Gazete Vatan Logo

Teflon adam

Ünlü Psikiyatri uzmanı Prof.Dr. Nevzat Tarhan yorumladı: Kendisi yanmaz ama başkalarını yakar...

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nin yöneticiliğini yapan ünlü Psikiyatri uzmanı Prof.Dr. Nevzat Tarhan, Tuncay Güney'in 2001 yılında ifade verirken sergilediği davranışları kanaldhaber.com.tr'ye yorumladı.

Ergenekon davasının 'Karakutusu' Tuncay Güney, 7 yıl önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen sorgusunun basına yansıması ile yeniden Türkiye'nin gündemine oturdu.

İfadelerinde birbirinden çarpıcı açıklamalar yapan, Türkiye'nin çok önemli sorunları ve kişileriyle ilgili birbirinden ilginç bilgiler veren Tuncay Güney'in rahat tavırları göza çarpan en önemli ayrıntı oldu. Kendisine sorular yönelten polislerin karşısında zaman zaman bilgilerini esneyerek anlatan Tuncay Güney, seri biçimde iddialarını yetkililere aktardı.

Tuncay Güney'in sorgu sırasında sergilediği rahat tavırıları Türkiye'nin en ünlü Psikiyatri uzmanlarından Prof.Dr. Nevzat Tarhan'a sorduk. Tuncay Güney'in kendisinin de merakla takip ettiği bir kişilik olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, Güney'in karakteri ve tavırları hakkında ilginç analizlerde bulundu. Tuncay Güney'i "Teflon Adam" olarak tanımlayan Tarhan, 'Karakutu'nun büyücülükle ilgilendiğini düşündüğünü söyledi.

İşte Psikiyatri uzmanlarındaın Prof.Dr. Nevzat Tarhan'ın kanaldhaber.com.tr'ye yaptığı çarpıcı analizler...

"Merak ettiğim bir kişiydi ben de dikkatle baktım. Anlattıkları konular çok önemli, ciddi konular. Böyle durumlarda görüntüyle muayene etmek ve teşhis koymak etik değil, uygun olmaz. Şöyle bir izlenimimi söyleyebilirim; Herhangi bir akıl hastalığıyla ilgili bir tanı alacak bulgu gözükmüyor. Fakat kişilik yapısını iyi analiz etmek gerekiyor. Bu kadar ustaca, takılmadan, düşünmeden bu konuları konuşabilmesi kişlilik profiliyle ilgii bazı soru işaretleri de yaratıyor.

Bazı kişilikler vardır, iki yüzlü meslek edinmiş kişilerdir, dikkat çekmek için her şeyi yapabilir, rol yapmayı seven kişilerdir. Kolayca, ustaca yalan söyleyip yapmacık davranabilen kişiler vardır. Öyle bir kişiliğin anlattıklarını değerlendirirken muhakkak kanıtlayarak gitmek gerekiyor. Söylediklerine değil de onun eylemlerine bakarak gitmek daha doğru. Bu kişiler rol yapmayı sever, böyle bir kişilik yapısı izlenimi veriyor. Tabii söylediklerinde abartmalar olabilir doğrular da olabilir. "Doğruları abartıyor" gibi bir sonuç çıkarmak mümkün. Kişilik olarak da zeki, IQ'su yüksek belli ki...

Girişken, canlı, heyecan verici bir tarzı var. Kolay arkadaş edinebilen bir tarzı var. Kolay ilişki kurabilir. Bilgi, veri toplayabilen birisi. Bu tarz kişilik yapısında bir kişide eğer, "rol yapma", "ustaca yalan söyleme" özellkleri de varsa bu tarz kişilere "teflon adam" deniyor.

Teflon adam başkasına yanlış yapar hiç rahatsızlık suçluluk duymaz. Tava biliyorsunuz kendisi yanmaz ama başkalarını yakar. Çok rahatlıkla insanları birbirine düşürür, abartır ama hiçbir biçimde suçluluk hissetmez. Bu kişiler meseala rezalet çıkarmaya bayılır. Böyle bir kişilik tipi izlenimi veriyor. Bunlar daha çok oyuncu kişiliklerdir. Antisosyal özellikleri olan narsist kişilik özellikler olabilir. Birçok bilgi vardır ama bilgilerini test etmek gerekir. Benim edindiğim izlenim bu. Bir şeyi merak ettim; büyü, büyücülük gibi şeylerle ilgileniyorsa anlamlı olabilir bu. Majik düşünceleri varsa hayal dünyası geniş oluyor... Bir olayı bir kaç misli abartılı sunabilir. Böyle özellikleri var gibi görünüyor. Anlattıklarının muhakkak test edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Tavırları çok rahat kendinden emin bir anlatımı var ama bazı oyuncu kişiler vardır çok rahat senaryo yazarlar. Ama anlattıklarında somut isimler ve örnekler veriyor. Burada kolayca, ustaca, yapmacık davrabnabilen rol yapabilen bir kişilik izlenimi veriyor onu söyleyebilirim."

Haberin Devamı