Gazete Vatan Logo

TOKİ sonuçları sorgulama rehberi: TOKİ kura sonuçları nasıl kontrol edilir, ödemeler ne zaman yapılır, TOKİ para iadesi ne zaman başlar?

TOKİ 100 bin sosyal konut projesinde ilk hak sahipleri belli oldu. TOKİ çekilişi dün İzmir Karabağlar projesiyle başladı, hazirana kadar devam edecek. 1 milyon 197 bin 982 vatandaşın başvurduğu TOKİ projesinde kura çekilişleri noter huzurunda, canlı olarak yapılıyor. Peki TOKİ kura sonuçları nasıl kontrol edilir? Kurada çıkmayanların para iadesi nasıl yapılır? Kurada çıkanlar ne zaman sözleşmelerini imzalayacak?

TOKİ sonuçları sorgulama rehberi: TOKİ kura sonuçları nasıl kontrol edilir, ödemeler ne zaman yapılır, TOKİ para iadesi ne zaman başlar?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın idaresinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğiyle başlatılan TOKİ 100 bin sosyal konut projesinde ilk kura çekiliş sonuçları belli oldu. 1 milyon 137 bin 982 vatandaşın başvurduğu TOKİ konutlarında 750 kişi ev hayaline kavuştu. TOKİ kura sonuçları ‘’www.toki.gov.tr” üzerinden sorgulanabiliyor, sonuçları canlı takip etmek isteyenler TOKİ’nin sosyal medya hesapları üzerinden kuraları canlı izleyerek takip edebilir.

TOKİ KURA SONUÇLARI NASIL KONTROL EDİLİR?

TOKİ kura sonuçlarını yerinde izleyemeyenler kura sonuçlarını çekilişten birkaç saat sonra TOKİ’nin resmi internet sitesi üzerinden sorgulayabilir. TOKİ’nin resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra ‘Satış ve Duyurular’ bölümüne girerek, ‘Kura Sonuçları Sorgulama’ butonuna tıklanır. Açılan sayfaya T.C. kimlik numarası yazarak TOKİ kura sonuçları sorgulaması yapılır.

TOKİ PARA İADESİ 2020 NE ZAMAN YAPILIR?

TOKİ projesinde hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, çekiliş tarihinden 5 iş günü sonrası başvuru yaptıkları bankanın şubelerinden geri alabilir.

Haberin Devamı

TOKİ EVLERİ İÇİN ÖDEMELER NE ZAMAN?

Ödemeler, satış fiyatının yüzde 10’u peşin, kalan tutarın tamamı aylık yüzde 0.49 oran ve 240 ay taksitle yapılacak. Aylık taksitler 894 liradan başlayacak. Krediyi kamu bankaları ve katılım bankaları kullandıracak. Taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay itibarıyla başlayacak. Konutların teslimi öncesinde yüzde 1 KDV konut alıcılarından tahsil edilecek.

TOKİ ÖDEME PLANLARI

2+1 ve 3+1 konutların ödeme planları

Konut Tipi

2+1

Metrekare

75 ve 85 metre kare

Başvuru bedeli

500 TL

Peşinat

%10 7 BİN peşinat

Taksit Tutarı

894 TL’den başlayan fiyatlarla

Vade sayısı

240 ay vade

Konut tipi

3+1

Metrekare

100 metre kare

Başvuru bedeli

1000 TL

Peşinat

% 10 peşinat

Taksit Tutarı

1022 TL’den başlayan fiyatlarla

Vade Sayısı

240 aya kadar

SÖZLEŞME NASIL YAPILIR?

Konut belirleme kurası ile konutu belli olan alıcılar İdarenin belirleyeceği ve ilan edeceği tarihlerde Bankada (Sözleşme imzalanacak Şubeler daha sonra ilan edilecektir.) Gayrimenkul Satış Sözleşmesi ve kredi kullanım işlemlerini gerçekleştireceklerdir.

Sözleşme imzalama aşamasında;

Nüfus Müdürlüğünden adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan Proje bulunduğu il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge,

Haberin Devamı

Hane halkı gelirinin en fazla net 5.500 TL (İstanbul için 6.000 TL) olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,

Gerekli görüldüğünde istenebilecek ek belgeler ile birlikte ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklardır.

TOKİ EVLERİ KİRAYA VERİLİR Mİ?

TOKİ'nin şartnamesine göre alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir. Standart konut projelerinde ise konut sahipleri konutlarını kiraya verebilmektedir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi hususu TOKİ’nin inisiyatifindedir.

KONUTLARDA KAT SEÇİMİ NASIL OLACAK?

Konut hakkı ve konut belirleme kurası birlikte yapılmaktadır. Başvuruların konut sayısından fazla olmaması halinde kuraya gidilmemekte, konut seçim hakkı, başvuru sırasına göre kullandırılmaktadır.

Haberin Devamı

KURADA ÇIKMASANIZ DA AÇIK SATIŞ PROJELERİ DE VAR

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kuraya girmeden, başvuru önceliğine göre ‘açık satış’ projeleri de sunuyor. Yani 100 bin konutta hak sahibi olamayanlar üzülmesin. Şu anda 16 ilde 29 projede 1.497 konut açık satışta bulunuyor. Bu konutlar için son başvuru tarihi 30 Haziran olarak belirlendi.