Gazete Vatan Logo

Tecavüz, türban ve Alevilik

Alman televizyonundaki çirkin film Alevileri sokağa döktü...

“Namusuma Layık Olmak” adıyla Alman NDR kanalındaki dizide, Alevi bir ailede babasının tecavüzüne uğrayan genç kızın hikayesi anlatılıyor.

Alman televizyon kanalı NDR’de yayınlanan “Wem Ehre gebührt” (Namusuma Layık Olmak) adlı polisiye film, Alevi toplumunun tepkisine neden oldu. Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yaptı.
Almanya’nın çeşitli kentlerinden gelen Alevi dernekleri üyelerinin Hamburg’daki NDR televizyonu önünde filmin yayından kaldırılması ile ilgili protesto gösterisi nedeniyle, bina önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Dernek yöneticileri, öfkeli topluluğa sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu. NDR televizyonu önünde bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ertan Toprak, Tatort adlı polisiye filmde Alevi bir babanın kızına tecavüz ettiğini ve söz konusu bu durumun Alevi toplumunu aşağıladığını belirtti.

“Kıyıma uğradık”

“Aleviler olarak, kıyıma uğradık. Ancak bugüne kadar gelen suçlamaların en alçağı, bu filmin konusudur. Adeta mum söndü olayı gibi gösterilmek istenmektedir. Alevileri rencide eden filme karşı sessiz kalmayacağız. Neden bir Alevi ailesi seçildi? Babası tarafından tecavüze uğrayan bir kız çocuğu eniştesine sığınıyor ve onun etkisiyle başörtüsü takıyor. Olayın can alıcı noktası da bu. Basın ve sanat özgürlüğünden yanayız. Ancak bu şekilde bir inanç grubunu bu denli aşağılayan ve ön yargı ile bakan film karşısında tepkilerimizi devam ettireceğiz.”

“Baş komiser de Alevi”

NDR televizyonu önünde uzun süre bekleyen ve protesto gösterilerini devam ettiren Alevi dernek temsilcileri, NDR televizyonu film programları temsilcisi Thomas Schreiber, NDR idari temsilcilerinden Dieter Hütterott, Tatort filmi redaktörlerinden Doris J. Heinze ile bir araya geldi. Basına kapalı sürdürülen görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, Alevi toplumunun filme karşı tepkilerinin ciddiye alındığı bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Filmde baş komiser rolünde oynayan kişinin kendisi Alevidir. Bu tür ön yargılar olumlu çalışmayı gölgelemektedir.” Ayrıca, film başlamadan önce “Bu filmde, amacımız Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil” altyazısı geçeceği bildirildi.

Dizide türbanlı Maria oynuyor

Angelina Maccarone’nin yazıp yönettiği “Wem Ehre gebührt” (Namusuma Layık Olmak) adlı dizide, Charlotte Lindholm adlı bir dedektif, Afife adlı bir Türk kadının ölümünü araştırıyor. Olay intihar gibi gözükse de Afife’nin 17 yaşındaki kız kardeşi Selda, ablasının öldürüldüğünü iddia ediyor. Kendisi de hamile olan Selda namus cinayetine kurban gideceği korkusuyla Charlotte’un yanına sığınıyor. Genç kız evi terk ediyor ve birkaç gün sonra ölü olarak bulunuyor. Otopside bebeğin Selda’nın babasından olduğu ortaya çıkıyor. Dizide Charlotte’ı Maria Furtwaengler, Selda’yı Aylin Tezel, Selda’nın babasını ise Hilmi Sözer canlandırıyor.

Haberin Devamı