Gazete Vatan Logo

Süspansiyon Nedir, Ne İşe Yarar? Süspansiyonlar Nasıl Çalışır?

Araçların gövdesi ile tekerlekleri arasında yer alan, güvenli şekilde yolda devam edilebilmesini sağlayan sistem süspansiyon olarak bilinmektedir. Türkçe üzerinden ise ayrıca bir yay sistemi olduğunu ifade etmek mümkün. Bu durum bisiklet ya da motosiklet ile birlikte tüm araçlarda yer alır.

Süspansiyon Nedir, Ne İşe Yarar? Süspansiyonlar Nasıl Çalışır?

Yol yüzeyinde yaşanan sarsıntıyı, ani şokları ve salınımı absorbe eden bir sistemdir. Aynı zamanda aracın dönüş noktalarında maksimum seviyede yola tutunmasına olanak verdiğini söylemek mümkün. Bu sayede daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde, aynı zamanda konforlu bir sürüş imkanı vermektedir.

Süspansiyon Nedir?

Süspansiyon sistemi günümüzde bütün farklı ulaşım araçlarında yer almaktadır. Özellikle de söz konusu karayolları olduğu zaman bisiklet ve motosiklet ile araçlarda önemli bir yer taşır. Genel çerçevede ise tanımı araçların gövdesi ile tekerlekleri arasında yer alan bir sistem olmasıdır. Bu sistem aynı zamanda bir yay sistemi olarak değerlendirilir.

Aracın boyutları ve ağırlığına bağlı olarak belirli bir fiziksel denge sistemi altında entegre edilmektedir. Aynı zamanda değişik kalınlıkları ve uzunlukları üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Özellikle yer ile birlikte temas üzerinden yaşanan sarsıntı ve benzeri durumların önüne geçerek güvenli ve konforlu bir sürüş olanağı tanır.

Haberin Devamı

Süspansiyon Ne İşe Yarar?

Sağlamış olduğu birçok avantaj ile beraber süspansiyon tüm araçlarda önemli yer taşımaktadır. Söz konusu karayolları üzerinde devam eden araçlar olduğunda güvenli bir kullanım olanağı tanıdığını söylemek mümkün.

- Yer teması ile birlikte sarsıntıya karşı araçları korur.

- Güvenli ve konforlu, dengeli bir sürüş olanağı tanır.

- Dönüş anında zemine maksimum tutunma imkanı verir.

- Salınım ile birlikte ani şokları absorbe eder.

- Araçların ağırlığını taşıma kapasitesine sahiptir.

Yukarıda verilen farklı özellikleri ile beraber süspansiyon günümüzde güvenlik ve sağlık açısından büyük önem arz eder.

Süspansiyonlar Nasıl Çalışır?

Süspansiyonlar tüm araçlarda gövde ile tekerlek arasında yerleştirilmiş bir yapıdır. Bu sistem içerisinde süspansiyon ile beraber tekerlekler çukur veya tümsek seviyesine göre aşağı ya da yukarı hareket eder. Yani emici bir güce sahiptir ve enerjiyi emerek aracın dengeli şekilde hareket etmesini olanak verir. Özellikle aracı düz bir sistemde tutarak titremeyi önler.

Haberin Devamı

Görevini yerine getirdiği sırada süspansiyonlar fırlatma sistemi şeklinde bir çalışma prensibi ile değerlendirilir. Aynı zamanda hem gövde hem de tekerlek üzerinde her iki yapı eşliğinde de sıkışabilir ya da gevşeyebilir. Ancak bu sistemler aracın ağırlığı ve yapısına uygun olarak belirlenmiş güç yayı üzerinden entegre edilmektedir.