Gazete Vatan Logo

Tekel işçilerine büyük destek

10 bini polis, 50 bin kişi işçiler için meydanda!

Tekel işçilerine destek için on binlerce kişi dün Ankara’da toplandı. İşçi, memur, sanatçı, öğrenci ve vatandaşlardan oluşan destekçiler, işçilerin eylemlerini sürdürdüğü Sakarya Meydanı’ndan taştı, Kızılay caddelerini doldurdu. 10 bin polisin görev aldığı eyleme, sendika kaynaklarına göre 40 bin kişi katıldı.

Çadırlara misafir oldular

Ayrıca, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri de buradaki gruba katıldı. Katılımcılar, daha sonra Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Bir çok noktadan hareket eden katılımcılar, yürüyerek Tekel işçilerinin eylemlerini sürdürdüğü bölgeye ulaştı. Konfederasyonların aldığı ortak karar doğrultusunda konfederasyon temsilciliklerinden gelenler dün gece Ankara’da Tekel işçilerinin misafiri oldu. Bu kapsamda gece Tekel çadırları ve çevresinde konaklayan işçi ve memurlar bugün saat 12:00 itibariyle kendi bölge ve illerine geri dönecek. Bu nedenle bugün Türk-İş’in önündeki Tekel çadırlarında Türk-İş Başkanı Kumlu Ankara dışından gelen işçi ve memurlara veda ve teşekkür edecek.

Kıbrıs’ta da destek eylemi

KKTC’de 21 sivil toplum örgütünün üyeleri, Tekel işçilerine destek amacıyla Lefkoşa ’da eylem düzenledi. Eylemde, hükümetin uyguladığı ve KKTC’de de zaman zaman gündeme gelen özelleştirme politikaları da protesto edildi. Eyleme katılanlar adına bir temsilci, polis eşliğinde Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği görevlisine, Türk hükümetine iletilmek üzere bir mektup verdi.

Başbakan’a değil eyleme gittiler!

Dün 62 sanatçı Başbakan’ın Dolmabahçe’deki kahvaltısındaydı. Ancak bazı sanatçılar da işçilere destek için Ankara’daydı. Sakarya Meydanı’ndaki eyleme sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Arif Çiçek, Nedim Saban ve Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğluları da katıldı. Tarık Akan gazetecilerin, “Diğer sanatçılar Başbakan’ın açılım toplantısında” hatırlatmasına, “Oraya katılanlar beni ilgilendirmiyor. Demokrasi mücadelesinde emekçilerin yanında olmak gerekir. Demokrasi buradan başlar” dedi.

Ey hükümet, gözün görmez mi?

Tekgıda-İŞ Başkanı Türkel, dün meydandan hükümete çağrı yaptı: “Ey hükümet, gözlerin görmez, kulakların duymaz mı oldu? 7 yıl boyunca işçi sınıfına yapılmayan zulüm kalmadı. İşçileri sendikasızlaştırmak için başvurulmadık yol kalmadı. Buna izin vermedik, vermeyeceğiz. Herkes bilsin ki buradan hakkımızı söke söke alacağız. Hep savunmada kaldık. Sermaye, egemen güçler hakkımızı elimizden almak için saldırdılar. Artık savunmada değiliz, yeni haklar elde etmek için mücadele edeceğiz.”

Liseliler Ak Parti binasına pankart asmak istedi

İstanbul Ataşehir’de Başbakan Erdoğan’ın köprülü kavşak açılışı yaptığı saatlerde AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı binası 6 kişilik grup tarafından işgal edilmek istendi. Parti binasına Tekel işçilerine destek olmak için pankart asmak isteyen kendilerini Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) ismi veren grup üyeleri polis tarafından kelepçelenerek gözaltına alındı.

Devam kararı 22 Şubat’ta

Tekel işçilerinin bağlı olduğu Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, 22 Şubat’ta konfederasyonların genel başkanlarının bir araya gelerek, mücadelenin kalan kısmının nasıl yürütüleceğine dair karar alacaklarını bildirdi. Bu kapsamda Pazartesi günü Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen yönetimleri bir araya gelecek ve bir toplantı yapacaklar.

SANATÇILARDAN DESTEK

Dün eylemlerinin 68. gününü tamamlayan Tekel işçilerine on binlerce işçi, memur, öğrenci, sanatçı ve vatandaşlardan dev bir destek geldi. İşçi ve memur konfederasyonlarının aldıkları ortak karar doğrultusunda, konfederasyonların il temsilcileri, bağlı sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri, çeşitli illerden otobüslerle sabah saatlerinde Ankara’ya geldi. Türk-İş üyeleri, konfederasyon genel merkezi önünde, Ankara’daki bazı sendikaların üyeleri ise kendi genel merkezleri önünde toplandı. Türkiye Kamu-Sen üyeleri konfederasyon genel merkezi önünde, DİSK ve KESK üyeleri ise sabah saatlerinden itibaren Kolej Meydanı’nda bir araya geldi.

Haberin Devamı