Gazete Vatan Logo

Tck 89 Taksirle Yaralama Suçu Nedir? Taksirle Yaralama Suçu Cezası Nedir?

Taksirle yaralama suçu kasten yaralama suçundan bağımsız olarak bir suç kabul edilir. Fail yaralamayı istememekte fakat gerekli özeni göstermediği için olay meydana gelmektedir. 

Tck 89 Taksirle Yaralama Suçu Nedir? Taksirle Yaralama Suçu Cezası Nedir?

Taksirle yaralama suçu ile suçun cezası TCK 89. maddede düzenlenmiştir. Taksirle yaralama suçu hukuken kasten yaralama suçundan farklı bir suç olarak kabul edilir. Kişi, yaralama eyleminin gerçekleşmesini kasten istemez fakat bunun için dikkat ve özeni göstermediği için suç gerçekleşir. İş kazaları, trafik kazaları ya da tıbbi tedaviden doğana kazalar taksirle yaralama suçu içinde değerlendirilir. 

Taksirle Yaralama Suçu Cezası Nedir?

TCK 89. maddede taksirle yaralama suçunun ve cezasının düzenlendiği bilinmektedir. Genellikle bu suçun içine trafik kazaları, iş kazaları ve tıbbi tedavi sonucu oluşan kazalar girer. Taksirle yaralama suçunu işleyen kişiye yaralanan kişinin maddi ya da manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Örneğin eğer trafik kazasından doğan bir durum varsa kişi asliye hukuk mahkemesinde tazminat davası açabilir.

Doktor hatasından meydana gelen bir suç varsa bunun için de hukuk mahkemesinde tıbbi malpraktis nedeniyle tazminat davası açılabilir. İş kazanasından kaynaklanan bir suç varsa iş mahkemesinde tazminat davasının açılması mümkündür.

Haberin Devamı

Taksirle Yaralama Suçu Şartları Nelerdir?

Failin işlediği suç sonrası mağdurun sağlığında ya da bedeninde bir bozulma olursa bu kaza suç sayılmaktadır. Serbest hareketli bir suç olan taksirle yaralama suçu başkasının vücuduna zarar verme sonucu oluşur. Fiilin taksirle işlenmiş olması, hareketin iradi olması ve sonucun istenmemesi taksirle yaralama suçu şartlarındandır. Ayrıca hareket ve sonuç arasında bir bağlantının olmaması ve sonucun öngörülememiş olması da şartlar arasındadır.

Taksirle Yaralama Suçunun Manevi Unsuru Nedir?

Ceza hukukuna göre manevi unsur işlenen fiil ile fail arasındaki bağı ifade etmektedir. Taksirle yaralama suçunun manevi unsuru taksir derecesinde kusurdur. Fail, öngörülebilir olan bir suçu işlerken sonucu öngörememiş ve gerçekleşmesine sebep olmuştur. Fiili isteyerek yapar fakat sonuç istemediği gibi olursa bu durum basit taksir oluşturur. Bilinçli taksir olması halinde ise ceza ağırlaştırılır ve eylem şikayete bağlı olmaktan çıkarak daha ağır bir cezaya sebebiyet verir. 

Haberin Devamı