Gazete Vatan Logo

Türk Papa'ya İstanbul ayini!

Vatikan'da Papa Franciscus'un yönettiği büyük ayinle Papa 23'üncü Ioannes ve Papa 2'inci Jean Paul aziz ilan edildi. Türkiye'de 10 yıl görev yapan ve Türk dostu olarak tanınan Papa 23'üncü Ioannes, Vatikan'la eş zamanlı yapılan pazar ayiniyle Beyoğlu'ndaki St. Antuan Kilisesi'nde dualarla anıldı.

Türkiye ile Hristiyan dünyası arasında sıcak bağlar kurulmasına büyük katkıları olan iki Papa 23'üncü Ioannes ve 2'inci Jean Paul, Vatikan’da yapılan bir törenle 'aziz' ilan edildi. Türklerin Papa Roncalli olarak tanıdığı 23'üncü Ioannes, Hristiyanlığın en yüksek mertebelerinden biri olan azizlik unvanını alan ender isimler arasına katıldı.

Kilise fotoğraflarıyla süslendi

Vatikan'daki azizlik töreni eş zamanlı olarak Beyoğlu'ndaki St. Antuan Kilisesi'nde de ayinle kutlandı. Vatikan'da yapılan azizlik töreni için St. Antuan Kilisesi'nin bahçesi ve içi Papa 23'üncü Ioannes'in fotoğraflarıyla süslendi. Türklerin Papa Roncalli olarak tanıdığı 23'üncü Ioannes pazar ayinine gelenler tarafından dualar eşliğinde anıldı. Kilisenin içi renkli tül ve kumaşlarla süslendi.

"İstanbul'da vaazlar verdi"

Ayinde konuşma yapan Başrahip Iulian, "Bizim için mutluluk verici. Kendisi bu kilisede vaazlar verdi şu an kendisiyle aynı yerde vaaz vermem beni çok mutlu etti" dedi. Vaaz sırasında Papa Roncalli'nin anılarından bahseden Başrahip Iulian, "Kendisi Vatikan'da papa seçilince balkon konuşmasında toplanan insanlara seslenerek eve gidince çocuklarınızı sevin onlara papa sizi çok seviyor deyin" dediğini hatırlattı.

"Bütün ayinlerde ona dua edeceğiz"

Ayin sonrası VATAN'a konuşan St. Antuan Kilisesi Başrahibi Iulian, 23'üncü Ioannes'in aziz ilan edilmesinin kendisini mutlu ettiğini belirterek şunları söyledi: "Vatikan'daki tören için hazırlıklar yaptık. Kilisenin içini süsledik. Bugünkü ayinde Papa Roncalli için dualar ettik ve hatıralarından bahsettik. Kendisi geçmişte bu kilisede vaaz vermiş. Benim de bu kilisede vaaz vermem beni çok mutlu etti. Bugün farklı dillerde yapılan bütün pazar ayinleri özel ayindi. Bugünden itibaren bütün ayinlerde kendisi aziz olduğu için dua edilecek ve ayinlerde adı anılacak. Bugün bizim için bir tarih. Bu bizim takvimimizde yer alacak. İlerleyen günlerde kilise bahçesinde kendisine ait fotoğrafları sergileyeceğiz."

'Türk Papa'

23'üncü Ioannes 1935 ile 1944 yılları arasında Türkiye’de Vatikan resmi temsilcisi olarak görev yaptı. İstanbul'da geçirdiği yıllarda Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki St. Antuan Kilisesi’nde vaazlar verdi. Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiğini söyleyerek akıcı Türkçe öğrendi hatta bir Noel ayininde Türkçe dua okuması çok sıra dışı bir davranış olarak görüldü. Türk insanıyla yakın ilişkiler kuran ve Boğaz'a aşık olan Papa Roncalli’nin en büyük tutkularından biri de futbol ve Beşiktaştı. O dönem siyah beyazlıların maçlarını oynadıkları Şeref Stadı’ndaki maçlara gitmeyi çok severdi. Polonezköy’de yaşayan Hristiyan cemaati de sık sık ziyaret ederdi. İşte Türkiye için bu kadar önemli olan ve bu özellikleri nedeniyle 'Türk Papa' (Papa Turco) lakabıyla anılıyor.

Haberin Devamı