Gazete Vatan Logo

Tavşanlar ne yer, ne ile beslenir? Tavşanlar en çok neyi sever?

Tavşanlar da bütün canlılar gibi beslenme ihtiyacı duyarlar. Otçul hayvan türü olan tavşan, her sebze ve yeşilliği yiyebiliyor. Peki, Tavşanlar ne yer, ne ile beslenir? Tavşanlar en çok neyi sever? İşte detaylar…

Tavşanlar ne yer, ne ile beslenir? Tavşanlar en çok neyi sever?

Tavşanlar otçul hayvan türüdür. Bu nedenle evde tavşan beslemek oldukça kolaydır. Her sebzeyi yiyebilen tavşanlar en çok salatalık, dereotu, maydanoz ve taze çimen severler. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli konu, tavşanı ishalden korumak için kuru ot-saman benzeri gıdalarla birlikte beslemektir.

 TAVŞANLAR NE YER, NE İLE BESLENİR?

Tavşanlar, hemen her sebze ve yeşilliği yiyebilmektedir. Bütün canlılar gibi tuza da ihtiyaçları bulunmaktadır. Doğada yaşayan tavşanlar kayaçlardan kendisine yetebilecek oranda tuz alabilmektedir. Fakat evcil tavşanlara belirli periyodda tuz verilmelidir. Tavşan, salatalık, çimen, maydanoz, dereotu, lahana, enginar yaprağı gibi sebzelerle beslenmektedir. Sürekli yaş sebze yiyen tavşanlar ishal olabilmektedir. Bunu önlemenin en kolay yolu ekmek, kuru saman v.s vererek denge sağlamaktır.

TAVŞANLAR EN ÇOK NEYİ SEVER?

Tavşanlar en çok yeşillik severler, bebek tavşanlar ilk 30,45 güne kadar anne sütüyle beslenmektedir. Hiçbir şekilde tavşana başka süt verilmemelidir. 15 günden sonra yavaş yavaş tavşan yemi, yaş sebze, ekmek, saman gibi karma gıda verilmelidir. İshal olmalarını önleyebilmek için yaş sebzelere kuru ekmek ve saman gibi ekleme yapılmalıdır. Tavşanlarda ishal tehlikelidir, ölüme dahi neden olabilmektedir. Tavşan yemi ve yeşilliklerle beslenen tavşanların yem kapları ve su kaplarının çok temiz olması gerekmektedir. Her gün yıkanarak temiz olarak kullanması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

TAVŞANLARA EKMEK SÜT VERİLMELİ MİDİR?

Tavşanlar da bütün canlılar gibi beslenme ihtiyacı duyarlar. Ekmek yiyebilirler ancak süt içemezler. Yani tavşan başka bir canlı sütü içmemeliler. Tuz da önemlidir. Tavşanın tuz ihtiyacını karşılayabilmek için belirli dönemlerde tuz verilmelidir. Doğal hayat yaşayan tavşanlar ihtiyaçlarını kayaçlardan karşılayabilmektedir. Tavşan başka canlı sütü verildiğinde de sindirim bozukluğu yaşayabilmektedir.

TAVŞANA KARNABAHAR KOLZA VE LAHANA YARARLI MIDIR?

Tavşanlar, hassas hayvanlardır. Sık sık beslenmeleri gerekmektedir. Fakat lahana, karnabahar ve kolza gibi gıdalar ölçülü verilmelidir. Gereğinden fazla tüketildiğinde, tavşanda guatr hastalığına sebep olabilmektedir. Ayrıca tavşanın beslenme kabı sıkça yıkanmalıdır. Su kabı da her gün yıkanarak temiz su konulmalıdır. Tavşanda pazı ve ıspanak kasılmalara sebep olabileceği gibi soya fasulyesi de büyümeyi engelleyebilmektedir.

Haberin Devamı

EVCİL TAVŞANLAR NE SIKLIKTA BESLENMELİDİR?

Tavşan sık yemek isteyen bir canlıdır. Beslenme düzeni süreklilik gerektirmektedir. Sindirim özelliğine göre ilk besini sindirebilmesi için son alacağı besinle itmesi gerekmektedir. Bu nedenle evinizin belirli noktalarında sürekli ot kurusu, saman ve ekmek gibi kuru gıdalar bulundurmalısınız. Devamlı yaş sebzeyle beslenen tavşanlar ishal olabilmektedir. Bu da hayati tehlike yaratabilmektedir.