Gazete Vatan Logo

Tan Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? E Nabız Tan Kodu Nasıl Alınır?

Tan kodu, işlem doğrulama numarası demektir. Tan kodu aynı zamanda sağlık pasaportu olarak da ifade edilebilmektedir. İşlem doğrulama sistemi olarak E-Devlet üzerinden yapılması gereken işlemlerde kullanılan bir güvenlik sistemidir. Elektronik araştırmalarda sıklıkla karşılaşılan tan kodu araştırmalarında işlem doğrulama sistemi olduğu görülmektedir.

Tan Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? E Nabız Tan Kodu Nasıl Alınır?

Tan kodu işlemi, tek kullanımlık şifre, e-imza ve mobil imza şeklinde yapılabilmektedir. Dijital sağlık pasaportu olarak adlandırılabilen tan kodu e-nabız sistemi üzerinden bireysel olarak yapılabilen bir işlemdir. Kimlik doğrulama sistemi olarak da ifade edilebilen tan kodu uygulaması yurtdışı çıkışlarında mutlaka görülmesi gerekmektedir. Herkesin kimlik numarası gibi özel olarak sahip olması gereken tan kodu dijital kimlik numarası olarak da tanımlanabilmektedir.

Tan Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlık Bakanlığına ait kanallardan alınabilen Tan kodu, elektronik işlem doğrulama olarak tanımlanmaktadır. Kimlik doğrulama yöntemlerinden, e-imza, tek kullanımlık şifre ya da mobil imza ile işlem yapılabilmektedir. Gelişen teknolojilere bağlı olarak sağlık sisteminde güvenlik adımları da her geçen gün geliştirilmektedir. Tan kodu da güncel teknoloji sistemlerinden biridir.

Hayat Eve Sığar uygulamasına bağlı olarak gelişen tan kodu e-nabız girişi yaparak oluşturulabilmektedir. Dijital sağlık cüzdanı olarak da tanımlanan tan kodu uygulaması kolaylıkla görülebilmektedir. Covid-19, Aşı kartı oluştur butonu kullanılarak aşı kartınızı oluşturabilirsiniz. Aşı kartınızın en alt kısmında göreceğiniz numara sizin tan kodunuz olarak tanımlanmaktadır.

Haberin Devamı

Kimlik doğrulama yöntemleri arasında geliştirilebilen dijital sağlık pasaportu aşı kartının altında görülmektedir. Tan kodunuzu sistem üzerinden kontrol ederek geçerli olup olmadığını sorgulayabilir, gerektiğinde destek alarak temin edebilirsiniz. 

E Nabız Tan Kodu Nasıl Alınır?

Bireysel kimlik doğrulama yöntemi tan kodu, Transaction Authensection Number ifadesinin Türkçe karşılığıdır. Tan kodu gerekliliği özellikle yurtdışı çıkışlarında gerekmektedir. Kolaylıkla yapılan bir işlem olan tan kodu alma, e-devlet ile e-nabız sayfasından yapılabilmektedir. En net tan kodu görülebilme alanı e-nabız girişi yaptıktan sonra aşı kartı oluşturulabilmektedir.

Görüntülenen aşı kartınızın alt bölümünde bulunan numara sizin tan kodunuzdur. Pandemi döneminde geliştirilen güvenlik yöntemlerinden biri de tan kodu ya da dijital sağlık pasaportu olarak adlandırılmaktadır. Özellikle yurtdışı çıkışlarında istenen tan kodu ABD uyumlu olmalıdır. Bunun için öncelikle e-nabız sistemine şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ardından güvenlik adımlarını kullanarak devam edebilirsiniz. Aşı kartı oluşturma adımlarını kullanarak, aşı kartınızı görüntüleyebilirsiniz. Aşı kartının en alt kısmında görülebilecek numara tan kodu olarak adlandırılmaktadır. Aynı şekilde tan kodunun bir başka ifadesi de dijital Sağlık Pasaportu demektir.