Gazete Vatan Logo
GündemTrabzon büyük biyolojik mücadele başladı! Fındıkları kahverengi kokarcadan samuray arıları koruyacak

Trabzon büyük biyolojik mücadele başladı! Fındıkları kahverengi kokarcadan samuray arıları koruyacak

Trabzon büyük biyolojik mücadele başladı! Fındıkları kahverengi kokarcadan samuray arıları koruyacak

Karadeniz'in gözdesi fındık bahçeleri, şimdi "kahverengi kokarca" zararlısına karşı doğanın kendi savaşçılarıyla korunuyor! Trabzon'da son bir haftada tam 56 bin samuray arısı doğaya bırakılarak biyolojik mücadelede dev bir adım atıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, özellikle Ortahisar ilçesindeki fındık bahçelerine saldığı bu arılarla, kimyasal ilaçlamanın önüne geçerek çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntemle zararlı popülasyonunu kontrol altına almayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Trabzon'da, kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadele amacıyla son bir haftada 56 bin samuray arısı doğaya bırakıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Ortahisar ilçesine bağlı Çamoba, Beştaş ve Çilekli mahallelerindeki fındık bahçelerine bugün 5 bin 600 samuray arısı salındı.

Trabzon büyük biyolojik mücadele başladı Fındıkları kahverengi kokarcadan samuray arıları koruyacak

İşlemi gerçekleştiren ekipte yer alan ziraat yüksek mühendisi Engin Pehlivan, AA muhabirine, geçen hafta başlayan çalışmalar kapsamında 515 mevkide 56 bin samuray arısını doğaya bıraktıklarını söyledi.

Bugün gerçekleştirdikleri 5 bin 600 samuray arısının doğaya bırakılmasıyla çalışmaların tamamlandığını vurgulayan Pehlivan, biyolojik mücadelede güçlü bir adım attıklarını ifade etti.

Trabzon büyük biyolojik mücadele başladı Fındıkları kahverengi kokarcadan samuray arıları koruyacak

Pehlivan, biyolojik mücadelenin zirai ilaçlamadan daha faydalı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Biyolojik mücadele safhasını gerçekleştirmiş olduk. Bu önemli bir safha çünkü zirai ilacın kalıntı riskini tamamen ortadan kaldıran, doğaya dost, sürdürülebilir bir mücadele yöntemidir. Zirai mücadelenin içinde yer alan biyolojik mücadelede güçlü bir adım attık ve inşallah kahverengi kokarca popülasyonunu baskı altına alacağız."

Trabzon büyük biyolojik mücadele başladı Fındıkları kahverengi kokarcadan samuray arıları koruyacak

Pehlivan, geçen yıl ise il genelinde 107 noktada 10 bin samuray arısının doğaya bırakıldığını sözlerine ekledi.