Gazete Vatan Logo

Thodex nedir, Thodex dolandırıcılık olayı nasıl oldu?

Kripto para borsası Thodex hakkında yürütülen soruşturma kapsamında aranan Thodex'in kurucusu Fatih Özer Arnavutluk'un Vlora kentinde yakalandı. Thodex kurucusunun yakalanmasının ardından “Thodex nedir, Thodex dolandırıcılık olayı nasıl oldu?” sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Thodex nedir, Thodex dolandırıcılık olayı nasıl oldu?

Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp 20 Nisan 2021'de yurtdışına çıkmıştı. Yaklaşık 400 bin yatırımcının, 2 ila 10 milyar dolar arasında olduğu belirtilen yatırımını dolandırmakla suçlanan Faruk Fatih Özer Arnavutluk'un Vlora kentinde yakalandı.

Thodex nedir, Thodex dolandırıcılık olayı nasıl oldu?

Fatih Özer yerli kripto para borsasını Koineks Teknoloji Anonim Şirketi ismiyle 2017’de kurdu. Kripto para alım satımı sırasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle şirketin ismi piyasada kötü anılmaya başlandı. Özer bunun üzerine 2019’da Thodex'i kurdu. Şirketin tanıtımı bedava kripto para vaadi ve Porsche marka otomobil çekilişi ile duyuruldu.

Türkiye'de kripto para borsalarıyla ilgili yapılan yeni düzenlemenin ardından Özer’in sahibi olduğu Thodex uygulamasında aksaklıklar meydana geldi. İşlemler sırasında para transferlerinde yaşanan gecikmeler ve coin aktarmalarının başarısız olması kullanıcıların tepkisini çekti.

19 Nisan 2021’de ise uygulamada hiçbir işlem yapılmamaya başladı. Firma yaptığı açıklamada, "Borsamızda Dogecoin yatırma ve çekme işlemleri bir süreliğine bakıma alınmıştır. Bakımın tamamlanmasının ardından kullanıcılarımız işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilecektir. Bakım sürecindeyken transfer anında sorun yaşanması durumunda ise coin’ler kullanıcılarımızın hesaplarına geri yatırılmaktadır" dedi. Sistemdeki sorunun çözülememesi üzerine şirketten yapılan bir diğer açıklamada ise yeni ortaklık arayışında oldukları ve görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Firmayla ilgili tartışmalar yaşanırken, Thodex kurucusu Fatih Özer sosyal medya hesaplarını ve internet sitesini kapattı. Özer’in 20 Nisan günü İstanbul Havalimanı’ndan Arnavutluk’a kaçtığı iddia edildi. Buna göre pasaport kontrolünden saat 17:57’de geçen Faruk Fatih Özer, saat 19:50’deki uçakla Arnavutluk’un başkenti Tiran’a uçtu.

Soruşturma başlatan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, şirketin adının 2020'de değiştirildiğini ve 120'den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Özer'in Türkiye'deki bankalarda bulunan 31 milyon lirasına el konulduğunu açıkladı: “Şahsın Türkiye'de 3 ayrı hesapta bulunan 31 milyon lirasına el konuldu. Oraya girerken de 290 bin dolar civarında bir beyanda bulunmuş. Onu da biliyoruz. Onu da oradan teyit ettik.”

Haberin Devamı