Gazete Vatan Logo

Sulukule’den Almanya’ya

Sulukule’den Almanya’ya

Binlerce Suriyeli Avrupa’ya giriş için beklerken, onlardan çok önce gelip Sulukule’ye yerleşen zengin Suriyeliler, dükkanlarını satıp Almanya’ya ilk gidenlerin arasına katıldı.

Binlerce Suriyeli mülteci Almanya’ya gitmek için Edirne ve İstanbul Otogarındaki bekleyişlerini sürdürürken; Sulukule’de yaşayan zengin Suriyelilerin Almanya’ya ilk gidenler arasında yer aldığı ortaya çıktı. Suriye’de iç savaşın çıkmasının ardından maddi durumu iyi olan Suriyeliler İstanbul gibi büyük kentlerde özel okullar, özel hastaneler açıp güvenlikli sitelere toplu halde yerleşerek kendilerine yeni yaşam alanları kurdu. Bu alanlardan birisi ise TOKİ tarafından yapılan villaların bulunduğu Sulukule oldu. Zengin Suriyeliler Sulukule’de berber, manav, bakkal, lokanta ve emlak dükkanları açıp ufak bir çarşı kurdu. Şimdilerde ise o dükkanların hepsi boş, çünkü Avrupa’ya doğru başlayan ilk göç dalgasında dükkanlarını satıp parası ile Almanya’ya göç ettiler.

‘Pansiyon kenti’

İki yıl önce Halep’ten Sulukule’ye ailesi ile birlikte gelen ve burada bir market işleten 25 yaşındaki Muhammed Salah burada Suriye’de aynı üniversitede okuduğu Ayşe ile evlenmiş. Sulukule’nin aslında yaşamak için çok pahalı bir yer olduğunu belirten Salah ,Başakşehir’de oturuyor. Salah, parası olan Suriyelilerin kamplarda kalmak istemediği için birlikte Sulukule’ye gelip yerleştiği ifade ederken şöyle devam ediyor: “İlk olarak parası olanlar buraya geldi. Kiralar çok yüksek ama burası kapalı ve büyük bir alan, insanlar burada kendilerini güvende hissediyor. Ayrıca halkın kendi esnafı var. Tüm ihtiyaçlarını burada karşılayabiliyorlar. Burada yaşayanların çoğu Suriye’de şirket sahibi ya da iyi esnaftı. Avrupa’ya gitmek istiyorlardı, burası sadece onlar için bir durak. Almanya’ya gitme yolu açılınca hepsi dükkanlarını boşaltıp burayı terk etti. Onlar gidince geriye burada yaşayan öğrenciler kaldı. Şimdi burası bir pansiyon kenti gibi. Villaların hepsi pansiyon olarak kullanılıyor.”

Haberin Devamı

Ödenmemiş faturalar
Geçen yıldan itibaren hızla Sulukule’ye yerleşen zengin Suriyeliler buradaki villalara 3 bin lira kira ödüyordu. Sulukule’nin yan mahallelerinde sadece Suriyelilerin yararlanabildiği eczane, özel anaokulu, özel okul, özel poliklinik ve STK’lar hizmet vermeye başlamıştı. Şimdi boşalttıkları evlerin kapılarında Ahmet Daladi gibi isimlere ait ödenmemiş deste deste faturalar bekliyor.

Haberin Devamı