Gazete Vatan Logo

TEM de faturayı Maoculara kesti!

MİT’ten sonra Maoculara bir darbe de TEM'den

Darbeleri araştırma komisyonuna Terörle Mücadele Dairesi’nin gönderdiği rapora göre 1 Mayıs 1977 katliamının sorumsulu Maocular.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na 34 kişinin hayatını kaybettiği 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen belgelerde ilginç bilgiler yer aldı.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen belgelerde, kutlamalar öncesi çıkan haberlerin incelendiği belirtilerek, “DİSK ile bazı sol fraksiyonlar arasında bir çekişmenin yaşandığı, sağ basında ise DİSK’in aşırı sola yakın oludğu gerekçesiyle kınandığı!” ifade edildi. Raporda, kutlamalar öncesi 13 Kasım 1976’da Taksim’de Maoist grup ve Marksist bir grup arasında silahlı çatışma çıktığı ifade edilerek 19 Nisanda Maocu bir öğrencinin afiş astığı gerekçesiyle İGD’liler tarafından öldürüldüğü belirtildi. 1 Mayıs günü Taksim’de 211 polis amiri, 2 bin 380 polisin oluşturulan 41 noktada görevlendirildiği açıklanan raporda, alanda 100 bine yakın insanın bulunduğu belirtildi.

Olayların başlamasıyla ilgili bilgi de raporlara şöyle geçti:

“Abdülhak Hamit Caddesi üzerinden bir el, ardından iki el silah sesi duyulduğu son silah sesinin duyulmasının üzerinden fazla zaman geçmeden otelin önünden iki el silah sesi işitildiği, söz konusu yerde kısmen Kurtuluşçuların bulunduğu tespit edildi.”

Uzun namlu şüpheli

Raporda ayrıca “DİSK’in kendisine karşı diğer sol fraksiyonlardan bir saldırı beklediği, bu durum nedeniyle 20 bin işçiyi koruma sağlaması için görevlendirdiği, ancak bu tedbirin sadece DİSK’in işine yaradığı, ölenlerin ve yaralananların çoğunu işçi olmayanların oluşturduğu” ileri sürüldü. Raporda ayrıca otelen uzun namlulu silahla ateşe edildiği iddialarının da şüpheli olduğu yazıldı.

Komisyona gönderilen belgelerde, olaylar esnasında ateş etme ve panik halinin 10 dakika sürdüğü belirtilerek, “Alanın en hakim ve stratejik noktalarından 10 dakika boyunca devam eden seri atışlarda 2 bine yakın merminin harcandığı, meydana gelen olaylarda 34 kişinin öldüğü ve 126 kişinin yaralandığı” ifade edildi.

Raporun sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

“DİSK ve Maocular arasında silahlı çatışmaya varan çekişmeler yaşandığı, miting alanındaki 15 bin karşıt sol fraksiyonlu grubun DİSK ile slogan atma yarışına girdikleri, saat 19.05’te kalabalığa silahla ateş edilmesini mütakip Maocu grubun silah kullanmak suretiyle olaylara karşılık verdiği iddiaları bulunmaktadır...

Mitinge davetsiz olarak gelen Maocu grupların farklı slogan kullanarak... kalabalığın saldırgan bir duruma gelmesinde etkili oldukları, sol fraksiyonlarda ciddi bir silah elde edildiği, ilk ateşin nereden edildiğiyle ilgili kesin bir ifadenin bulunmadığı, olaylar öncesi sol ve maoist gruplar arasında ölüme varan çatışmalar yaşandığı, bazı sol kesimlerce bu olayın istihbarat servisleri ve polisin ortak tertibi olduğunun sık sık ve halen günümüzde de gündeme getirilmekte olduğu görülmektedir.”

Haberin Devamı