Gazete Vatan Logo

Türk Kahvesi Günü ne zaman? 5 Aralık kahve günü mü? Dünya Türk Kahvesi Günü mesajları ve sözleri…

Türk Kahvesi Günü ne zaman, 5 Aralık kahve günü mü? 5 Aralık bugün Türk Kahvesi Günü olarak kutlanıyor. Türk kültüründe önemli bir yeri olan 40 yıl hatırlık sayılan Türk Kahvesinin tarihi 14. Yüzyıla dayanıyor. Dini bayramlardan, kız isteme merasimlerine kadar Türk kültürünün geleneksel bir ögesi olan Türk kahvesi atasözüyle de desteklenmişti. İşte Dünya Türk Kahvesi Günü mesajları ve sözleri…

Türk Kahvesi Günü ne zaman? 5 Aralık kahve günü mü? Dünya Türk Kahvesi Günü mesajları ve sözleri…

Türk kahvesi günü 5 Aralık'ta kutlanıyor. Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelmiş Türk kahvesi has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle yıllardır sofralara konuk oluyor. Peki, Türk Kahvesi Günü ne zaman? 5 Aralık kahve günü mü? Dünya Türk Kahvesi Günü mesajları ve sözleri…

DÜNYA KAHVE GÜNÜ NE ZAMAN?

Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO)'ya kayıtlı olan 78 ülke her yıl 29 Eylül-1 Ekim arasını çeşitli etkinliklerle "Kahve Günü" olarak kutluyor. Kahve üretiminin yüzde 98'ini, tüketiminin ise yüzde 83'ünü oluşturan üye ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor.

"Kahve Günü" ülkemizde de 29 Eylül'den itibaren çeşitli promosyonlar ve etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Aslında kahveyi sevenlere her gün kahve günü, ama ICO kutlamaların 29 Eylül'de başlamasını, 1 Ekim'in ise "Dünya Kahve Günü" olarak kabul edilmesi kararını aldı.

Ulusal Kahve Günü adı altında 29 Ekim'de yapılan kutlamanın kaynağı ise Japonya'ya dayanıyor. 1983 yılında Japonya Kahve Birliği'nin öncülüğünde kutlanan Kahve Günü, 2005 yılında Amerika'da resmi hale geldi. Günümüzde ise bu özel günün kutlandığı tarihler farklı olsa da, amaç bir… O da kahve tutkunlarını bir araya toplayıp, bu özel içecekten daha çok keyif almalarını sağlayacak etkinliklere imza atmak.

Haberin Devamı

TÜRK KAHVESİ SÖZLERİ VE MESAJLARI

"Bugün, 500 yıllık kültürümüz Türk Kahvemiz'in Günü. Türk Kahvesi gününüz kutlu olsun"

"Kahve acı aslında sevgi saklı adında acı tatlanır çünkü muhabbet var tadında 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Gününüz Kutlu Olsun!"

"Bugün 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü! En keyifli sohbetlerin, en güzel toplanmaların baş tacıdır Türk kahvesi. Türk Kahvesi gününüz kutlu olsun"

Yıllardır kahve keyfinize eşlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü Kutlu Olsun."

"Kokusuyla, tadıyla, kırk yıllık hatırıyla… 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kutlu olsun"

Kahve acı aslında sevgi saklı adında acı tatlanır çünkü muhabbet var tadında."

Kahve dostun muhabbetine, sevgilinin gözlerine ve arkadaşın sohbetine içilir.

Bana göre dünyanın en güzeI icatlarından bir tanesi taze kahve kokusudur. (Hugh Jackman)

Haberin Devamı

Beni cinnetten çıkaran bir şey varsa o, kahve hazır deniIdiğinde kahvenin hazır oImamasıdır. (J. D. SaIinger)

Gönlü hoş olanda kalır kahvenin hatırı kırk yıl. Gönlü hoş olmayan ne kahve tanır ne de hatır.

Yüreğinden bir fincan kahve koy ki yüreğime, içer içmez kırk değiI bir ömür sende kaIayım. (Ümit Ziya AItı)

Sevgiliyle karşılıklı içilen kahvenin keyfi hiçbir şeyde yok. "Kırk yılın hatrına bir ömür seninim." der gibi.

Hayat bir kahve fincan gibidir bazen acı bazen tatlı olur. Önemli olan kahvenin tadı değil onu kiminle içtiğinizdir.

Beni kimsenin tanımadığı bir yer arıyordum, bir kahve içip düşünmek için. (Cesare Pavese)

En sevdiğim huzur veren iki koku. Sahaftan buram buram yaşanmışlıklar kokan kitabımın kokusu ve kahve kokusu.

"Atalar bu sözü boşa dememiş kırk yıl dostluk sağlar bir fincan kahve. Ola ki bu dörtlük yerini bulur şu gönlümü dağlar bir fincan kahve." (Hanifi Kara)

Kahvenin kahve olabilmesi için, aşk gibi değil, ölüm gibi acı olması gerekir.

Haberin Devamı

Havada aşk var ve kahve gibi kokuyor.

Seninle bir gün bir yerde oturup iki kahve içelim, kahveler benden olsun hatırı senden.

Yüreğinden bir fincan kahve koy ki yüreğime, içer içmez kırk değil bir ömür sende kalayım.

Oysa kahve içmişliğimiz de vardı: bu ne hatır gönül bilmezlik diyemedim..." (Orhan Veli Kanık)

Kahveyi sevmem onun acı veya tatlı bir içecek olmasından değil, senin gözlerinin renginden olmasındandır.

TÜRK KAHVESİNİN TARİHİ NEDİR?

Araştırmacılar kahvenin14. yüzyıl başlarında Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığını, çıkış yerinin de adının etimolojisi de kahve ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi olduğunu belirtmektedir.

Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı. Tahtakale'den başlayarak şehre yayılan kahvehaneler halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.

Haberin Devamı

Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme yöntemiyle özgün tadına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışanAvrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiş, Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı, arap türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden önce içilmektedir. Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restoranın menüsünde bulunan iki kahveden biridir.

Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurmuş, saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı.

2013 yılında Türk kahvesi kültürü ve geleneği, UNESCO'nun Somut olmayan kültürel miras listesinde yerini aldı.