siyasi, ticari, askeri ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu. Başbakan Binali Yıldırım da, tasarının kabul edilmemesini umduğunu belirterek, "Çok saçma bir oylama" demişti.

Ders programlarına girecek Tasarı, ‘Ermeni soykırımının’ Almanya’da orta öğretim ve yüksek öğretimde ders programına yerleştirilmesi, bu yönde sivil toplum çalışmaları yürütülmesi gibi unsurları içeriyor.

Merkel katılmıyor

Bugün Berlin’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceği açıklanan Almanya Şansölyesi Angela Merkel oylamaya katılmayacak. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Arjantin gezisinde olması nedeniyle oylama sırasında mecliste bulunmayacak. Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de oturumda yer almayacak isimlerden.

Geçen yıl engellenmişti

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan geçen sene yaptığı konuşmada 'soykırım' ifadesini kullanmıştı. Konu Almanya Meclisi'nde de tartışılmış, hükümet, muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin 'soykırm tasarısını' Genel Kurul'da oylatma çabalarını engellemişti.

Alman parlamentosu 2005 yılında, 'Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeni katliamları, etnik temizlik ve tecrit yaşandığını' ifade eden bir tasarıyı kabul etmişti.

Özdemir’e tehdit

Der Spiegel dergisine göre, oylama öncesinde Almanya’daki Türk dernekleri Alman vekillere tehdit mesajları gönderdi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’e ‘Hain, Alman domuzu’ gibi hakaretlerin bulunduğu çok sayıda e-posta gönderildi.