Gazete Vatan Logo

Tali Yol Nedir, Nereye Denir? Tali Yolda Geçiş Üstünlüğü Kime Aittir?

Trafik yoğunluğunun ana yola göre daha az yoğun olduğu yollar tahliye olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda ana yollar birinci derece yol olarak değerlendirilir. Söz konusu tali yollar olduğu zaman ise bunlar ikinci derece yol olarak değerlendirilmektedir. Tali yolu üzerinde geçiş üstünlüğe bakıldığı zaman ise daha çok sağ taraftan gelen araçların geçin üstünlüğü olduğunu ifade etmek mümkün. Bu doğrultuda trafikte talih yol kavşağı üzerinden işareti de gelindiğinde, ana yoldaki geçiş üstünlüğünün önde olduğu anlaşılır.

Tali Yol Nedir, Nereye Denir? Tali Yolda Geçiş Üstünlüğü Kime Aittir?

Tali Yol Nedir?

Karayolları üzerinden trafik kanunları kapsamında ele alındığında tahlil yol, trafiğin yoğun olduğu ana yola göre daha az yoğun yollar olarak değerlendirilir. Aynı zamanda bu yolların trafik üzerinde geçiş üstünlüğü yer almaktadır. Bu sebepten dolayı ana yol birinci derece ve tahliye yol ise ikinci derece şeklinde değerlendirilmektedir.

Bu sebepten dolayı geçiş üstünlüğü söz konusu olduğunda ana yoldaki yoğun kalabalığın geçiş üstünlüğü öne çıkmaktadır. Bu durum genelde kavşaklarda ya da yolların birleştiği bölümlerde tahliye yol işareti ile birlikte anlaşılmaktadır.

Tali Yol Nereye Denir?

Trafikte en çok merak edilen konulardan biri olarak tali yol öne çıkmaktadır. Bu yol yoğun olarak öne çıkan ana yolun yanında daha az yoğunluğa sahip yoldur. Aynı zamanda ana yol ile tahliye yol arasında geçiş üstünlüğü farkı bulunur. Bu doğrultuda geçiş üstünlüğü her daim ana yola ait. Yani yolların birbirine bağlandığı noktaya veya kavşak noktasına gelindiğinde, burada öncelikli olarak tahliye yoldakiler ana yola geçiş hakkı vermelidir.

Haberin Devamı

Bu durum genelde böylesi kavşak alanlarda yer alan tarihi yol işareti ile birlikte anlaşılabilir. Diğer yandan ana yol işareti kapsamında da yine bu durumu anlamak mümkün. Özellikle trafikteki karmaşayı önleyebilmek için bu işaretleri üzerinden anayol ile tali yol önemli yer taşır.

Tali Yolda Geçiş Üstünlüğü Kime Aittir?

Özellikle ana yolu ile birlikte tarihi yol üzerinden geçiş üstünlüğü gibi bir durum ön plana çıkmaktadır. Birçok kişi ise tahliye yolda geçiş üstünlüğünün kime ait olduğunu merak ediyor. Bu doğrultuda geçiş üstünlüğünün ana yoldaki araçların olduğunu söylemek mümkün. Tali yol genel çerçevede ana yola göre daha az yoğun olan yollar olarak öne çıkar.

Bu sebepten dolayı yolların birleştiği bölümlerde veya kavşak alanlarında, ana yoldan geçen araçlara öncelik tanınmaktadır. Bu önceliği tanıyan kısım ise tali yolda bulunan araçlar olarak ifade edilebilir. Genelde trafikte öne çıkan trafik işaretleri ile birlikte ana yol ile tahlil yol üzerinden geçiş üstünlüğü farkı anlaşılır.

Haberin Devamı